Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Veľká raňajková vojna, časť tretia

Ďalšia časť raňajkového seriálu je tu, priatelia. Pozrieme sa v nej napríklad aj na chudnutie v spánku.

Veľká raňajková vojna, časť tretia

Ak ste boli na dovolenke v Taliansku, možno vám v hoteli ponúkli tzv. kontinentálne raňajky: toastový chlieb či croissant s maslom, džemom alebo čokoládovou nátierkou. Už vám kvapká cukor z uší? Aj mne. Verili by ste, že aj toto je jedna z teórií o ideálnych raňajkách?

Časť tretia: o sladkom živote a chudnutí v spánku

Občas sa pozastavím nad tým, kto vlastne vymyslel ten pojem – kontinentálne raňajky. Mne osobne sa pri predstave žemle s džemom krútia prsty na nohách. Popravde, nikdy mi nevyhovovali sladké raňajky. (preto som si do ubytovne v Ríme nosila šunku)

Pred piatimi rokmi som sa však stretla s veľmi zaujímavou teóriou. Teda, najprv bol akýsi „bielkovinový večerný chlieb“ v oddelení pečiva (250 gramov za necelé 2 eurá) a moja snaha zistiť, čo to vlastne je. A zistila som nasledovné:

V Nemecku žijúci lekár, MUDr. Pape prišiel s teóriou, že na udržanie štíhlej línie je potrebné zabrániť veľkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi pred spaním (aby som vám tu neobjavovala teplú vodu, ide o to, že večera by mala byť z bielkovín a pomalých cukrov, teda zeleniny, čo všetci dávno vieme). Jeho koncepcia počíta s tým, že behom dňa zjeme tri jedlá: sacharidové raňajky, vyvážený obed a bielkovinovú večeru. Práve kvôli večeri sa vymyslel bielkovinový chlebík (tento nápad prevzali aj mnohé KETO systémy, ale k tým sa ešte dostaneme). Pokiaľ dodržíte jeho rady, budete (vraj) doslova chudnúť v spánku, kedy vaše telo automaticky zapne spaľovanie tukov. 

Ale vráťme sa k raňajkám. Teória Dr. Pape priam odporúča, aby ste sa na raňajky napchali rýchlymi cukrami. Väčšina ľudí sa totiž nedokáže vzdať omamnej vône chleba, čokolády a podobných maškŕt. Práve pre nich je tento princíp ako stvorený: ráno si môžete dopriať naozaj skoro čokoľvek, hlavne, ak je to sladké. No dobre, môžete si dať aj nejakú nátierku.

Samozrejme, aby sme sladké raňajky povýšili na piedestál, opäť nás čaká niekoľko zádrheľov. Spomínaný systém výslovne káže, aby sme dodržali tri jedlá denne, pričom medzi jednotlivými chodmi má byť aspoň 5 hodín pauza (raňajky o 7:00, obed okolo 12:30, večera o 18:00 a ste vybavení). 

Samozrejme, nezabudnite na to, že obed musí byť vyvážený a večer si namiesto klasického pečiva dáte spomínaný bielkovinový chlebík (nechcem teraz robiť reklamu, ale je celkom „konzumný“). Z toho vyplýva podobný problém, ako bol pri nedávno spomínanom prerušovanom pôste: nie každý človek môže pokojne zjesť sladké raňajky a vydrží do obeda bez toho, aby sa mu vyvrátil krvný cukor. Diabetici a ľudia s tráviacimi ťažkosťami by sa vždy mali poradiť s lekárom, kým sa vrhnú na diétu, či nový stravovací systém.

No pokiaľ ide o moje hodnotenie, tomuto systému dávam štyri hviezdičky z piatich, keďže si môžete dať naozaj prakticky čokoľvek. Osobne som však nedokázala fungovať na sladkých raňajkách, keďže nie som až taký maškrtník. No pokiaľ máte presne ten problém, že nedokážete odolať cukrovinkám, môže to byť presne pre vás. Teda… ak dokážete dodržať spomínané zásady aj zvyšok dňa.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny