Sledujte nás

Futbal

Keď ti kolená podrážajú vlastní

Šport a peniaze nemajú na prvý pohľad veľa spoločného, no karta sa otočí pri zistení, že jedno bez druhého sa nezaobíde. A v našom meste sme toho priamymi svedkami.

Šport vo všeobecnosti musí mať väčšiu podporu štátu, futbal nevynímajúc. Rozpočty klubov by nemali byť závislé len od ich majiteľov.“ Citovaný výrok futbalového agenta, Karola Csonta, poukazuje na problém a zároveň aj riešenie problému. Zatiaľ čo sa pán Csontó bavil v rozmeroch štátnych, nám v Bardejove úplne stačia tie okresné.

Šport je prostriedkom diplomacie, osobnostného i fyzického vývoja a v dnešnej dobe má vo svete neotrasiteľnú pozíciu. Vo viacerých prípadoch sa môžu deti, mládež či dospelí zapojiť do akýchkoľvek športových aktivít a združení, lebo dané štáty či mestá na to proste majú. A viete čo? Som pomerne dosť sklamaný z toho, že moje rodné mesto patrí do tej druhej časti. Ak zavriem oči, zakryjem uši a zatnem zuby, môžem skonštatovať, že v Bardejove je po športovej stránke pomerne dosť na výber. Ak ale pootvorím čoby len jedno oko, vidím realitu. V minulosti patril šport k dominante nášho mesta, no hokej, hádzaná a žiaľ aj iné kluby museli ustúpiť aj kvôli financiám.

Čo tu však ostalo a stále bojuje je futbal. Najpopulárnejší šport na svete síce v bardejovskom prevedení netrhá rekordy, no je to azda to najlepšie, čím sa môžeme pýšiť. Ak ste náhodou v novembri či v minulosti volili smerodajné politické idey a napriek tomu ste sa dočítali až sem, prejdime teda k meritu veci. Neďaleko za hranicami nášho kráľovského mesta sa na futbal prideľujú desaťtisíce eur, vo svete futbalu sa točia miliardy. A čo v Bardejove? Podľa návrhu tímu primátora schválili poslanci pre futbalových 13 mládežníckych družstiev 2 000 €. Keď som si v článku od plátku Bardejovský reportér prečítal uvedené čísla, povedal som si, že je naozaj čas zájsť k očnej, lebo toto je nonsens. Z mne neznámych (ale pre mestský úrad) určite jasných dôvodov sa futbal v Novejši teší príspevku 7 000 € a do Dlhej Lúky o 500 € menej. Nezávidím, a ako som sa dočítal v podobne smerovanom príspevku prezidenta klubu Partizán Bardejov, nikto nezávidí nikomu, lebo všetci sú na tom žiaľbohu podobne. Ale ak som dnes strávil viac času hľadaním Dlhej Lúky na futbalovej mape Slovenska ako nad pochopením Dankovej tlačovky, potom je niečo zhnité v štáte bardejovskom.

To, že mesto má šport na háku, je smutné a na Slovensku často reálne. Ale aby sa najrozsiahlejší športový klub v našom meste musel báť o vlastnú existenciu pre tie najhlúpejšie dôvody od kompetentných pomocných zložiek, to je dokonalý príklad pre situáciu, kedy vám kolená podrážajú vlastní.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal