Sledujte nás

Bojové športy

Lukáš Soroka: Mal som veľkú chuť „biť sa“

„MMA a tréningy ma bavia, je to ozaj niečo, čomu by som sa chcel venovať aj v budúcnosti. Mojim cieľom je nežiť nudný život s nudnou prácou.“

Lukáš Soroka MMA

Prinášame vám rozhovor s perspektívnym a talentovaným MMA zápasníkom z Bardejova. Predstavujeme vám Lukáša Soroku.

V krátkosti sa nám predstav a prezraď, čomu presne sa venuješ.

Volám sa Lukáš Soroka, mám 17 rokov, venujem sa MMA v Still Storm fight clube v Bardejove a s MMA som začal keď som mal 14 rokov. Momentálne zápasím v hmotnostnej kategórii do 70 a 77 kg.

Čo sa stalo pre teba motiváciou začať s MMA?

Stále som chcel skúsiť bojové športy, s kamošmi sme na ihrisku skúšali rôzne techniky, ktoré sme odpozerali z internetu. Potom som sa cez kamoša dozvedel, že sa v Bardejove trénuje MMA, tak som prišiel na tréning. Cítil som, že je to šport pre mňa, keďže som mal veľkú chuť „biť sa“.

Ako zvyčajne prebiehajú tvoje tréningy a príprava?

Zvyčajne trénujem 5x do týždňa, občas až 6x, keď sa práve nepripravujem na zápas, tak sa snažím trénovať nové techniky a nachytať čo najviac vedomostí, aby som ich následne mohol využiť. Keď už prebieha príprava na zápas, tak hlavne drilujem to, čo už ovládam, aby som si na dané pohyby čo najviac zvykol. Veľa záleží aj od súpera, každá príprava sa trochu odlišuje, keďže na každého súpera platí niečo iné. A takisto k tréningom patrí aj silová či kondičná príprava, cviky na mobilitu a ostatné veci, ktoré sú pre prípravu na MMA nevyhnutné.

Zúčastňuješ sa aj tréningových kempov mimo Bardejova?

Bol som na kempe gymu Octagon Fighting Academy v Poprade a takisto v ich domovskej telocvični v Bratislave. Na zahraničnom kempe som sa zatiaľ nezúčastnil.

Lukáš Soroka armbar
Lukáš nasadzuje súperovi jeho obľúbený armbar.

Čo ťa pri tréningu motivuje najviac?

MMA a tréningy ma bavia, je to ozaj niečo, čomu by som sa chcel venovať aj v budúcnosti. Mojim cieľom je nežiť nudný život s nudnou prácou, ale chcel by som sa venovať v živote naplno niečomu čo ma fakt baví. V MMA vidím veľký potenciál a mám v sebe vnútorný chtíč, ktorý má posúva ďalej. Hlavnou motiváciou je teda v športe a v živote niečo dokázať. 

Aká je momentálne situácia so zápasením?

Veľmi veľa akcií bolo tento rok zrušených, posledný zápas som mal v januári tohto roku. Momentálne nemám ani žiadny zápas dohodnutý a do konca tohto roka si myslím, že ani nič nebude. Dúfam, že na budúci rok sa situácia zlepší, keďže zápasiť veľmi chcem. Ideálne by som chcel stihnúť 5 zápasov do roka, môže byť ale aj viac. 

Lukáš Soroka MMA liga

Kto je pre teba najväčším vzorom?

Je to jednoznačne Jirka Procházka. Páči sa mi jeho mentálne nastavenie, jeho prístup k súperom, rešpekt. Je to prototyp bojovníka. Okrem neho mám rád a rád si pozriem zápasy Khabiba Nurmagomedova, Israela Adesanyu a Georgea St. Pierre.

Čo si myslíš, že je tvoja najsilnejšia stránka?

Myslím si, že to je bojové srdce, nebojím sa ísť cez všetko, nevyhýbam sa bitke, idem stále až do konca, nevzdávam sa. 

Čo považuješ za svoj najväčši doterajší úspech?

Jeden zápas som zobral len dva týždne pred konaním, vyhral som nad Patrikom Herdom na galavečeri Titan fight za 47 sekúnd hodom a submisiou.

Ďalší veľký úspech bol, že som zápasil na akcii Oktagon Prime v Košiciach, vyhral som nad domácim Jakubom Tomkom. Bola to veľká česť, keďže Oktagon MMA je najväčšia MMA organizácia v Česku a na Slovensku.

Lukáš Soroka tréning
Autor článku s Lukášom na tréningu.

Aké sú tvoje ciele do budúcnosti ohľadom MMA?

Momentálne najbližší cieľ je zrovnať si moje skóre, ktoré je 6 výhier a 10 porážok. Postupom času by som rád prešiel k profesionálnym zápasom a dostal sa do väčšieho povedomia ľudí. Samozrejme, hlavný cieľ je dostať šancu zápasiť v nejakej uznávanej organizácii ako Oktagon MMA, KSW a takisto neexistuje bojovník, ktorý by sa niekedy v živote nechcel dostať do UFC.

Čo považuješ za najťažšie na tom, stať sa profi MMA zápasníkom?

Sú to hlavne finančné prostriedky, ktoré zápasník potrebuje na prípravu, tréningové kempy, stravu, doplnky a celkovo propagáciu. Hľadanie sponzorov nie je ľahké.

Čomu sa venuješ v živote okrem MMA a dá sa na Slovensku uživiť len s MMA?

Zatiaľ študujem na strednej škole. Uživiť sa určite dá, človek však musí byť naozaj dobrý a ľudia ho musia poznať. Cesta k tomu určite nie je ľahká. Najviac „videní“ bojovníci pracovať už nemusia. MMA sa stáva ale čím viac populárnym športom, preto by to v budúcnosti mohlo byť ľahšie, než dnes.

Lukáš Soroka víťazstvo

Kto ti pri tréningoch najviac pomáha a podporuje ťa?

Hlavne by som chcel spomenúť mojich trénerov Tomáš Kissa, Jaroslava Mihalčina, chlapcov z gymu a mojich kamarátov Sebastiána Kosťa, Joža Trudiča, Daniela Semanka, Erika Puzdera, Tomáša Bučka, Patrika Bileho, Roba Dufalu, Roba Grohoľa, ktorý mi vybavil kempy a takisto moju rodinu.

Čo ťa na MMA baví najviac?

Keď sa zatvoria dvere klietky, som zodpovedný úplne sám za seba, nikto iný mi nemôže pomôcť, ani mi to pokaziť. Som tam jednoducho sám za seba nikto okrem mňa si to nemôže pokaziť, pri úspechu je ale tá radosť o to väčšia. Je to samozrejme zásluha celého tímu, čiže mňa, trénerov a ľudí okolo, nie je to však tímový šport, kde tvoj výkon záleží výrazne od iných.

Lukášovi prajeme do budúcna veľa úspechov v klietke a dúfame, že ho čoskoro uvidíme na nejakom veľkom turnaji uznávanej organizácie.

Ak by ste ktokoľvek mali záujem Lukáša akokoľvek sponzorsky podporiť, alebo ste z okolia Bardejova a máte záujem trénovať MMA, môžete ho kontaktovať na Facebooku alebo na tel. čísle 0949 155 645.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Bojové športy