Sledujte nás

Hokej

Na slovíčko s neodborníkom na hokej

Zase raz sme sa dostali do toho bodu kalendárneho roka, kedy v 5 miliónovej krajine existuje toľko rýchlokvasených trénerov, že profesionálni tréneri po celom svete by nemali čo žrať. Veď kto iný vie o hokeji, pravidlách hokeja a všeobecne o celom živote viac ako pravý Slovák počas dvoch týždňov majstrovstiev sveta v hokeji? Alebo aspoň počas tých dní, kedy hrá družina junákov spod Kriváňa.

V takejto chvíli by som sa k slovu mohol dostať aj ja a trošku sa priživiť na hokejovom trénerskom chlebíčku. Problém je však v tom, že som hokej na ľade nikdy nehral. Bude to asi tým, že na korčuliach viem asi tak ako Etiópčan na bežkách. No možno až tak nie, ale reálne porovnávanie by som radšej zažiť nechcel, bojím sa tej hanby. Avšak k jadru veci. Už iks rokov sledujem hokejový mundial (asi som prvý kto to takto nazval, iba ak by to v štúdiu použil aj Marcel Merčiak) a zatiaľ každoročne ma udivovali čiaroví rozhodcovia.

Čo je na nich zvlástne? Nič. Majú pruhovaný/pásikavý dres (tak ako teda?) ako hlavní rozhodcovia, pískajú ako dopravní policajti v pondelok ráno na najfrekventovanejšej križovatke a ľudia im nadávajú o čosi menej, pretože nemôžu vylučovať. Teda až na prípad zlého striedania ale o tom nabudúce, možno. Do hry však uvádzajú puk, teda okrem úvodných buly a buly po góle, do čoho sa im montujú tí hlavní. Na jednej strane by ma zaujímalo, ako vzniklo slovo buly a na strane druhej, kto z tých dvoch hlavných je hlavnejší.

Tento rok sa však čiaroví rozhodcovia zmenili. Nie výzorovo, ale pri buly. Po minulé roky pri vhadzovaniach v útočných tretinách zvykli slovne upozoniť hráčov na nejaký priestupok a po opakovanom porušení pravidiel ho vykázali z priestoru pre vhadzovanie. Tento rok však nebol vykázaný ani jeden hráč v mnou sledovaných zápasoch.

Hokejové pravidlá uvádzajú zopár príkladov, kedy má byť hráč na vhadzovaní vymenený – napríklad dotyk prilby s protihráčom pri vhadzovaní, predčasné vkorčuľovanie do kruhu, vyhratie buly kopnutím puku alebo prihrávkou rukou. To sú dôvody k výmene hráča. Z dosiaľ pozeraných zápasov usudzujem, že sekanie po hokejke a korčuliach protihráča je povolené.

Okrem toho je v pravidlách uvedené, že ak je vhadzovanie v obrannej polovici ihriska, hráč v poli brániaceho mužstva musí položiť hokejku na ľad ako prvý nasledovaný hráčom útočiaceho mužstva. A tento detail sa pánom rozhodcom tiež nejako nedarí sledovať.

Dočítania s neodborníkom čoskoro, priatelia.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Hokej