Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Veľká raňajková vojna, časť šiesta

Veľká raňajková vojna, časť šiesta

Teraz sa z reality presunieme trocha do výšav a pozrieme sa na teórie, ktoré sú trocha uletené.

Časť šiesta: o radách naturálnych psychopatov a absurdných teóriách

Keď lovíte v mori teórií o zdravom stravovaní, môže sa vám stať, že natrafíte na nebezpečného tvora. Stále zdôrazňujem, že je obrovský rozdiel medzi expertom a „expertom“. Najväčší prúser je, keď sa snažíte riadiť radami tej druhej skupiny.

Pred pár mesiacmi som vám v seriáli o technológiách načrtla problematiku „naturálnych“ doktorov (v skratke ND za menom). Už som sa stretla s viacerými týmito pochybnými doktormi. Jedna stravovacia teória, ktorú propagovala dáma s veľmi príjemným hlasom, ma obzvlášť pobavila.

Na začiatku jej rozprávania bol srdcervúci príbeh o tom, ako v puberte nakysla do rozmerov minivanu a celé roky nedokázala schudnúť. Potom šla s kamarátmi na výlet niekam do Mexika, kde sa celé dni nalievala ovocnými a zeleninovými smoothies a hurá, schudla. Ponúkala svoju kuchársku knihu plnú smoothies (samozrejme, nekúpila som si ju, komu by sa chcelo denne umývať mixér, však?).

Nechápte ma zle, nemám – v princípe – nič proti smoothies. Aj ja si občas nejaké dám. Lenže táto teória je už len na skok k teóriám „detoxu“ – kedy do seba niekoľko dní (týždňov?) nalievate smoothies. Po prvé, áno, schudnete. Po druhé, nie, nebude to trvalé. A po tretie, nepoznám človeka, ktorý by dokázal celý život fungovať na tekutej strave – lebo presne to bola pointa. 

Potom sa na internete stretnete s rôznymi tipmi z kategórie babských rád. Citrónová šťava, med so škoricou… alebo ešte lepšie, štvorité kombo, voda s medom, škoricou, citrónom a uhorkou. Blech. Väčší kentus som v živote nepila. Úprimne. Nehovoriac o tom, že reči o množstve vitamínu C a antioxidantoch, ktoré takto prijmete, sú, slušne povedané, trošku prehnané.

Pamätám si aj na rady ohľadom kávy – že ak si ráno zacvičíte nalačno, len v dvojitým espresom v žalúdku, spálite oveľa viac tuku ako kedykoľvek inokedy. Alebo, že ak sa ráno osprchujete studenou vodou, zvýšite cirkuláciu krvi v tele a naštartujete spaľovanie… ale dobre, to sme už opustili tému raňajok ako takých…

Pravda, niektoré tieto tipy môžu zabrať – asi najväčšie množstvo podobných vychytávok nájdete v knihe Tima Ferrisa Štvorhodinové telo.Tu je však dôležité podotknúť, že tieto vychytávky sú len doplnkom raňajok ako takých. A tam je naozaj dôležité dávať pozor na to, komu z „expertov“ uveríte…

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny