Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Technológie: daň za pokrok, časť tretia

Niektoré technologické novinky sú naozaj super. Najmä množstvo aplikácií, ktoré pomáhajú na ceste k zdraviu a štíhlosti.

Časť tretia: keď sa všetko počíta

Počítate kroky? Kalórie? Správny pomer tukov, cukrov a bielkovín v strave? Nuž, pokiaľ nie ste blázni do štatistík ako môj švagor, ktorý si svoj „denník šialenca“ vedie v písomnej forme už pár rokov, potom si určite pomáhate technológiami.

Úplne základnou vecou je napríklad krokomer, v lepšej variante športové hodinky. Za investíciu, rovnajúcu sa vášmu dennému zárobku, máte na ruke štýlovo vyzerajúci prúžok, ktorý počíta, koľko ste toho už spálili. Jeden som si kúpila aj ja a nosila som ho naozaj nonstop asi rok. Potom… nuž, nie žeby ma to prestalo baviť, ale rozpadol sa. Prežil síce kúpanie, skákanie aj niekoľko pádov, keď ho ukoristil môj synátor, ale hoci samotná elektronika funguje, rozpadol sa náramok. A popravde, lepiť si ho na ruku izolačnou páskou sa mi veľmi nechce.

Dnes sú krokomery dostupné aj vo verzii pre mobil. Keďže už takmer každý má „múdry“ telefón (ja nie, ja som múdra aj bez neho), môže si do neho stiahnuť poltucet verzií krokomerov, počítadiel kalórií či merače srdcového tepu. A to je iba začiatok.

Naozaj pecka sú aplikácie, ktoré vás sprevádzajú naozaj vo všetkom, vrátane stravy (a tá je na celej veci to najdôležitejšie). Pokiaľ si nájdete naozaj dôveryhodný systém (o čom sme si minule hovorili?), zrejme bude k dispozícii aj vo verzii pre smartfón. To, že online tréneri robia svoje cvičebné videá kompatibilné s prehrávačmi v telefónoch, je úplne samozrejmé. Dnes si už v mobile môžete otvoriť aplikáciu, ktorá vám odporučí správnu stravu aj tipy, ako sa počas celého dňa udržať v pohybe, aby ste spálili čo najviac kalórií.

A čo je pre mnoho ľudí nemenej dôležité, veľa týchto aplikácií funguje na spôsob online komunity. Inak povedané, ak sa na miestnom virtuálnom fóre vyžalujete, ako veľmi ľúbite čokoládu, dostane sa vám podpory od stoviek ľudí, ktorí sú na tom podobne. Práve podpora komunity je to, čo vám môže nahradiť podporu od členov rodiny. Veď to možno poznáte aj vy: narodeniny člena rodiny, na stole torta… a vy by ste si podľa svojho plánu mali dať iba kurací plátok s brokolicou…

Aby sme to zhrnuli: technologické novinky v podobe mobilných aplikácií na podporu zdravého pohybu a stravy sú skvelé. Ľuďom, ktorí ich používajú, šetria čas (neraz aj peniaze) a motivujú k lepším výkonom. Je len smutné, že tieto aplikácie sa objavili vlastne až ako náplasť na epidémiu obezity, ktorú presne tieto zariadenia spustili. Ale o tom nabudúce…

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny