Sledujte nás

Ostatné športy

O joge a náboženstve – píše sa rok 2020

V joge sa nikdy nič nebije. Samotne slovo joga v preklade znamená “union”, teda spojenie. Jediné, čo sa bije, sú ľudské egá.

O jóge a náboženstve

Ahojte! Moje meno je Gabi, a joge sa intenzívne venujem od roku 2015. Po kariére v audítorskej spoločnosti, a potom aj lízingovej spoločnosti, kde som sa v relatívne mladom veku dostala na vysokú pozíciu, som okrem poznania svojich limitov, spoznala našťastie aj jogu. Tá mi otvorila nové dvere, a ukázala nový svet.

Odkedy sa joge aktívne venujem, snažím sa zbierať skúsenosti aj po mojich cestách okolo sveta. Ak by ma mali opísať moji známi, určite by okrem jogy nezabudli spomenúť slová ako: cestovanie, more, slnko, džungľa. Milujem cestovanie! Vždy keď sa ocitnem na novom mieste, idem sa učiť od tamojších inštruktorov: či už je to v jogovom raji v Ubude na Bali, alebo na nikdy neutíchajúcom Manhattane v New Yorku. V sýto zelenej džungli v Mexiku, alebo na ostrovoch na Filipínach. Na ayurvédskom pobyte na Srí Lanke, či na nekonečnej pláži v Los Angeles.

A tak vo mne dochádza k neobvyklému stretu dvoch svetov: sveta éterickej duše a finančného sveta. Ľudia, ktorí ma spoznajú skrz jogu, bývajú častokrát prekvapení, keď zistia, že aj keď na pomenovanie pozícií častokrát používam Sanskrit, zároveň viem čo je EBITDA  Keď som bola oslovená, aby som napísala k tejto téme článok, potom ako sa joga začala trocha viacej medializovať, a to dokonca v politickom svetle, hovorila som si, že to bude fajn príležitosť pomenovať, ako sa tieto dva svety bijú. Pravda však je taká, že tak ako vo mne, ani nikde inde sa žiadne dva svety nebijú. Práveže naopak. V joge sa nikdy nič nebije. Samotne slovo joga v preklade znamená “union”, teda spojenie. Jediné, čo sa bije, sú ľudské egá.

Joga, ako taká, nie je náboženstvo, je to prax. Je to súbor návykov a s nimi spojená filozofia.

Jogu praxujú ľudia po celom svete, má tradíciu niekoľko tisíc rokov, a jej pozitívne účinky na telo a psychiku sú bohato zdokumentované. Existujú tradičné aj moderné štýly, ale jej filozofia siaha do dávnych čias. Pôvodom pochádza zo starovekej a stredovekej Indie, čo je možno práve dôvod prečo predstavuje pomyselnú hrozbu pre kresťanstvo – jedno z najrozšírenejších náboženstiev v Európe.

Jóga Gabika Hviščová

Je teda konfliktujúce, ak kresťan praktizuje jogu?

Kontroverzia týkajúca sa jogy a kresťanstva trvá už niekoľko rokov, prichádza vo vlnách a vždy sa nájdu ľudia ktorí ju budú rozdúchavať. Ľudia v západnom svete častokrát považujú jogu za čisto fyzickú aktivitu.  Joga ako fyzická ásana, je súčasťou 8 stupňového jogového systému (Patanjaliho osem stupňov jogy). V západnom svete po väčšine dochádza k adoptovaniu iba jedného z týchto 8 bodov, pričom kontroverzia sa týka viac tých ostatných bodov. Pre ortodoxného kresťana tu preto stále existuje možnosť adoptovať iba túto časť, čo sa dokonca v modernom svete aj veľmi často deje: napr. terapia a cviky na chrbát sú z veľkej miery adaptáciou práve jogových ásan.

Osem stupňov jogy

Koncept ôsmich stupňov jogy, alebo aj ako Patanjaliho osem vetiev jogy, pochádza približne z roku 400 n.l., kedy Patanajli spísal Jogové Sútry a v ktorých sa prvýkrát spomína:

  1. Yama – všeobecné etické princípy a zákazy: ahimsa – neubližovanie, satya – pravdivosť, asteya – nekradnutie, brahmacharya – zdržanlivosť (aj sexuálna), aparigraha – nehromadenie
  2. Nyjama – pravidlá osobnej morálky: soucha – čistota mysle a tela, santosha – spokojnosť, tapas – sebadisciplína, svadhyaya – sebapoznanie, isvarapranidhana – stotožnenie sa so svojou podstatou
  3. Asana – fyzická prax
  4. Pranayama – dychové techniky
  5. Pratyahara – ovládnutie zmyslov
  6. Dharana – koncentrácia mysle
  7. Dhyana – meditácia
  8. Samadhi – stav mieru, spokojnosti a šťastia, nirvána

Dokonca aj pre mňa, človeka, ktorý sa narodil v kresťanskej rodine a zároveň človeka, ktorý sa joge intenzívne venuje, bolo naozaj zarážajúce čítať si o tom, ako joga vraj v človeku prebúdza zlého ducha, a ako sa jej má dobrý kresťan vyvarovať.

Joga v človeku prebúdza vlastné uvedomenie sa, precitnutie, spomalenie. Tak ako v kresťanstve, nachádzame tu isté podobnosti, konkrétne v bodoch 1. jamy a 2. nijamy, teda príkazy a zákazy, ktoré by sme mohli prirovnať k desatoru. Kresťanstvo síce vynecháva 3. fyzické ásany a 4. dychové techniky, avšak aj keď to tak nevyzerá, a nikde sa to tak nepomenúva, 6. a 7. meditáciu nachádzajú mnohí modliaci sa, ktorí sa pomocou modlitebnej knižky denne ponárajú do seba opakovaním modlitieb, ktorými oslavujú Boha, ďakujú mu a prosia ho.

Ak aj naďalej kresťan pochybuje, či praxovať alebo vyhýbať sa joge, odporučila by som použiť podobný meter akým meria všetky svoje ostatné aktivity. Keď totiž dáme pod hľadáčik aktivity, napr. ako piatkové návštevy baru, zaháľanie pred televíziou, nakupovanie v nedeľu atď. – zistíme, že nie naozaj všetky slúžia na oslavu Bohu, možno práve naopak – napriek tomu sa im veľa „dobrých“ kresťanov venuje.

Genezis 1:27 A stvoril Boh človeka na svoj obraz

Boh stvoril človeka na svoj obraz (Genesis 1:26-27), pričom samotný výraz „na Boží obraz“ vyjadruje našu podobnosť s Bohom. Keď však túto istú premisu hovorí jogová tradícia, je to už rúhanie? Nie, nemyslím si!

Keď začneme študovať starodávne tradície bez ohľadu na náboženstvo, zistíme, že kultúry na celom svete sa vo svojich tradíciách častokrát a veľmi prelínajú. Sú to napríklad príbehy o stvorení sveta, o Adamovi a Eve, či o potope a o Noemovej arche. Je naozaj také ťažké uveriť, že sú si tieto kultúry až také odlišné?

V kultúrach, a to či mladších alebo starších, majú vlastné duchovné praktiky veľké opodstatnenie. Pomáhajú nám priamo prežívať ich pravdy, a uchovávať ich, niekedy aj po tisícky rokov. Preto aj napriek tomu, že som bola vychovaná v kresťanskej rodine, nevidím v praktizovaní jogy nič konfliktné ani kontroverzné. Naopak, vidím v nej oveľa staršiu tradíciu, ktorá nás vie veľa naučiť, ak dokážeme odložiť bokom naše predsudky a egá.

Gabika Hviščová

Profil lektora: Gabriela Hviščová

Môj prvý kurz som absolvovala v roku 2017 v Bratislave v škole Fredyho Ayisiho. V roku 2020 som absolvovala 200 hodinový RYT kurz na Bali cez medzinárodne certifikovanú školu School Yoga Institute. Odvtedy som medzinárodne certifikovaným inštruktorom jogy, registrovaným v Yoga Alliance.

Vzdelanie

Január 2020

200hr RYT certifikácia, School Yoga Institute, registrovaná v Yoga Alliance

November 2017

60hr certifikácia, Frederick Ayisi cez Yoga Vidya, registrovaná pod MŠ SR

Zameranie

Hatha joga – tradičná joga, ktorá harmonizuje a prečisťuje telo, urýchľuje jeho regeneráciu, ozdravuje celý pohybový aparát a poskytuje pružnosť chrbtici. Praxuje sa vo väčších výdržiach, stretnete sa tu so Sanskritom, tradičnou pranayamou, mantrami, či mudrami.

Terapia jogou – zameraná najmä na stíšenie a dobitie bateriek. Prax pozostáva z tradičnej Hatha jogy obohatenej o prvky Vinyasa jogy a restoratívnej jogy. Používajú sa jogové pomôcky, korkové bloky, opasky a vankúše.

Autor: Gabika Hviščová

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy