Sledujte nás

Športové legendy

Obul si staré tenisky… a už sa neobzeral späť

Dean Karnazes

Američan Dean Karnazes je vytrvalostný bežec s nadľudskými výkonmi. Človek, ktorý za 50 dní zabehne 50 maratónov v 50-tich amerických štátoch, za 65 dní prebehne Ameriku od oceánu k oceánu a ktorý za 24 hodín odbehne neuveriteľných 238 kilometrov na bežiacom páse, nemôže byť predsa normálne normálny človek.

Dean začal behávať už ako žiak základnej školy, kde bol vždy jasným víťazom. Behal srdcom, ako mu poradil tréner, a to mu prinášalo úspechy. Výmena trénerov však spôsobila totálnu demotiváciu, a tak ako 15-ročný zavesil bežecké topánky na klinec.

Keď na oslave svojej tridsiatky zapíjal krízu stredného veku, bola to údajne práve zlá tequilla, ktorá mu pomohla nájsť nový životný smer. Prišiel domov z oslavy, vyzliekol sa do trička a boxeriek, obul si staré tenisky a už sa neobzeral späť.  

Od tej noci začal behať pravidelne. Už sa nenaháňal tak za zmluvami a termínmi, skôr za limitmi vlastného tela. Keď ho pri jednom zo svojich pravidelných behov predbehli chalani v maskáčoch a s batohmi na chrbtoch a hore ešte robili kliky, dostal riadnu lekciu. Pochopil, že doteraz to všetko bola len rozcvička.

Po odbehnutí svojho prvého ultramaratónu (100 míľ) v sebe objavil skryté rezervy. Takéto rezervy nemá každý, a zároveň nie každý má takú obrovskú sebadisciplínu. Inak by totiž  nedokázal zabehnúť 560 km počas 80 hodín vkuse. Niekoľkokrát zabehol ultramaratón v Údolí smrti v USA, čo je 217 km v pekelnej 50-stupňovej horúčave.

Zaujímajú ho limity ľudskej odolnosti a tie sa snaží potom posúvať ďalej. V roku 2006 bežal Dean Karnazes 50 maratónov v 50 po sebe nasledujúcich dňoch v 50 amerických štátoch a po poslednom bežal 2091 km naspäť domov, čo trvalo ďalší mesiac.

Spí priemerne štyri hodiny, aby sa mohol venovať ešte aj rodine a podnikaniu. Ročne zničí 30 – 40 párov bežeckých topánok. A čo na to jeho kolená? Lekári pravidelne skúmajú rőntgenové snímky jeho kolien a vraj sú ako 18-ročného chalana.

Aj keď má dnes Dean Karnazes 57 rokov, behať neprestáva. Jeho snom je raz obehnúť svet v jedinom roku. A tak ono filmové „utíkej, Foreste, utíkej…“ platí pre Deana v reálnom živote do písmena.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Športové legendy