Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Technológie: daň za pokrok, časť druhá

Viete, aká je najčastejšia diagnóza dnešných ľudí? Že sa tvária ako experti na niečo, o čom nemajú ani šajnu.

Časť druhá: zastavte doktora!

Desať rokov dozadu bolo naozaj vzácnosťou, ak ste na internete našli voľne dostupné informácie o zdravej strave alebo o cvičení. Dnes je to presne naopak. Len čo sa prihlásim na sociálnu sieť, vybafnú na mňa prinajmenšom dva tucty stránok propagujúcich „zaručené“ recepty na chudnutie (dokelu s cookies, koláčiky ešte nepriniesli nič dobré!). Moderné technológie v podobe bezproblémového publikovania na internete otvorili doslova Pandorinu skrinku. Nanešťastie.

Prúser je, že nie všetkým týmto teóriám môžete veriť. Iste, existuje skupina ľudí, ktorí o veci naozaj niečo vedia (a vedia viac ako len niečo). Spravidla sa jedná o ľudí s medicínskym vzdelaním. Podobne sú na tom certifikovaní osobní tréneri. Tu je však trocha problém rozlíšiť zrno od pliev: niektorí títo „experti“ študovali na vysokej škole šport či výživu, zatiaľ čo iní absolvovali niekoľkotýždňový kurz (ktorý, teraz pri všetkej úcte k jeho absolventom, dokáže zvládnuť každý, kto má IQ vyššie ako pralesná gorila).

A potom je tu celá armáda internetových doktorov. Tí sú asi najnebezpečnejší. Pokiaľ ide o amerických „expertov,“ musíte si všimnúť, aký titul majú. Klasickí lekári majú za menom písmená MD (ekvivalent nášho MUDr.). Tým spravidla veriť môžete. No pokiaľ má váš nový guru za menom písmená ND, bacha na neho. ND je skratka pre „naturopath doctor.“

Ak neviete, kto je to „naturopath,“ vedzte, že to nie je žiadna oficiálna vedná disciplína. Dané slovíčko si môžeme preložiť ako „prirodzená cesta.“ Vzdelávacie inštitúcie, ktoré vám venujú tento pľuvanec za meno, totiž zväčša ani nie sú skutočné školy. Túto „naturopatiu“ (naturálnu formu psychopatie, ako to občas nazývam) založili práve samozvaní „experti“ bez vzdelania a vedeckých informácií. A pretože sa pod ich teórie nechcel podpísať nikto, kto sa veciam naozaj rozumie (a z dobrých dôvodov!), spravili si vlastnú „školu.“

Ako spoznáte „naturáka?“ Nuž, ak si odmyslíme najjednoduchšiu možnosť, ktorou je prečítanie jeho profilu, celkom vám postačí základný kuk na jeho učenie. Hneď v úvode vás oslní informáciou, že vie o niečom, čo nám zatajujú lekári a farmaceutické firmy. Nasledujú hororovo znejúce diagnózy ako prekyslenie organizmu či nedostatočná činnosť nadobličiek, kombinované s teóriami o hormónoch, ktoré sú v totálnom rozpore s učivom základnej školy. A čo je najhoršie, na konci je ich kniha (v špeciálnej ponuke iba za!), niekedy aj produkty (opäť iba za!). V lepšom prípade sa obabrete o peniaze. V horšom si pobabrete zdravie.

Áno, je skvelé, že dnes sa môžete niekoľkými klikmi dostať k celej knižnici informácií o zdraví. No vyznať sa v tom kvante je niekedy ešte ťažšie ako nájsť si vlastnú cestu. Napokon, každý je najlepším doktorom sám sebe, nie?

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny