Sledujte nás

F1

GP Kanady ako finále Ligy majstrov

Formula 1 sa po Veľkej cene Kanady opäť dostala na titulky športových, keď síce Sebastian Vettel prešiel prvý cieľom, ale víťazný pohár si prevzal Lewis Hamilton. Športoví komisári na čele s bývalým jazdcom Emanuelem Pirrom totiž potrestali Nemca päťsekundovou penalizáciou, keď sa po jazdeckej chybe v 48. kole vracal na trať tesne pred svojím prenasledovateľom. Odvtedy sa v mnohom priebeh pretekov podobal tohtoročnému futbalovému finále Ligy majstrov.

Mal to byť vrchol európskej klubovej sezóny, ale rozhodca už po 24 sekundách hry odpískal penaltu, keď sa Moussa Sissokosnažil vystretou rukou upozorniť spoluhráčov na možný center a lopta sa mu odrazila na ruku. Technicky to síce ruka bola, takže rozhodcovi asi nie je čo vyčítať. Po góle z penalty však Liverpool akoby prestal mať záujem útočiť a Tottenham dopredu toho tiež veľa nepredviedol. Profesorský futbal určite nikoho nenadchol a podobné to bolo aj pri jubilejnej 50. veľkej cene v druhom najväčšom meste Kanady. Vo zvyšných dvanástich kolách od oznámenia penalizácie sa jazdec Mercedesu ani raz nepokúsil predbehnúť svojho súpera. Na montrealskej trati by to bol zbytočný zisk a aby získal sedem bodov viac, stačilo prísť do cieľa v tesnom závese za svojím súperom. Pragmatické a logické rozhodnutie Mercedesu a päťnásobného majstra sveta, proti ktorému asi nemožno namietať, však divákov pripravilo o potrebné napätie až do posledných kôl.

O tom, že penalizácia bola podľa pravidiel asi príliš polemizovať netreba. To čo fanúšikov a komentátorov najviac nahnevalo, bola nekonzistentnosť v rozhodovaní športových komisárov. Takmer okamžite vypukli vášnivé diskusie, v ktorých sa začali spomínať podobné incidenty z posledných rokov, kde sa netrestalo a zhodou okolností boli do nich zapletení jazdci Mercedesu (Hamilton a Ricciardo v Monaku 2016, Bottas a Räikkönen v Baku 2017, Hamilton a Sirotkin v Brazílii 2018, Bottas a Vandoorne v Belgicku 2018). A mnohí majú ešte v čerstvej pamäti vlaňajšiu Veľkú cenu Nemecka, keď sa Lewis Hamilton na poslednú chvíľu rozhodol, že nebude meniť pneumatiky. Ale aj vtedy po jeho divokom návrate na trať si komisári nechali rozhodnutie až po skončení pretekov a Angličan si nakoniec odniesol len napomenutie.

Rovnakú možnosť mali aj teraz, ale ich ortieľ padol už po desiatich kolách od incidentu. Akoby im chýbal toľko spomínaný cit, prišlo len chladné rozhodnutie. Po formálnej stránke síce správne, rovnako ako verdikt Damira Skomina v madridskom finále. Ale zatiaľ, čo slovinský rozhodca zabil posledný zápas sezóny, komisári okolo Emanuela Pirra zabili sezónu, ktorá ešte nie je ani vo svojej polovici. Neustále víťazenie Lewisa Hamiltona (päť víťazstiev zo siedmich veľkých cien) a Mercedesu (vyhral tento rok všetko), ktorí už teraz majú veľké náskoky na čele tabuliek priebežného poradia, totiž veľa fanúšikov vo zvyšku sezóny k televíznym obrazovkám nepriláka.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v F1