Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Kam zmizol testosterón?

Aj vy máte pocit, že niektorým ľuďom proste chýba súdnosť?

Keď som ešte chodila na vysokú školu (a ešte pár rokov po tom), medzi dievčatami panoval dosť nechutný trend v obliekaní: nízke bedrové džínsy, spravidla o dve čísla menšie ako by sa patrilo. Nožičky v nich vyzerali ako dve klobásky a nad nimi sa vyvalil prekysnutý muffin. Mnohí páni sa vtedy chytali za hlavu a pýtali sa, ako si to tie dámy vôbec môžu obliecť, veď to vyzerá nechutne.

Uplynula ani nie dekáda a situácia sa obrátila. Dnes sú to práve páni (a často práve tí mladí), ktorí sa súkajú do obtiahnutých nohavíc a vyvaľujú nad nimi špeky.

Nohavice úzkeho strihu (v dnešnom ponímaní legíny) nosili už v staroveku kočovné národy. Z praktických dôvodov: lepšie sa v nich jazdí na koni. Presne pre to isté ich nosili aj stredoveké pážatá a princovia, i barokoví králi (navyše, si predstavte ten trapas, keby nejaký obyčajný človek videl chlpatú odhalenú nohu Ľudovíta XIV!).

Móda sa vracia a vrátila sa znova, a to v (pre mňa maximálne nechutnej) novej podobe. Súčasná „hipsterská“ móda naozaj praje úzkym nohaviciam. A nechápte ma zle, mne je nejako nevoľno už z tých nagélovaných vlasov na vrchu hlavy (ako, chlapi, vám fakt nevadí, že všetci vyzeráte rovnako idiotsky?), trhá mi kútiky z matuzalemovských brád na pubertiakoch (nemáte na žiletky, lúzri?), teraz v zime naozaj nerozumiem, prečo potrebujete mať okolo krku také plachetnice (veď máte brady, padavky!) a tie úzke nohavice… no, tie to už naozaj zabili. Hej, a mali by ste si kúpiť sako správnej veľkosti. Vyzeráte ako safaládky (a nie, ružová košeľa nie je o nič viac sexy ako biela).

Už pred pár rokmi som sa dostala k nejakej štúdii, podľa ktorej u dnešných mužov klesá testosterón. Ono, človek na to nepotrebuje ani lekársky posudok, stačí sa pozrieť okolo seba. Mnoho párov má problémy s počatím. Holt, gentlemani, navzdory stáročným tvrdeniam, že je to dámsky problém, začínate byť na vine prevažne vy. Veď sa na seba pozrite: správny chlap má mať široké ramená, úzky pás, malý pevný zadok a nízke percento telesného tuku (pamätáte sa na Adonis index?) Čo máte vy? Pupko ovisnuté, zadok väčší ako ten vašej polovičky a ramená… ehm, ramienka…

Nie, nehovorím, že dnešná móda spôsobila klesanie testosterónu. No je jeho dôsledkom – ktorý naozaj testosterónový chlap by sa obliekol do nepohodlných gatí? Testosterón klesá z rôznych príčin, vedci hovoria o vplyve nesprávneho životného štýlu, o plastoch (to bude na inokedy), o zlej strave, o tom, že je to kvôli tomu, že nám je… ehm… až príliš dobre. Testosterón riadi u mužov základný sexuálny vzorec správania a v dobe, kedy sme značne povolili mravy (i nároky) už akosi nie je potrebný…

A ruku na srdce, dámy. Môžete za to aj vy, čo svojich milých navliekate do týchto cirkusantských hábov. Problém príliš úzkych nohavíc je ten, že bránia správnej cirkulácii krvi v dolnej polovici tela (hej, nevraveli nám presne to isté, keď sme boli v puberte? Že kvôli tým pritesným rifliam môžeme mať problém otehotnieť?). Keď chýba správna cirkulácia, nebude ani správny cirkus, ak mi rozumiete.

Pred Vianocami som šla s manželom nakupovať. Chcel si kúpiť nohavice a nejaký slušný sveter. Na naše veľké prekvapenie sme z asi dvoch tuctov ponúkaných nohavíc našli až dvoje, ktoré neboli „slim fit“ (čiže legíny). Našťastie boli v jeho veľkosti. Ja mám totiž to šťastie, že mám doma klasického Vikinga správnych proporcií, čo nemá nagélovanú ofinku, plachetnicu okolo krku a presne vie, akú veľkosť a strih si má obliecť, aby vyzeral ako chlap a nie ako klobáska.

Gentlemani, nedajte sa obrať o testosterón. To sa totiž oberiete o radosť. A viete, čo tým myslím… 🙂

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny