Sledujte nás

Futbal

Prečo sme nefutbalovejší ako Česi?

V stredu sme vo federálnom derby s bratmi Čechmi prehrali. A prečo? K tomu sa vyjadrujú naši redaktori.

Česko - Slovensko, Liga národov
Foto: SITA/AP Photo/Petr David Josek

V stredu sme vo federálnom derby prehrali s bratmi Čechmi dva k nule. A prečo? Lebo to českej reprezentácii stačilo. Vitajte pri ľahkom vysvetlení toho, prečo sme futbalovo viditeľne slabší ako Česi.

Timo

Slovenský fanúšik má síce krátku trvanlivosť, no pri našich výkonoch sa ani nečudujem. Už roky máme v nominácii rovnaké mená, pričom zväčša ani nie je chyba v samotných hráčoch, ale v práci s ich plusmi respektíve mínusmi. Aby som sa neopúšťal vo veľkom, len načrtnem uvedenú problematiku vo forme matematickej úlohy: Slovensko nemá útočníka. Ondrej je skvelý ofenzívny záložník s tvorivým nadaním a najlepšie sa cíti pod hrotom útoku. Tréneri pchajú Ondreja na hrot alebo na krídlo. Ondrej sa tam nevie uchytiť. Ondrej je teda zlý futbalista.

A takto mi to príde s viacerými postami. Alebo inak povedané, ako hlboko musí klesnúť naša repre, keď jedným z najlepších hráčov na ihrisku je veterán lomeno navrátilec Tomáš Hubočan /diki Hubko!/.

A teraz k veci, prečo sú Česi lepší? Lebo majú tímovú dynamiku, vedia jeden o druhom, majú nastavené ofenzívne i defenzívne situácie. A to my nemáme, nič z toho. Opakujem, nič. A Česi hlavné chcú. Nehovoriac o tom, že drvivá väčšina pôsobí na najvyššej úrovni v kluboch po celej Európe. A že sme prehrali 2:0? Keby České lvy potrebovali, dajú nám aj 6. Zaručene.

Peťo

Otázka toho, prečo sme viditeľne slabší oproti Čechom by kľudne vydala aj na diplomovú alebo rigoróznu prácu, ktorú by o pár rokov mohol nejaký hochštapler okopčiť a s čistým svedomím vydať za svoju. Takže asi tam mierim, pretože od toho sa odvíja celá spoločnosť.

Ak na najvyšších postoch sedia hentakí čorkari, kde by pritom mala sedieť elita národa, ktorá používa mozog namiesto pudov, tak sa nedivme, jako to vyzerá aj v takom športe. Všetko začína pri práci s mládežou. Ak tá nie je kvalitná a poctivá, tak sa to s vami bude viezť celou kariérou, ak teda hovoríme o profesionálnych športovcoch. Pýtam sa, stačí našim hráčom, že prestúpia do špičkovej ligy, ak v nej nebudú hrať? Niektorým asi áno. Stačí hráčom sedieť v špičkovom klube na lavičke a nehrávať? Stačí hráčom hrávať niekde v Číne pre peniaze? Do reprezentácie sa nechodí rozohrať sa. V českej zostave ťažko hľadať hráča, ktorý nehráva. Možno tak brankári, ktorí celý zápas až na jednu strelu nemali čo robiť.

Tréner Kozák mal možno na slávnej tlačovke pravdu so svojimi slovami o agentoch v slovenskom futbale.

Marek

Futbalisti sú najviac (z)hýčkanými športovcami na zemeguli. Príjmy (aj na treťotriednej úrovni), starostlivosť v kluboch a často umelo vytváraná a udržiavaná mediálna pozornosť je v porovnaní s inými športami na úrovni nebotyčného luxusu. Aby si pri takto formovanom majndsetingu išiel vždy naplno, na kref, za vyššiu ideu a nie za seba, to si vyžaduje kua dosť veľa inteligencie, sebareflexie, odstupu od samého seba a iných pomenej vídaných cností. Koľko takých „velikánov“ máme v tíme?

Stew

Kriticky poviem, že menej futbaloví sme neboli len proti Čechom, ale aj proti Severným Írom, Škótom, nehovoriac o Izraeli. Prijal by som možno z času načas aj prehru 6:0, nie ale takmer permanentné vákuum vo futbalovej kráse. Všetci vravia, že rozdiel je v práci s mládežou, tréningu, atď. Je 100 drepov v Česku iných ako u nás? Má stovka šprint niekde na svete menej metrov ako 100? Je to v DNA? Či tí naši viac milujú bytie futbalistom než futbal ako taký? Mládež je od mala korumpovaná luxusom na celom svete. Prečo sme ale kedysi vychovali kopu svetových hokejistov a, hádam s výnimkou Dubovského a Hamšíka, ani jedného svetového futbalistu, mi je doteraz záhadou…

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Futbal