Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Koľko stojí zdravie?

Nie len láska, no aj zdravie ide cez žalúdok. Mnohé zdravotné problémy sú spôsobené práve nekvalitnou a nevyváženou stravou.

Koľko stojí zdravie?

Poznáte porekadlo, že zdravie sa nedá kúpiť?

Iste, poznáte. Dlhé roky som ho považovala za stopercentne pravdivé. Dnes si však kladiem otázku, či tam predsa nebude nejaký zádrheľ. Zdravie ako také si síce nekúpite, no môžete si zaplatiť veci, ktoré majú na vaše zdravie priamy vplyv.

Táto moja úvaha začala jedného rána v potravinách v našej obci. Stála som v rade na mäsové výrobky, predo mnou staršia pani. „Marienka, daj mi dvadsať deka šunky, prídu vnúčatá…“ Ostala som v pomykove. No keď som tú istú pani o pár minút neskoršie pozorovala, ako pri pokladni vytriasa z peňaženky drobné, ktoré jej ostali z dôchodku, pochopila som. Sebe šunku nekupuje. Nemá na ňu peniaze. 

Spomenula som si na časy, keď som ako teenagerka skúšala rôzne diéty. Jedna z nich (nezabrala) obsahovala celkom dosť veľa mäsa, konkrétne – kuracie prsia. V tom čase jeden z najdrahších druhov mäsa, aké boli v ponuke. Mamka mi síce nakúpila, čo som potrebovala, no po dvoch týždňoch skonštatovala, že sme riadne prekročili rodinný rozpočet. Aj preto som sa na diétu vykašľala a vrátila sa k cestovinám so syrom. Boli lacnejšie.

Asi už chápete, čo sa vám snažím povedať. Nie len láska, no aj zdravie ide cez žalúdok. Mnohé zdravotné problémy sú spôsobené práve nekvalitnou a nevyváženou stravou. Ľudia s nízkymi príjmami si kvalitu proste nemôžu dovoliť. Ak vám po zaplatení účtov ostanú dve stovky a ste doma štyria, máte 50 € na osobu na mesiac. To je okolo 1,70 € na deň. Za to si kúpite chlieb, maslo, múku, zemiaky, možno ešte cestoviny a kečup. Na zeleninu či kvalitné mäso zabudnite. Prežijete, to áno. Ale nebude to žiadna sláva.

Ďalším dôležitým faktorom dobrého zdravia je prostredie. Kvalitné bývanie s dostupnou čistou vodou, čistý vzduch. Možnosť ísť na dovolenku a venovať sa sebe, cvičiť. Aj tu to závisí od toho, do akej príjmovej skupiny patríte. Krajčírka, čo trávi celý deň zohnutá nad šijacím strojom či robotník, ktorý maká v prašnom prostredí niekde na stavbe, nemá rovnaké možnosti ako povedzme riaditeľ banky s päťciferným platom. 

Jediné, čo si zatiaľ nemôžeme kúpiť, je genetika – tá zohráva veľkú úlohu v tom, či budeme zdraví. Pravda, aj na tom sa pracuje. Dnes už nie je otázka, či si budeme môcť naplánovať dokonalé zdravé deti, ale kedy to bude.

A tak sa všetko točí okolo peňazí. Len majetnejšia časť populácie si môže dovoliť kvalitnú stravu, dobré životné podmienky a v konečnom dôsledku aj tú najlepšiu liečbu, keby sa niečo pokazilo. Iste, ani to vám nemôže garantovať dlhý a zdravý život – poznala som (a ten minulý čas je odôvodnený) aj mladých, dobre situovaných, zdravých a športujúcich, ktorí odišli skôr, ako stihli vychovať deti. Pravdou však je, že hoci zdravie nie je na predaj, ak ho chcete udržať, musíte do neho poriadne investovať…

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny