Sledujte nás

Futbal

Fanatizmus vo futbale: Pýtam sa, prečo a načo?  

Ak je fanatizmus krajný stupeň oddanosti nejakej myšlienky alebo veci, potom asi nie je dobré byť fanatikom at all. A už vôbec nie v športovej sfére, lebo to zatiaľ nič dobré neprinieslo a streda bola ďalším klincom do rakvy.

Všetkého veľa škodí a to platí azda o všetkom v živote. Veľmi často diskutovanou témou v športovej diplomacii je však práve futbalový fanatizmus, ktorý nepozná hraníc. Zbierať klubové predmety, vykričať si na zápase hlasivky či používať hlavu ako encyklopédiu výsledkov, na tom nie je nič. Túto hranicu je však veľmi ľahké prekročiť, pretože ak k niečomu chováte nadpozemskú oddanosť, vaše zmýšľanie sa v tej chvíli vymykne spod kontroly. Najnovšou obeťou prekročenia hranice sa stala skupinka fanúšikov Manchestru United, ktorá si v taxíku pospevovala na oslavu dramatického postupu cez PSG v Lige majstrov. „Taxikár od nervov vzal nôž snažiac sa ohroziť ženu, pričom muž, ktorý ju začal brániť, dostal ranu do hrude,“ uvádza Sky Sports. Šofér taxíka najprv vyháňal anglických pasažierov zo svojho vozidla, na čo prirodzene až tak vážne nereagovali. Presne v tom momente sa však v hlave šoféra prekročila hranica a došlo k o level vážnejšiemu konaniu, ako sú nadávky.

44-ročný fanúšik Manchestru United podstúpil operáciu na odstránenie krvi z pľúc a polícia mala zadržať osoby podozrivé z trestného činu, no zbraň je zatiaľ nedostihnuteľná. Pri veľkých derby zápasoch prichádza k poškodeniu majetku, neporiadku na uliciach či policajným zásahom. Všetko to je i keď nežiadaná, ale stále súčasť futbalovej kultúry vo viacerých krajinác. Všetko má však svoju hranicu tam, kde sa ohrozujú ľudské životy. A to ešte „len“ pre futbal. Už antický svet vedel, že šport slúži ako prostriedok k zastaveniu vojen a spájaniu ľudí a i keď v dnešnom chaotickom svete by sme asi chceli veľa, snažme sa šport využiť v prospech radosti a pokoja. Nie tým opačným smerom.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Futbal