Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Štedrovečerné zamyslenie

Tak, je to tu znova. Sviatky Narodenia Pána, pokoja, lásky, rodinnej pohody a… jedla. Množstva jedla.

Pardon, ešte som zabudla na komerčnú stránku Vianoc – haldy darčekov, kilometre svetelných reťazí, koledy v rádiu od polovice novembra. Ale hlavne jedlo. Veľa jedla.

U nás doma sme vždy dodržiavali rodinné tradície. Štedrá večera mala – a stále má – poctivých sedem chodov. A či ste z východu, západu, severu alebo juhu, ak ste rovnakí poctiví tradicionalisti, tiež máte na Štedrú večeru prinajmenšom poltucet pokrmov. Tradičné menu sa síce regionálne trocha líši, no jedno je rovnaké: štedrosť. Práve tá dala názov celému dňu.

Vianoce u našich predkov rozhodne neboli tak prepchaté luxusom ako u nás. Štedrý deň uzatváral štyri týždne adventu, obdobia očakávania a odriekania (no dobre, mládež počas tzv. stridžích dní trocha vyvádzala, veď si skúste vygúgliť zvyky súvisiace so sviatkami sv. Ondreja či sv. Lucie!). Všetky úkony mali hlboký symbolický význam – a podobne to bolo aj s jedlom.

Keď sa tak zamyslíte nad tradičnými pokrmami, ktoré sa podávali v minulosti pri Štedrej večeri, prídete na to, že to vlastne nebolo až tak úplne nezdravé a rozhodne to neevokovalo prežieranie ako teraz. Veď sa na to pozrite spolu so mnou.

Množstvo rodín na Slovensku začínalo (a stále začína) štedrú večeru oplátkami s medom. Čo môžete mať proti tomuto tekutému zlatu? Hromada vitamínov, antioxidantov a neviem, čoho ešte. Mimochodom, pre našich predkov to bol jediný „rýchly“ cukor, aký mali k dispozícii a väčšinou ním značne šetrili. Tá trocha medu na oplátke musela mať naozaj cenu zlata.

Vo väčšine krajov nechýbali jedlá z kyslej (i sladkej) kapusty, či polievka zo šťavy z kyslej kapusty (kapustnica alebo u nás juška). Prosím vás, v zimnom období je len málo prírodných zdrojov vitamínu C – a kyslá kapusta ho má plno. V katolíckych domácnostiach sa počas štedrej večere nejedlo mäso, to ešte totiž trval pôst. (áno, takže ani žiadne klobásky do kapustnice!)

Tradične sa počas večere rozkrojilo a zjedlo jabĺčko (musím vám opäť vymenovať všetky vitamíny, ktoré obsahuje???). No a aby nikto nebol ukrátený, ponúkli aj domáce zvieratá.

Zvyčajne boli súčasťou menu aj strukoviny. Opäť zdravý produkt. Samozrejme, že naši predkovia nepoznali tie GMO strašidlá (a nejedli ani sóju, o ktorej sa dnes vedú búrlivé debaty, keďže existujú náznaky, že má zlý vplyv na štítnu žľazu). Dokonca ani sviatočné koláče nemuseli byť nevyhnutne z pšeničnej múky – jačmeň, raž a ovos sa predsa tiež dajú pomlieť.

Odkedy sledujem newslettery niekoľkých renomovaných amerických trénerov, vždy sa mi pred sviatkami zaplní mailová schránka radami, ako prežiť obdobie prejedania bez úhony, prípadne, ako si uvariť zdravšiu verziu tej či onej maškrty. Prvú polovicu rád už ovládam – nenabrať si príliš veľkú porciu a koláč stačí jeden (a nie až o polnoci, radšej skôr, aby sme to stihli spáliť). S tým druhým mi Amíci nepomôžu, keďže ich sviatočné menu je o dosť iné ako to naše. A to naše tradičné je aj oveľa zdravšie.

Keď si to tak zhrnieme, tradičná štedrá večera je zdravá. Prúser nastal až v momente, keď sa k nám dovalili západné prehrešky vo forme zemiakového šalátu a vyprážaných rýb (v niektorých domácnostiach sa dnes jedávajú aj bravčové či kuracie rezne). Ale o hriechu menom zemiakový šalát si porozprávame inokedy…

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny