Sledujte nás

Futbal

Quo Vadis Partizán?

Pôvodne mal byť tento článok o tom, ako mi nevonia celé nové vedenie nášho klubu. Chcel som písať o divnom pocite z nového generálneho manažéra Dávida G., o nelogickej výmene trénera, ktorý pomohol Partizánu k záchrane za trénera, ktorý vypadol s Interom Bratislava z rovnakej ligy. Chcel som písať o sídle NLF Invest na Krakovskej ulici v Prahe, ktoré som tam nenašiel. Dnes bohužiaľ nič z toho už nie je aktuálne, nakoľko orgány činné v trestnom konaní a reportéri portálu KOŠICE:DNES ma predbehli a začali chrliť články o vzatí záchrancu bardejovského futbalu do väzby kvôli neoprávnenému podnikaniu a vytvoreniu pyramídovej hry. Samozrejme, že tu máme prezumpciu neviny, ale bez vetra sa ani lístok nepohne.

Dnes mi neostáva nič iné, len si položiť otázku „Ako je toto možné!?“ Ako je možné, že si prezident klubu nepreverí osoby, ktoré vpúšťa do jeho štruktúr? Podľa zverejnených informácií ponúkal Dávid G. svojim veriteľom až 60% ročný úrok. Veď to by sa na východe musel narodiť nový Warren Buffett, „veštec z Medzeva“. Spomínam si na rokovanie mestského zastupiteľstva v Bardejove konajúce sa presne pred mesiacom, kedy po vyslovení znepokojenia viceprimátora Savčinského nad správou hlavného kontrolóra o poskytovaní dotácií pre klub Partizán Bardejov v reakcii pán Soroka povedal, že o tri roky tu máme 100. výročie vzniku klubu a on nechce byť tým, ktorý ho položí. Mám pocit, že aj keď nechce, je na najlepšej ceste. Priznám sa, že minulú sezónu som bol jeden z tých, ktorí Partizánu veľmi fandili k záchrane v druhej lige, ale teraz vidím, že trpí klub, trpí mesto a trpia aj ľudia, ktorým na tom záleží.

Na chvíľu si predstavte, že prezumpcia neviny pre pána Davida G. bude oprávnená a jemu sa z maléru podarí vysekať. Jedno pravidlo hovorí, že ak kradneš, tak máš kradnúť vo veľkom, aby si si vedel zaplatiť kvalitnú obhajobu, čo pri výslednej nazhromaždenej čiastke atakujúcej 20 miliónov eur celkom solídne napĺňa. Ako by ho vnímali ľudia v meste? Bardejov má vlastne šťastie v nešťastí. Nedá mi necitovať slová dotyčného na tlačovke, ktorý sa pasoval za správcu klubovej kasy a povedal: „Mojou víziou je aj pritiahnuť sponzorov, mám na to špeciálny plán, čiže všetky firmy v okolí Bardejova sa môžu tešiť na môj telefonát v najbližšom období.“ No to som rád, že k pozitívnej reakcii od majiteľov firiem už asi nedôjde, lebo ten špeciálny čin by možno previedol ich peniaze na cyperskú adresu.

Aby tento článok nebol len nekonštruktívnou kritikou, trochu zmením tému. Pred pár týždňami sa ku mne dostala jedna zaujímavá štatistická informácia. Drvivú väčšinu zamestnávateľov v Prešovskom kraji predstavujú malé a stredné podniky do 100 zamestnancov a bohužiaľ, najväčším zamestnávateľom v samotnom Bardejove je miestna nemocnica. Nájsť nejakého veľkého a stabilného sponzora v regióne Horného Šariša je prakticky nemožné. Úplne nevidím do hospodárenia jednotlivých klubov, ale jednoduchou dedukciou odvodenou od vyjadrenia predsedu klubu KOVO Beluša, víťaza 3. ligy západ, ktorý sa vzdal postupu na úkor Púchova, viem, že klub potrebuje na fungovanie v 2. lige 300 000 €. A to Beluša nemá rozhodne toľko mládežníckych tímov a na takej úrovni ako Partizán Bardejov, ktorému tieto štruktúry ešte navyšujú potrebný „badžet“.  Čo tým chcem povedať? Že udržateľný model postavený na pleciach jednotlivca v danom regióne neexistuje.

Vstúpiť do svedomia by si mali všetci zainteresovaní a ak chceme v Bardejove aj naďalej chodiť na 2. ligu, potrebujeme synergický efekt všetkých aktérov a nie urazeného primátora, ktorého sa dotkla protikandidatúra pána Soroku v komunálnych voľbách. Potrebujeme kompetentnejšieho prezidenta klubu, ktorý má síce dobré úmysly, ale o jeho manažérskych schopnostiach už pochybujem a v neposlednom rade potrebujeme synergický efekt tých zmieňovaných malých a stredných podnikateľov, ktorí by nemali dôvod báť sa zveriť svoje peniaze do rúk vedenia klubu. Na druhej strane tu vstupuje aj legislatíva a štát, ktorý by motivoval podnikateľov sponzorovať športové kluby a aby sa to všetko jednoducho vyplatilo. Ak sa to tak nestane, radšej hrajme nižšie súťaže. Počet divákov na štadióne v porovnaní s dobami, keď sme hrali nižšiu ligu, je aj tak konštantný a mestskí poslanci sa nebudú musieť hádať o tom, kde naberú peniaze na spolufinancovanie grantu na opravu teplovodnej infraštruktúry v meste.

Fotografia: Foto Jawo

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Futbal