Sledujte nás

Futbal

Rasizmus v športe: Načo je to dobré?

Problematika rasizmu sa v športe objavuje už stáročia, ale načo nosiť smútok tam, kde má byť radosť?

Ifka

Je smutné, ako si my, „páni tvorstva,“ neustále niečo dokazujeme. Akoby rasizmus bol doslovne zakorenený v našich génoch. Každá „civilizácia“ má pocit, že je lepšia ako jej susedia. Starí Egypťania pohŕdali zvyškom planéty, múdri Gréci tiež pohŕdali zvyškom planéty a Rimania za ako-tak seberovných považovali len Grékov a Egypťanov. Európania, ktorí dobyli (a dobili) Ameriku, zas pohŕdali pôvodnými obyvateľmi. Pohŕdali aj Afričanmi či domorodcami z Austrálie. A o tom, čo sa dialo za druhej svetovej vojny Židom, Rómom, Poliakom (a v iných častiach sveta iným národom), je neskutočná tragédia. Rasizmus nie je nič nové. Bohužiaľ. Zdá sa, že sme sa od čias, kedy prví Homo Sapiens Sapiens nevraživo zazerali na Neandertálcov až tak veľmi neposunuli…

Braňo

Možno by sa dalo zjednodušene povedať, že rasizmus je doménou len postkomunistických krajín, ale nie je to celkom tak. Pridal by som sa skôr k názoru Lewisa Hamiltona, ktorý po zápase Anglicka s Čiernou Horou povedal, že, je to stále celosvetový problém – či už v skrytej forme, alebo v takej otvorenej, ako to bolo práve v spomínanom zápase. Horšie možno je, že sa tak deje nielen v športe. Ten je však na druhej strane len odrazom spoločnosti a športové zápolenie dokáže u niektorých jedincov rozdúchať nielen vášne, ale cez prvú signálnu sústavu aktivuje aj tie najnižšie pudy. Práve politici ticho tolerujú takéto správanie, lebo vedia, že v správnom čase stačí zahrať na takúto strunu, čo im stále zabezpečí slušný počet voličských hlasov.

Keď boss formuly 1 koncom 80. rokov minulého storočia odpovedal na otázku, čo mu chýba k tomu, aby bola formula 1 ideálna, bol to podľa neho Nemec schopný vyhrávať, jazdec tmavej pleti a žena. Aj v tom je veľkosť Bernieho génia, ktorý sa neohliadal na to, ako kto vyzerá, ale na to, čo spraví šport atraktívnejším – povedzme si to otvorene, nielen pre divákov, ale aj pre sponzorov. Pretože obe tieto skupiny sú ako dve spojené nádoby. Žena sa po jeho slovách v F1 objavila pomerne skoro. V sezóne 1992 to bola nepripravená Giovanna Amatiová, ktorá veľkú dieru do sveta nespravila. V tom istom roku ale získal svoje prvé víťazstvo istý Michael Schumacher. Na jazdca tmavej pleti sme si museli počkať ďalších pätnásť rokov, ale podobne ako nemecký pilot, aj on už dnes patrí medzi legendy tohto športu. Napriek tomu by sa aj tento Angličan sotva dostal do najvyššej kategórie motoršportu bez podpory inej veľkej osobnosti – šéfa McLarenu Rona Dennisa, ktorého nezaujímalo nič iné, len jeho talent. Nakoniec aj pilot po otcovej strane s predkami z Granady, si ešte ako člen McLarenu užil svoje v predsezónnych testoch v roku 2008, keď naňho bučali fanúšikovia Fernanda Alonsa v Barcelone. Formula 1 aj napriek jeho úspechom naďalej ostáva takmer výhradne športom bielych, ale práve Lewis Hamilton dokáže z celého štartového poľa na sociálnych sieťach strhnúť za sebou najväčšiu masu fanúšikov.

Šport by mal byť súbojom, kde sa súťaži férovo a všetko ostatné by malo ísť bokom. Keď ale začnete na protivníka kričať kvôli jeho farbe pleti, je to akoby boxer vytiahol v ringu nôž, čo je trochu viac, ako podpásový úder.

Timo

Rasizmus v športe a konkrétne vo futbale je pre mňa ako choroba – je medzi nami prítomná, ale z duše ju nenávidím. Segregácia rozličných rás je v športe od jeho začiatkov a nejedna krajina sveta pocítila tú najnegatívnejšiu stránku ľudského myslenia na vlastnej koži. V minulosti museli celé národy bojkotovať sviatok ako olympijské hry, futbalové reprezentácie mali zákaz zúčastňovať sa lebo tmavá farba pleti. Ak teda nerátam politiku Smeru, nepoznám na svete väčší nonsens.

Naposledy dostal od rasizmu facku futbal a anglickí hráči tmavšej pleti, no férovosť a súdržnosť mu to vrátila aj s úrokmi. „Ak ešte raz budem počuť nejaké rasistické urážky na mojich spoluhráčov, v tej chvíli s nimi odkráčam z ihriska preč,“ vyhlásil kapitán Anglicka, Harry Kane. Nikomu to neprospieva, zbytočne to škodí a bez toho by bolo všetko krajšie, čo je to? Samozrejme, že rasizmus. Buďme radi, že existujú ľudia a skupiny, ktoré proti nemu bojujú a verme, že čím bude ľudstvo dospievať, bude dospievať aj ich racionálne rozmýšľanie.

Stew Bee

Pokiaľ si pamätám, už Aristoteles, grécki politici, filozofi i obyvatelia hľadeli na neGrékov, otrokov a ženy ako na barbarov. „Barbarská“ ideológia síce nebola o farbe pleti, myslím ale, že sa k nej pomaličky blížila. Presvedčenie o nadradenosti belochov vzniklo až v novoveku, v čase kolonializácie. V 18. storočí už rasizmus kraľuje, aj taký borec ako Kant je presvedčený rasista. Vyoperovať hlúposti dlhodobo vsugerované do ľudských mozgov aprijímané ako fakt je niekedy o dlhom procese, moderný a súdny človek dnes ale musí mať podľa mňa obrovský problém s pochopením toho, prečo by mal byť biely viac ako ktokoľvek iný farebný. Predstavte si, že by boli Messi alebo CR7 čierni. Predstavte si, že by NBA hrali iba bieli. Predstavte si biely šprint na stovku.

Moderný svet, v ktorom je šport oddelením hračiek, má byť o šanci pre každého, preč s rasizmom!

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal