Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Uhádni môj vek

Hovorí sa, že vek je iba číslo. Že záleží na tom, ako sa človek cíti.

A je to tu zas. Sviniar kalendár (a jeho komplici na sociálnych sieťach) mi nekompromisne pripomenuli, že mám o rok viac. Úprimne, necítim sa na cifru, ktorú mám v dokladoch. A veľa ľudí hovorí, že na to ani nevyzerám. Aj predvčerom ma cestou z práce zastavili na ulici s oslovením „slečna.“ Je pravda, že keď idem niekam bez detí, nevyzerám ako prvoplánová „panička.“ Dokonca sa mi stalo, že si o mne mysleli, že som žena môjho švagra – ktorý je odo mňa o celých 8 rokov mladší.

Pravdou je, že dátum na občianke môže byť aj o dekádu odlišný od tzv. biologického veku. Niektorí ľudia naozaj nevyzerajú na svoje roky, v dobrom i zlom zmysle slova. To, ako vyzeráme (či skôr, na koľko vyzeráme) je do značnej miery záležitosť genetiky (najmä, ak máte v génoch tmavé kruhy pod očami, a to ešte nemáte ani tridsať a vyspali ste sa do ružova). Pre naše zdravie však nie je ani tak podstatné to, ako mlado či staro vyzeráme, no aké mladé (či staré) je naše telo.

A to je presne pointa tzv. biologického veku. To, ako sa o seba staráme, či športujeme alebo nie, spánkový režim, stravovanie (i stres) – to všetko sa na nás odráža. Máte to podobne ako s autom, tiež potrebuje správnu údržbu, aby fungovalo.

Na internete si môžete spraviť jednoduché testy na zistenie svojho biologického veku. Pointa je spravidla len v zodpovedaní otázok o životnom štýle. No ak chcete vedieť detaily, potom je super obrátiť sa na špecializované pracovisko, kde vám do detailov zmerajú všemožné parametre a na ich základe vypočítajú biologický vek.

Môže biologický vek ovplyvniť dĺžku vášho života? Áno a nie, do určitej miery. Aj mladí a zdraví športovci môžu náhle zomrieť (jeden môj kamarát to prehnal s tréningom na maratón, zomrel na zástavu srdca) či ochorieť (poznala som bývalého futbalistu, ktorý zomrel na svalovú dystrofiu). No ak máte už v mladom veku nadváhu, vysoký krvný tlak, preháňate to s pitím či cigaretami, tak si priam koledujete o skorý infarkt.

Náš šéfredaktor sa pred časom pochválil s tým, že mu pri testoch biologického veku vyšlo o dobrú dekádu menej, než naozaj má. A viem, že sa skutočne snaží, aby prekabátil tikajúce hodinky. Recept je jednoduchý a omieľaný dookola – zdravá strava a pohyb. Neviem, ako na tom budem o dvadsať rokov ja, no zatiaľ sa ako-tak držím. A kým ma ľudia na ulici volajú slečna, všetko je v poriadku. Hlavne pre moje ego.

Takže, koľko mám rokov? Hm, s obľubou hovorím, že o sedem viac, než vyzerám, o desať viac než sa cítim a o sedemnásť viac, než sa správam. A keď si to spočítate, vyjde vám tá mrzká cifra, čo mi tento týždeň naskočila v kalendári. Pre mňa je vek naozaj iba číslo. A v mojom prípade úplne irelevantné.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny