Sledujte nás

Ostatné športy

Čo tak nočná turistika?

Auto uháňa nocou, svetlomety odhaľujú len najnutnejší kúsoček sveta pred vami, ten zvyšok iba tušíte tam kdesi za oknami vášho plechového pohodlia. Alebo sa z bezpečia obydlia len tak dívate na tmou zahalenú krajinu, ktorej obrysy len zťažka rozoznávate na pozadí nočnej oblohy… Aj vám už v takej chvíli niekedy napadla myšlienka: „Tam by som teda teraz nechcel byť…“ Alebo vaše podvedomie taký nápad radšej ani nepripustilo? 🙂

Strach z neznámeho je pre človeka prirodzený a bohviečo skrývajúca tma ho len umocňuje. Ale tam vonku, za oknami nášho pocitu istoty,  sa s príchodom tmy nič nezmenilo: rovnaká tráva, stromy, rovnaké poľné či lesné cestičky, rovnaká zver, ktorá, rovnako ako cez deň, o vás dávno dopredu vie a radšej sa vám vyhne. Svet úplne rovnaký…A zároveň tak veľmi iný.

Už nejakú dobu sa nechávam fascinovať nočnou turistikou. Možno to odštartoval moment, keď som raz v noci zastavil autom pri ceste, vypol svetlá a vystúpil von. Mesiac bol v splne a osvetľoval krajinu tak intenzívnym jasom, že by som kľudne mohol pokračovať v jazde aj bez svetiel. Ale prečo vlastne autom??…Prejsť od myšlienky k činu býva často najťažším krokom ako prejsť od snov k ich prežívaniu. Mne sa to našťastie podarilo a to, čo som pri potulkách pod mesačným svetlom objavil, ma ohromilo a opantalo neskutočnou silou. Ak viete, nájsť krásu aj v jednoduchých veciach, iste uveríte, aké fascinujúce môže byť pozorovať v noci svoj tieň vytvorený mesačným svetlom, stáť na kopci a počítať vzdialené dedinky s blikotajúcimi svetielkami, dešifrovať zvuky, ktoré sa nocou nesú doďaleka, zľava vo vzdialenom lese počuť ručať jeleňa, súčasne zprava v diaľke pod sebou sledovať nemotorne hrkotajúci vláčik. Adrenalín patrí samozrejme k tomu a chladnokrvným nezostane ani najväčší frajer, keď sa pred vami na lesnej ceste mihne čosi veľké tmavé alebo to medzi stromami okolo vás každú chvíľu praská. Paradoxom je, že to utekajú pred vami 🙂

Nočná turistika 2 - BROsport.sk
Drahokamy prírody

Čelovka sa vám napríklad pri nočnom prechode Čergovským pohorím určite zíde. O pol desiatej večer začnete stúpať z Livovskej Huty, domáci ešte za vami vychutnávajúco zakričia, že tam hore je medveď, a ráno o pol piatej ste po 20 kilometroch na zastávke v Hertníku. Čo tak nočný výlet na nejaký hrad? Samozrejme s čelovkou a opatrne. Ale vôbec nie je nutné ísť do extrémov, taká dva a pol hodinová prechádzka po poľnej ceste po hrebeni medzi Janovcami a Kľušovom je neskutočne nádherná a keď je spln, vôbec nepotrebujete baterku.

Je to akoby ste si odomkli nový svet, novú dimenziu pre nové zážitky, prinášajúcu nové vnemy a nové pohľady na tie isté veci. A predovšetkým vyvolávajúcu nové emócie, ktoré stojí za to zažiť. Ak cítite a milujete veľkoleposť prírody a tá sa čarom momentu dotýka vašej duše (alebo TOHO NIEČOHO v nás), ponúkam vám ďalší level. Netreba sa báť rozšíriť svoj svet, obohacuje nás to a robí to z nás dokonalejších a lepších ĽUDÍ.

Nočná turistika 3 - BROsport.sk
Letisko či nejaký tábor?…Obec Kobyly 🙂

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy