Sledujte nás

Futbal

La Lige svitá na lepšie časy

Doteraz vyzeralo rozdelenie príjmov z vysielacích práv nasledovne: dvaja giganti La Ligy, FC Barcelona a Real Madrid, si z koláča peňazí vysielacích práv ukrojili najväčšie kusy (FCB 153 miliónov eur), zatiaľ čo víťaz La Ligy v tej istej sezóne (Atlético Madrid) zinkasoval za vysielacie práva iba niečo menej ako tretinu. Nerovnomerné rozdelenie príjmov z vysielacích práv sa nepáčilo klubom, ktoré z nich profitujú najmenej, preto začali volať po zmene.

Dočkali sa a 30.4.2015 vydala vláda Španielska nový zákon, ktorý sa týka predaja vysielacích práv v Španielsku. Najväčší rozdiel v doterajšom predaji práv bude v tom, že práva sa predávajú v celku za všetky kluby, nie každý sám.

Dohodli sa na tomto:

  • 83% príjmov pôjde do La Ligy
    • 50% pre každý klub v La Lige
    • 25% podľa toho ako kluby skončili v tabuľke za posledné tri roky
    • 25% schopnosti klubov – predaj listkov, navštevnosť, množstvo členov
  • 10% do druhej ligy – Ligy Adelante
  • 3,5% pre tímy zostupujúce z La Ligy do druhej ligy
  • 2% na administráciu Španielskej FA
  • 1% systém ligy
  • 0,5% ženský futbal

Na časový úsek od sezóny 2016/2017 až do sezóny 2018/2019 boli vysielacie práva predané za 2.64 miliardy eur pre spoločnosti Telefonica, Movistar a Mediapro (pre porovnanie v aktuálnej sezóne je hodnota peňazí pohybujúcich sa okolo vysielacích práv 796 miliónov eur). Španielska liga sa tak inšpirovala anglickou Premier League, kde funguje systém predaja televíznych práv ako celku, dúfajúc v to, že sa zvýši atraktivita a vyrovnanosť ligy. Hoci na Premier League strácajú ešte veľa (asi 3,8 miliardy eur), veď posledný tím Premier League zarába viac ako víťaz La Ligy zo sezóny 2015/2016, aj napriek tomu je to obrovský posun vpred pre španielsky futbal.

Taký Eibar si môže polepšíť z 13,28 milióna eur až na 74 milióna eur, nuž a to je už pekná suma, čo poviete? Každopádne zmena financovania pomôže hlavne menším klubom, ktoré si budú môcť dovoliť lepších hráčov, a tak sa môže zvýšiť vyrovnanosť ligy, čo je pre diváka iba dobré.

P.S. Ak by to náhodou číselne nevychádzalo, nevadí.

 

Autor: Samo German

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal