Sledujte nás

Turistika

Turistické denníky: Štiavnica a 40 tisíc krokov

Choď na výlet, hovorili. Štiavnica je krásna, hovorili.

Turistické denníky: Štiavnica a 40 tisíc krokov

Choď na výlet, hovorili. Štiavnica je krásna, hovorili. Mali pravdu, ale že kopce striedajú ešte strmšie kopce, to už nespomenuli. Vítam kolektív pri najnovšom zážitku z turisticko-výletného prostredia.

Keďže školské lavice sú už nejaký ten piatok prázdne, začneme malou matematickou úlohou. Timo má doma z kolekcie BROsport merchu 3 odznaky, 2 nálepky, 1 tričko a 1 zápisník. Koľko z toho zabudne pred výletom doma aj keď si to naskladal priamo pod nos? Presne tak, všetko. Keďže veľké percento národa slovenského vymenilo holiday na Bora Bora za Doma Doma, rozhodli sme sa aj my s B, že sa pridáme do klubu klišé výletníkov a zamierime do Banskej Štiavnice. 

Naša púť do miesta cieľovej destinácie však pripomínala cestovateľskú retrospektívu. Predstavte si, že idete z domu a vonku sú celé dni slnkalúče, pričom teplomer pomaly dostáva krízu stredného veku – ťahá mu na/d 30tku. A potom prídete na dovolenku a tam dvadsať celziov a dážď /nemalo by to byť naopak?/. Nevadí, ubytujeme sa v booknutom hoteli na dolnej strane centra, kde nás víta neisto vyzerajúci a kus nepohodlne zapáchajúci pán, že vraj záskok za kolegyňu – tha chvalabohu. 

Polovicu načatého dňa venujeme prehliadke všetkých TOP 10 miest, ktoré odporúča Tripadvisor. Na prvý pohľad nestihneš nič, na druhý vlastne zistíš, že je to všetko na sťaby krok od seba. Vypiť dvoch baranov v Starej škole môže na prvýkrát znieť ako wúdú rituál, pritom si iba dáš pivko v jednom z NAJ podnikov v celom meste. Prvý deň finišujeme s 10 tisíc a niečo krokmi. Druhý deň ráno sme sa vybrali na slávnu kalváriu a cestou sa mi udiali dva momenty, na ktoré nikdy nezabudnem – na prechode nás pustilo auto s blaváckou ešpézetkou a videl som českú famíliu bez ponožiek v sandáloch. Už ši vidzel všetko, možeš umrec, ombre.

Poobedná prehliadka v Banke lásky (vstup na priamy vklad bez nutnosti úveru) bola jak zápas Barcelony proti Bayernu – nečakal som nič a nakoniec bomba pecka, odporúča 11 z 10 Timov. S plus ďalšími potulkami po miestach zaujímavých aj ešte viac zaujímavých končíme day 2 s bilanciou 19 tisíc krokov.

Deň tretí a zároveň posledný ešte ráno vychutnávame kávu na najrušnejšej ulici sveta, kde premávka pripomína Bangkok a ty len neveriacky krútiš hlavou, že jak sa tu dostal autobus či kamión. Asi päť kilometrov od Štiavnice sa nachádza kaštieľ Svätý Anton. Odporúča 4/10 Timov. Ale story z parkoviska pod kaštieľom bola strop – „Doobrý deň mladý plán, 2 euríčka za parkovanie.“ Hovorím si, dzedina okolo taká, že Kľušov oproti nej metropola, ale budiš, páči sa. „Ale to teraz máte už na celý deň,“ upokojil ma parkmajster podávajúc mi bloček. Ta reku ďakujem pekne, neznam čo tu budem tak dlho robiť, ale ste zlatí. Cestou domov ešte Orava a dychberúci hrad, kde ma parkmajster doslova oholil zaživa. Ešte som ani motor nevypol, už mi klopká na okno pýtajúc si päť eur, najšepači. Prichádzam domov a hodinke mi ukazujú niečo vyše 11 tisíc krokov, paráda. 

Tri dni v Banskej Štiavnici mi nanútili vymyslieť príslovie, ktoré znie: Nikto nedokáže dať toľko krásy, premávky a kopcov človeku, ako Štiavnica človeku

Výletujte a šoférujte s rozumom kolektív.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Turistika