Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Čo ti zase prekáža?!

Čo ti zase prekáža

Aj vy poznáte notorických fňukáčov?

Hovorím si, že sme asi poriadne rozmaznaná generácia. Stále nám niečo prekáža. Ak máme deti, len striehneme, aby všetko v ich vývine šlo podľa tabuľky. Akonáhle sa o chlp oneskorí vývoj reči, nedarí sa odplienkovať, či to trocha pokrivkáva v škole, chytá nás panika. Všetko musí byť dokonalé, inak nastane koniec sveta.

Keď príde na bývanie a životný štýl, je to snáď ešte horšie. Jedno sarkastické porekadlo hovorí, že Slovák je šťastný vtedy, keď má viac ako jeho sused. A tak škrípeme zubami a závidíme, že Jano z horného poschodia si kúpil nové auto (o.k., je to jazdenka a na leasing, ale je nová), že Ferovi a Miške z prízemia prerábajú kuchyňu (vzali na ňu pôžičku, ale je nová). A skôr alebo neskôr začneme závidieť aj Marekovi, že vyzerá ako poloboh, zatiaľ čo pohľad na mňa už popukal dva tucty zrkadiel.

Nie, nechcem tu teraz moralizovať. Iste, sú ľudia, ktorí k svojmu majetku či vzhľadu prišli doslova bez námahy (niekto sa vie „dobre narodiť“, a to doslovne), zatiaľ čo niekto sa nadrie a výsledok je len minimálny. Potom je len otázkou času, kedy sa dostaví frustrácia a rezignácia.

Tak, tento exkurz do psychológie susedských vzťahov vás asi trocha zmiatol, keďže toto je športový blog (no dobre, v mojom podaní športovo-sarkastický). Ale má to dôvod. Hovorí sa, že najväčším nepriateľom človeka je jeho vlastná hlava. Ak si ju napcháte negatívnymi myšlienkami, celý život bude negatívny. Vrátane výsledkov našej snahy – najmä ak ide o snahu schudnúť.

Notorické fňukanie je znakom neschopnosti spracovať emócie. Emócie sa totiž nedelia na dobré a zlé, sú to proste len emócie a je na nás, ako s nimi naložíme. Notorický fňukáč nikdy neocení dobré veci, ani keby ich mal pred očami. A často sa snaží zahnať smútok a frustráciu spôsobmi, ktoré hraničia so sebapoškodzovaním: prejedaním či naopak odmietaním jedla, alkoholom, drogami a nadužívaním liekov.

A pritom sa máme vlastne dosť dobre. Čisto technicky, ak čítate tieto riadky, znamená to, že máte prístup na internet, strechu nad hlavou, netrpíte hladom – a teda patríte medzi možno 20% populácie Zeme, čo si môže užívať tieto vymoženosti. Naši pradedovia pochovali niekedy aj 4 deti zo 6-tich. My máme historicky najvyššiu šancu, že budeme žiť aj viac ako 80 rokov, a to v zdravom prostredí. Naozaj sa nemáme na čo sťažovať.

Ľudkovia, všetci máme lepšie aj horšie dni. Moja svokra s obľubou hovorí, že niet domu bez kríža a niečo na tom bude. Možno závidíme susedovi nové auto, no akú máte istotu, že on nezávidí vám, povedzme, skvelé manželstvo? Koniec fňukania a ide sa makať na lepšej budúcnosti… ?

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny