Sledujte nás

Tenis

US Open: Bol Djokovič odsúdený právom?

Svetová tenisová jednotka Novak Djokovič opustil po nepríjemnej situácií americké kurty.

US Open: Bol Djokovič odsúdený právom?

Nielen tenisový ale aj celý športový svet včera v noci obletela správa o „skratovom“ správaní svetovej tenisovej jednotky na US Open.

Asi ani nemusím vysvetlovať o čo ide. Long story short – neudržané emócie Novaka Djokoviča a loptička, ktorá skončila v krku čiarovej rozhodkyne. Tento indicent vyústil do toho, že najvyššie nasadeného tenistu turnaja bez milosti diskvalifikovali. Názory na správnosť tohto verdiktu sa ale v radoch fanúšikov líšia.

Tenisové pravidlá sú v podobných situáciách pomerne neflexibilné a myslím si, že akékoľvek rozhodnutie poverených ľudí by spôsobilo vlnu emócií. V oficiálnom vyhlásení USTA (Tenisová asociácia Spojených štátov) stojí:

„In accordance with the Grand Slam rulebook, following his actions of intentionally hitting a ball dangerously or recklessly within the court or hitting a ball with negligent disregard of the consequences, the US Open tournament referee defaulted Novak Djokovic from the 2020 US Open.“

Samozrejme, beriem – nejak sa rozhodnutie a takýto vážny krok odôvodniť musí. Že bol úder nebezpečný? Áno. Ale úmyselný? To v žiadnom prípade. Aj keď je na spomalených záberoch viditeľné, že v čase odpalu sa Novak pozerá smerom k rozhodkyni, jeho hlava je zjavne niekde úplne inde, a preto myslím nikto nepochybuje o tom, že toto počínanie nebolo ani náhodou úmyselné.

Tenis je športom gentlemenov. Upravené zápasové outfity spolu s hrobovým tichom počas výmien však neraz sprevádzajú aj rozbité rakety o kurt a výlevy hráčov smerom k umpirovým rozhodcom. To sa trošku vylučuje. Chápem však, že ak sa v kontroverznej situácii spojenej s ohrozením zdravia ocitne svetová jednotka a zároveň najvyššie nasadený hráč grandslamu, vyvodí sa exemplárny trest.

Tento precedens sa predpokladám bude využívať ešte dlhé roky a hráči si na kurte budú dávať väčší pozor nielen na svoje rakety, ale tiež loptičky a ich smerovanie mimo gemov.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Tenis