Sledujte nás

Ostatné športy

Začína Tour de France!

Už dnes sa všetci staneme na tri týždne fanúšikmi cyklistiky a hlavne nášho Peťa Sagana. Začína 103. ročník Starej dámy, kráľovnej medzi etapovými pretekmi. Tohtoročná trasa patrí medzi najťažšie za posledné obdobie a sľubuje napínavú zápletku až do samého konca.

198 borcov z 22 tímov

3 535 kilometrov 

21 etáp:

  • 9 rovinatých pre špurtérov
  • 9 horských (z toho 4 s dojazdom na vrchole stúpania)
  • 2 individuálne časovky
  • 1 so zvlneným terénom
  • najdlhšia – 4.etapa (237,5 km)
  • najkratšia – 21. etapa – cieľ v Paríži na Champs-Elysée (113 km)

Žltý dres (výhra celkovej klasifikácie) „maillot jaune“

Opäť neskutočne natrieskaná konkurencia z celého sveta. Napriek tomu sa očakáva opakovanie súboja z minulého roka.

Chris Froome vs. Nairo Quintana (Team Sky vs Movistar)

Britský rodák pôvodom z Kene sa bude spoliehať na neskutočnú silu a taktiku najbohatšieho tímu v celom kolotoči World Tour. Froomey označil trasu 103. ročníka za doteraz najťažšiu, no dve individuálne časovky mu vyhovujú a práve v nich by mal získať  kľúčové sekundy pre obhajobu. Jeho slabinou je zase tretí týždeň, kde Chrisovi už párkrát došli sily a súperi mu to dali vyžrať. Na druhej strane Kolumbijčan vynechal veľkú časť sezóny a poctivo sa pripravoval na Starú dámu doma vo vysokohorskom prostredí. Spoľahnúť sa bude môcť na „superdomestika“ Valverdeho, ktorý sa už vyšťavil na Gire. Slabinou Naira sú časovky a tranzitné etapy, kde Movistar už stratil šance na triumf.

Zamiešať  karty môže ďalších zhruba 10 lídrov tímov. Alberto Contador (Tinkoff Saxo) na svojej pravdepodobne poslednej Tour bude chciet umlčať neprajníkov, ktorí zvestujú jeho dôchodok. Snáď nebude Peťovi takou brzdou ako minulý ročník. Astana zapísala na súpisku  Fabia Aru-a aj Vincenza Nibaliho. Druhý menovaný vyhral tohtoročnú edíciu Giro d´Italia a preto by mal Aru-ovi pomáhať v dôležitých momentoch a nezasahovať do boja o celkovú klasifikáciu. Tím BMC Racing priviedol do Francúzska dvojicu lídrov – Richie Porte a Tejay van Garderen sú extraklasa medzi vrchármi, no obaja už vyhoreli na pretekoch veľkej trojky v pozícii lídrov. Zvládnu túto úlohu alebo sa budú spoliehať jeden na druhého a dopadnú zle? Domáce stajne zastupujú mladíci Thibaut Pinot (FDJ), Romain Bardet (AG2R), Pierre Rolland (Cannondale-Garmin) či menej známy Warren Barguil (Giant Alpecin). V posledných edíciach sa ich mená skloňovali hlavne v spojení s bojom o dres pre naj mladíka do 25 rokov. No hranicu už prekročili a publikum chce konečne vidieť domáceho jazdca v Paríži v žltom. Takto by sme mohli pokračovať asi donekonečna, no víťaz na bedni v Champs-Elysée bude len jeden.

Zelený dres

Sagan vs svet

Dosiahne Peťo v poradí piaty zelený trikot po sebe? Pevne veríme, že v dúhovom drese ho uvidíme len jednu etapu a zvyšok už v tom jeho typickom Hulkovom. Svet bude zastupovať nemecké trio Greipel-Kittel-Degenkolb a rodák z ostrova Man Mark Cavendish. Tento rok to Peťo bude mať  o niečo ťažšie pre menšie množstvo zvlnených etáp.

Na záver ešte niekoľko zaujímavostí

Pelotón navštívi 4 krajiny, 660 miest v 34 departmentoch Francúzska, koniec alebo začiatok etáp bude v 38-ich mestách (z toho 16 bude TdF hostiť po prvýkrát). Cyklisti a personál využije počas troch týždňov 40 000 postelí vo viac ako 200 hoteloch. Pripravené sú taktiež tri lietadlá potrebné na presťahovanie preteku počas voľného dňa 24. júla. O bezpečnosť na trati sa postará desať lekárov, sedem sanitiek a jeden kamión s prenosným rontgenom.

Dnešná etapa odštartuje pri prekrásnom zámku Mont St-Michel na severe krajiny. Pre šprintérov je to jedinečná príležitosť ako sa obliecť do žltého dresu. Koniec je naplánovaný na 17:10.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy