Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Prečo sa mi smeješ?

Naša spoločnosť je plná hejterov a ich častým cieľom sú ľudia s nadváhou.

Nadváha fejtón

Áno, naša spoločnosť je plná hejterov a ich častým cieľom sú ľudia s nadváhou. No zamysleli ste sa nad tým, prečo?

Moja milá kolegynka Evka ma pred časom dostala do kolien skvelou úvahou o športovom správaní k nešportovcom – teda o probléme posudzovania a odsudzovania ľudí, ktorí nevyzerajú ako stelesnená dokonalosť. Väčšinu týchto hejtov púšťajú dospelí. A medzi nami, byť dospelý by malo znamenať byť rozumný. Lenže… niečo sa cestou pokazilo a ja som asi pochopila, čo.

Problém nastal vo výchove, v hodnotách, ktoré sme dostali ako deti.

Moja dcérka ma pred pár dňami poriadne šokovala. Na ulici si všimla chlapca, mohol mať tak dvanásť-trinásť rokov, ktorý bol trošku pri tele. Zdôrazňujem slovo trošku, mne jeho telesné proporcie nepripadali zvláštne! A moja milá dcérka zrazu zapotila: Mami, pozri na toho chlapca, aký je guľatý!

Rýchlo som ju umravnila, že to sa nehodí, no ešte viac ma znepokojilo, ako k tomu vôbec prišla. Doma sme všetci v dobrej kondícii. A keď sa s manželom bavíme o niekom, kto váži dvojnásobok odporúčanej hmotnosti, riešime skôr zdravotné následky ako vizuál. Niekde to musela počuť. Kde..? V škole…?

A tak som si uvedomila, že za mojich čias to bolo rovnaké. Robili sme si prču z príliš vysokých aj príliš nízkych, z bacuľatých, z tých, čo mali okuliare, z málo vyvinutých i priveľmi vyvinutých (a či chlapci riešili svoje rozmery, to už nechám na nich). Áno, aj ja som sa posmievala – a týmto sa verejne ospravedlňujem! – spolužiakom, ktorí boli v niečom fyzicky neštandardní.

Bohužiaľ, náš spôsob posudzovania druhých vychádza z antickej kalokagatie – že len pekní ľudia sú dobrí. Nuž, aj v rozprávkach nájdete samých fešákov, zatiaľ čo tí zlí sú pri tele alebo majú nejaké fyzické anomálie. Jednou z výnimiek je Shrek a klasika o Dlhom, Širokom a Bystrozrakom. A hoci nás v dospelosti sklamú chudší aj tučnejší, vyšší aj nižší, predsa nás pekná tvárička a vypracovaná postava neprestanú priťahovať.

Špeciálnou kategóriou sú komplexy, ktoré si nesieme so sebou. Ak ste vyrastali v prostredí, kde sa každý každému pre niečo smial, potom sa zrejme smiali aj vám. Nazbieraná negativita sa potom v dospelosti prejaví nutkavou túžbou vrátiť to druhým. Jeden sa ani nečuduje, že to tak dopadá…

Moja známa mamička sa mi nedávno posťažovala, že jej bacuľatú dcérku kamaráti odstrkujú a nechcú sa s ňou hrať. Dievčatko je milé a mám ju rada. A najmä mi je ju ľúto, pretože tie kilá nemá zo sedenia pred televízorom. Je proste ťažšej konštrukcie, i keď veľa športuje a udrží krok s rovesníkmi pri všetkých bežných aktivitách. Bludný kruh sa točí dookola. Kým nenaučíme naše deti úcte k rovesníkom, nič sa nezmení.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny