Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Novoročné predsavzatia

Romantický odpočet, rachot ako počas národného povstania, štátna hymna, šampanské, chlebíčky, objatia. A predsavzatia. Nový rok.

Nový rok a predsavzatia nejako patria k sebe. Ľudia si radi dávajú veľké ciele – prestať fajčiť, zmeniť prácu, oženiť sa… a často patrí medzi tieto plány aj zmena hmotnosti a celkového zdravotného stavu. K lepšiemu, samozrejme. Po sviatkoch sa to priam samo pýta. Veď ruku na srdce, len málokto dokáže prežiť Vianoce bez toho, aby sa na neho nenalepil aspoň gram tuku…

No ako to spraviť, aby sme naše predsavzatia naozaj dokázali splniť?

V prvom rade – dávajte si realistické ciele. Ak je vaším cieľom povedzme zhodiť tých desať kíl, čo sa kvôli nim nemôžete zohnúť až k prstom na nohách, nečakajte, že ich dáte dole za mesiac. Iste, sú machri, čo sa im to môže podariť, no ako sa hovorí, práca chvatná – málo platná. Je lepšie formulovať svoj cieľ ako „zmenu životného štýlu“ než ako „schudnutie.“ To prvé je dlhodobé, druhé jednorazovka. A ak chceme byť naozaj zdraví, potom potrebujeme dlhodobé riešenia.

Vyberte si svoju cestu. Aj ja som od leta trošku nabrala a chcem to zhodiť. Začala som sliediť po všetkých overených „diétach“ (neznášam to slovo!). Najprv som si povedala, že sa vrhnem na nízko sacharidový režim –pred viac než rokom som si kúpila knihu „Metabolic factor“ a ešte som ju nevyskúšala. No po hodinke štúdia mi došlo, že to nedám – oproti môjmu súčasnému štýlu by to bolo príliš drastické a viem, že by som to nevydržala. Ostanem verná režimu Chada Tacketta, ten je miernejší. Výsledky možno neprídu tak rýchlo, ale prídu. A najmä, dávam sama sebe väčšiu šancu, že to vydržím.

Na všetko sa pripravte. Problém „novoročného“ chudnutia je totiž v tom, že je práve „novoročné.“ Komora je ešte plná maškŕt. Po zdravej zelenine ani stopa. Ak sa chcete pustiť do skutočnej zmeny životného štýlu, mali by ste začal vyrabovaním vlastnej špajze od „prehreškov“ a napchať ju zdravšími alternatívami.

Zamerajte sa na správne veličiny. Chudnutie nie je len o kilogramoch. Oveľa dôležitejšie – a najmä presnejšie – ukazovatele sú telesné miery. Na začiatku svojej cesty sa sfoťte, pomerajte si obvod pása, bokov, stehien (lýtok, ramien, hrudníka…). Zájdite k doktorovi a nechajte si spraviť kompletné vyšetrenie (a to je najmä pre starších povinná jazda!). Pravidelne kontrolujte svoj progres. Ak sa aspoň časť veličín posunie správnym smerom, všetko bude super.

nenechajte sa odradiť. Možno budete musieť poopraviť svoje plány. Možno párkrát zakopnete. Preto je dobré, aby ste si v tom chudnutí nerobili príliš idealistické vízie. Navyše, niektorí psychológovia tvrdia, že nie je dobré dávať si novoročné predsavzatia. Podvedome nás to dostáva pod tlak, že nesplníme vlastné očakávania. Napokon, existujú aj súťaže v chudnutí, ktoré začínajú v rôznych častiach roka… alebo, viete čo? Rovno dvihnite zadok a pustite sa do toho, len čo budete pripravení.

Takto pred rokom som si predsavzala, že svojho špunta naučím pekne papať, prespať celú noc a rozprávať. Rok je v čudu a ja musím skonštatovať, že som neuspela ani v jednom bode. Môj syn má stále mizerný jedálniček, v noci sa často budí a s rečou sme tiež veľmi nepokročili. No čo, posuniem si predsavzatia na ďalší rok. Joj, hej. A ešte chcem aj schudnúť.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny