Sledujte nás

Futbal

Je možné fandiť dvom klubom naraz?

Je možné fandiť dvom klubom naraz?

Futbalu fandíme srdcom, a teda len jednému klubu. Nemôžeme predsa milovať dva kluby rovnako ako nemôžeme milovať dve ženy.

Verím, že tento názor nezdieľam len ja, ale viacerí futbaloví nadšenci. Medzi mladou generáciou je však trend iný. Často sa stane aj to, že fanúšikovia skôr sledujú hráčov, než samotný klub. Príkladom môže byť prestup Ronalda z Realu do turínskeho Juventusu – Real Madrid prišiel po oznámení tohto prestupu v priebehu 24 hodín na Twittri o viac než milión followerov. Fenomén sledovania dvoch a viacerých futbalových klubov navyše dokazuje aj najnovšia štúdia zo Spojeného kráľovstva.

Podľa anglického portálu COPA90 až 46% fanúšikov v UK vo veku medzi 16-24 rokov fandí minimálne dvom futbalovým klubom. Rovnaký výskum, ak to tak môžeme nazvať, hovorí, že približne 27% z nich fandí minimálne trom klubom. Whaat? Takmer polovica mladých na Ostrovoch, kde sa hrá azda najkrajší futbal na svete, si nevie vybrať svoj milovaný futbalový klub? Do úst sa mi tisne jedine slovné spojenie „plastic fans“, no neberte ma zle.

Čerešnička na záver? Až neskutočných 41% z anglických futbalových fanúšikov vo veku medzi 16 a 19 rokov podporuje nejaký klub z La Ligy. 

Patriotizmus a vernosť jednému klubu sa medzi mladými vytráca. Myslím si, že keby sa podobný prieskum robil v akejkoľvek inej krajine, výsledky by boli veľmi podobné. Celkový obraz fandenia a sledovania futbalu sa teda pomaly ale isto mení.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Futbal