Sledujte nás

Ostatné športy

Hodnotíme súboj Joshua vs Ruiz Jr.

Dnes ráno sme mali možnosť vidieť najväčšie boxerské prekvapenie za posledných aspoň 20 rokov. Ruiza, ktorý prijal zápas s Joshuom potom, čo pôvodnému súperovi Joshuu zistili v krvi až tri nepovolené látky a musela sa hľadať za neho náhrada.

Chlapík s postavou mexického kamionistu známy fanúšikom boxu, no verejnosti nie, dokázal Joshuu “sundat” už v 7. kole a stal sa teda novým korunovaným šampiónom ťažkej váhy. Aké boli kurzy? Na Joshuovu výhru sa kurz pohyboval okolo 1.04, na Ruiza okolo 10. A pravdupovediac, niet sa čo diviť. Napriek tomu, že Ruiz získal vo svojej kariére 32 výhier a len jednu prehru, predsa len sa zdalo, že svetová dvanástka nemá na svetovú jedničku príliš nárok. Joshua bol doteraz naozaj ohrozený len Vladimirom Kličkom a Ruizov top oponent bol Joseph Parker, s ktorým síce tesne, ale predsa len prehral na body. Tento zápas bol však pred troma rokmi a Ruiz sa za ten čas dokázal výrazne zlepšiť, čo v nasledujúcich zápasoch jasne dokazoval. Jeho výhru nad Joshuom však okrem Mexičanov nikto nepredpokladal.

Zápas sa konal v Madison Square Garden, NYC. Úlohou Joshuu bolo uviesť sa na americkej pôde a získať tým ešte väčší fame a potenciál zárobku. Nuž, v istom zmysle sa mu to podarilo, v USA ho dnes určite pozná viac ľudí, avšak už nie ako šampióna ťažkej váhy, ale vyrysovaného černošského Adonisa, ktorý prehral s hentým mexickým “kamionistom”. V tomto zápase bolo odzačiatku jasné, že AJ nie je vo svojej koži. Na zápas sa pripravoval v Miami a asi mal radšej ostať pri domovskom Londýne, teplo a slnko mu zrejme nespravilo dobre. Prvé dve kolá boli klasicky oťukávacie, odzačiatku mal však Joshua problém chytať súpera s prednou rukou, Ruiz bol neskutočne mrštný. V treťom kole sa Joshuovi po peknej kombinácii úderov a učebnicovom háku podarilo dostať Ruiza na zem, ten sa však postavil a potom spravil Joshua chybu, ktorá ho stála zápas. Do súpera sa viac-menej bezhlavo pustil, zabúdajúc na to, že Ruiz má v ruke tiež parádne granáty, alebo “kto má vánu, ten má ránu”. Ruiz nevyzeral po knockdowne vôbec otrasene a v prestrelke sa mu podarilo prestrčiť hák, ktorý poslal šampióna na zem. Ten v tom istom kole išiel k zemi ešte raz, a to po skvelej kombinácii úderov, ktoré schytal od Ruiza v rohu ringu.

Následné tri kolá sa viedli v pomalšom tempe, Joshua vyzeral unavene a nemotorne, Ruiz mal v tomto zápase jednoznačne lepšiu kondičku a na jeho kombinácie sa bola radosť pozerať. Siedme kolo bolo už finálové, kedy sa Ruizovi zas po krásnych boxerských kombináciách podarilo dostať Joshuu dvakrát na zem. Ten sa síce postavil, no bolo na ňom jasné, že ďalej boxovať už nezvládne a asi ani nechce. Svet má teda prvého mexického šampióna ťažkej váhy a milióny fanúšikov boxu po celom svete ostalo otrasených.

Aké z tohto zápasu plynú ponaučenia?

1. Box nie je kulturistická súťaž.
2. Nikdy nepodceňuj svojho súpera.
3. Výška a rozpätie rúk v boxe nehrajú primárnu rolu

Takisto sa ukázalo, že Joshua nemá kamennú bradu. Dokáže sa však bývalý šampión vrátiť? Ja si myslím, že áno. Odveta sa takmer na 100% udeje a s veľkou pravdepodobnosťou na anglickej pôde. Ak však AJ zlyhá aj tam, posunie ho to do “druhej” boxerskej ligy a opätovné získanie opaskov bude oveľa vzdialenejšie. Je to však komplexný boxer a prehra ho možno posunie, tak ako posunula aj iných boxerských velikánov. Každopádne, ťažká váha v boxe začína byť “opäť” sranda a podobné zvraty a prekvapenia sú pre nezaujatého diváka krása. Uvidíme, ako dlho si na ďalšie takéto prekvapenie budeme musieť počkať.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy