Sledujte nás

Ostatné športy

Sledovanie futbalu je dobré pre naše zdravie, tvrdí výskum

Azda každý futbalový fanúšik už zažil ten okamih, kedy si vypočul výčitku o tom, že pozerá príliš veľa futbalu a aké to je zlé.

Viacero faktorov naznačuje, že sledovanie naozaj vypätých zápasov môže byť pre nás škodlivé. Ako na nás ale vplýva nervozita a spotené dlane sprevádzané okusovaním nechtov? So štartom ligových súťaží sa na túto otázku rozhodol odpovedať BetVictor a tak zboriť niekoľko mýtov, ktoré s touto problematikou súvisia.

Výskum v spolupráci s univerzitou v Leeds (University of Leeds Biomedical department) dokázal, že futbal nášmu zdraviu neškodí, ale prospieva. Vďaka nemu tak už konečne máme dôkaz, prečo je nedeľné poobedie venované zápasom skutočne skvelé využitie času.

Vedci skúmali 25 fanúšikov Leeds United vo veku od 20 do 62 rokov počas troch kľúčových zápasov minulej sezóny Championship. Títo fanúšikovia boli skúmaní ako fyziologicky, tak aj psychologicky, na základe čoho boli odvodené tri základné metriky, ktoré sa brali do úvahy – tep, krvný tlak a nálada.

Tep a krvný tlak sa meral fanúšikom pravidelne počas zápasov pomocou špeciálneho prístroja, ktorý mali na sebe (osobne predpokladám, že išlo o nejaké hodinky podobné fit náramkom, no samozrejme presnejšie v meraniach). Nálada sa zasa vyhodnocovala na základe dotazníkov a rozhovorov bezprostredne po každom zápase.

Sledovanie futbalu

Aké sú teda výsledky?

Pre nás fanúšikov priaznivé, ba až fantastické. Sledovanie zápasov (a to ako v kontrolovanom prostredí tak aj na štadióne) viedlo k priemernému navýšeniu tepu o 17% v porovnaní s klasickým tepom. Tep sa v priebehu zápasu navýšil u niektorých účastníkov až na 130 úderov za minútu, čo je oproti priemernej hodnote o 64% viac. Tento jav je však vnímaný ako tzv. „pozitívny stres“ a je rovný približne 90-minútovej svižnej chôdzi. Sledovanie vypätého zápasu teda funguje rovnako ako klasické kardio cvičenie.

Pri pohľade na krvný tlak sa namerali najvyššie hodnoty tesne pred začiatkom zápasu a počas polčasu. Najvyšší nameraný tlak bol 162/78, a to medzi fanúšikmi nad štyridsať rokov počas prvého kola play-off Leeds proti Derby. Víťazstvo v zápase prinieslo zníženie tlaku a úľavu, na druhej strane prehra tlak pochopiteľne zvýšila.

Samotné zápasy a ich výsledky výrazne ovplyvňovali náladu fanúšikov. Dobrá nálada a eufória po výhre trvala minimálne 24 hodín, naopak po prehre sa horšia nálada ťahala s fanúšikmi aj niekoľko dní. 

„Podpora vášho obľúbeného tímu pri futbalovom zápase vám poskytne mierny kardiovaskulárny tréning a podľa výsledku zápasu psychologickú vzpruhu alebo naopak pokles nálady.“ Takto sa vyjadrila doktorka Utleyová, ktorá po výskume dostala slovo ako expert.

Ak vám teda niekto nabudúce povie, že sledovanie futbalu je zlé pre vaše srdce, ukážte mu tento výskum. Ak nič iné, budete mať aspoň tému na dobrú diskusiu. To všetko samozrejme len za predpokladu, že ste nemali vsadené kilečko na tím, čo prehral. Ale o tom možno nabudúce…

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy