Sledujte nás

Ostatné športy

Na olympiáde aj utečenci

Keď sa v roku 776 pred Kr. prvýkrát rozhorel olympijský oheň, jednou z podmienok bolo prerušenie vojen počas trvania olympiády. Aj dnes uznesenie OSN vyzýva na rešpektovanie olympijského prímeria sedem dní pred začiatkom OH a sedem dní po skončení paralympiády.

Ak sú počas olympijských hier vnášané do životov ľudí tolerancia, solidarita a mier, je potrebné tieto najvyššie ľudské hodnoty zakomponovať aj do životoch tých, ktorí sú dnes osudom skúšaní akosi viac ako my ostatní. Reč je o utečencoch, ktorí sa vzdali domova, a vidina lepšieho a bezpečnejšieho života ich ženie do neznáma.

Medzinárodný olympijský výbor dal zelenú návrhu, aby na olympiáde štartoval aj tím utečencov. A tak tí, ktorí si prešli obrovskou osobnou tragédiou, a ku ktorým sa verejnosť stavia neraz negativisticky, budú môcť preukázať veľkosť svojho športového talentu.

Na olympiádu sa pritom nedostane hocikto. Zatiaľ bolo vybraných 43 športovcov, a z nich by mal byť každú chvíľu definitívne stanovený konečný počet (5 – 10) najlepších. Sú to športovci zo Sýrie, Južného Sudánu, Konga a Etiópie. Žijú a trénujú v Európe, Brazílii a Keni a štartovať budú v atletike, plávaní a džude. V súčasnosti by reálne nemal žiaden z týchto športovcov šancu štartovať na olympiáde, aj keby by sa so svojimi výsledkami klasifikoval. Takto tú šancu dostane a záležať bude už len na ňom samotnom, ako ju dokáže využiť. S utečencami sa pritom bude zaobchádzať ako s akýmkoľvek iným tímom, žiadne privilégiá preto pre nich platiť nebudú.

Pri slávnostnom zahájení olympijských hier bude teda nastupovať ako predposledná výprava pred domácimi Brazílčanmi výprava utečencov. Keďže títo ľudia nemajú svoju krajinu a nepatria tak do žiadnej národnej reprezentácie, pri predstavovaní krajín ich privíta olympijská vlajka a hymna. A pod touto vlajkou budú hájiť aj svoju športovú česť.

Žiť so statusom utečenca nie je jednoduché. Nebude teda pre nich ľahké ani zabojovať o športovú prestíž a medailové umiestnenie. A možno oni ani nebudú potrebovať stáť na stupienku víťazov, možno budú bojovať len o postavenie v spoločnosti, o status obyčajného človeka.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy