Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Pôst alebo diéta?

Tak, už len pár dní a môžeme sa konečne s chuťou pustiť do všetkých tých veľkonočných dobrôt…

Tento príspevok by sa síce viac hodil pred dvomi mesiacmi, no verím, že aj na začiatku Veľkého týždňa pochopíte jeho význam. Ja som ho totiž pochopila len včera. Včera som moderovala ekumenickú diskusiu o význame Veľkej noci. A jedna z otázok, ktoré som položila hosťom (boli to kňazi troch najpočetnejších kresťanských obcí na Slovensku), bola – aký je rozdiel medzi pôstom a diétou?

Keď sa povie diéta, človeku ako prvé napadne, že bude mať toho menej na tanieri ako zvyčajne. Kopa zeleniny (fuj, brokolica!), menej mastného (aj mne je to ľúto, slaninka!), žiadne sladkosti (rýchlo zamknúť špajzu).

A keď sa povie pôst…? Hm, to je už trocha zložitejšie. Rôzne kresťanské cirkvi vnímajú toto slovo rôzne. Najprísnejší pôst poznajú gréckokatolíci: niekoľko dní v roku majú dovolenú iba vegánsku stravu – žiadne mäso, vajcia ani mlieko (a samozrejme, že napchať sa parenými buchtami tiež nie je úplne kóšer). Rímskokatolíci majú tzv. prísny pôst len na popolcovú stredu a na Veľký piatok – a pre nich to znamená zriecť sa mäsa (o vajciach a mlieku sa, našťastie, nehovorí). Reformované cirkvi spravidla fyzické odriekanie až tak veľmi neriešia, ale…

…ale to je práve ten zásadný rozdiel.

Moderná doba, ktorá do značnej miery zredukovala kresťanské tradície, nám (najmä zo západných krajín) tlačí do hlavy, aké je dôležité si na jar očistiť telo. Slová ako „jarný detox“ znejú dobre (a predávajú sa lepšie ako kresťanský pôst, lebo ich môžete baliť do škatuliek, knižiek a online kurzov).

Naši predkovia sa „jarnej očiste“ venovali pravidelne. A bolo to práve cez obdobie pôstu. Okrem samotného odriekania (ono, tie gréckokatolícke vegánske obdobia majú naozaj blahodarný účinok na črevá a celkové zdravie) to však bolo aj obdobie celkového stíšenia. Žiadne svadby, žiadne bujaré oslavy, žiadne vidiecke muziky. Viac modlenia a hľadania ticha.

Nudné? Hej, drahí ateisti, nudné a obmedzujúce, keďže sme si zvykli žiť v hluku. V autách zapíname rádio (ak nám nestačí samotný rachot motora), doma máme nonstop nejakú zvukovú kulisu… hm, a prečo by sme nemohli začiatkom jari žúrovať? Kto to vymyslel???

Nebudem vám tu teraz vysvetľovať pôvod kresťanského pôstu, ak chcete, nájdite si v Biblii pasáž, ako šiel Ježiš na púšť. Pointa je však v niečom inom. V poslednom čase sa čoraz častejšie stretávam s názorom, že pre človeka je veľmi dôležité vedieť sa stíšiť a vnútorne upokojiť. Vo východných náboženstvách majú meditáciu: obyčajné posedenie v tichu. V kresťanskom svete máme modlitbu. Podobné posedenie v tichu, príležitosť upokojiť sa a hodiť reč so Šéfom (jediným, ktorý má vždy čas).

Kresťanský pôst nie je diéta. Nie je to o tom, že si čas od času odoprieme nejakú maškrtu. Je to práve o hľadaní vnútorného pokoja. Božieho pokoja, ako by dodal náš pán kaplán.

Začínajú veľkonočné sviatky. Máme posledných pár dní, aby sme si „užili“ pôst. Odpustite tú iróniu, no je to naozaj dôležité. Len ak sa aspoň na pár dní dokážeme naozaj stíšiť, budeme schopní naplno si vychutnať radosť. Z prebudenia prírody, z vlastnej rodiny, z duchovnej sily – ak ste veriaci. Nebojte sa stíšiť a premýšľať. Nepotrebujete „jarný detox“ a k nemu zázračné (a drahé) pomôcky na meditovanie. Celkom postačí osvedčený kresťanský pôst. Zbavíte sa negatívnych myšlienok – a určite aj pár kíl…

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny