Sledujte nás

S Marcelom na slovíčko

S Marcelom o ZOH 2018

Po zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu nám ponúkol Marcel Merčiak svoj pohľad na pár položených otázok. Nech sa páči!

Ako vnímaš našu “najúspešnejšiu“ olympiádu, keď všetci doma vieme, ako to je a kto je za ňou?

Sme malá krajina s dlhou športovou tradíciou. V budúcnosti sa na zimných olympiádach budeme musieť tešiť aj z malých úspechov, akými sú napr. piate – šieste miesta. Preto, keď prežívame historické chvíle triumfov Nasti Kuzminovej, tešme sa, radujme sa, oslavujme. Som presvedčený, že takúto športovkyňu nebudeme mať niekoľko desaťročí – samozrejme, budem šťastný, ak sa táto predpoveď zmení na veľký omyl. Jej príbeh, návrat po druhej materskej, životná forma, výkony, sklamania, prehry, skvelé víťazstvá – to všetko je tak trochu pravda a tak trochu sen. Čiže našu najúspešnejšiu zimnú olympiádu vnímam cez túto výnimočnú športovkyňu, iná prizma sa ani nenúka.

Na druhej strane – je tu Paulína Fialková, ktorá opäť hrýzla svetovú špičku biatlonistiek, je tu Klaudia Medlová, ktorá mala v kvalifikácii big airu obrovskú smolu a je tu Petra Vlhová, ktorá nijako netají, že bola sklamaná z výkonu v slalome a že 5. miesto v kombinácii nepovažuje za správnu náplasť. Minimálne tieto tri športovkyne sa môžu v priebehu najbližších štyroch rokov do Pekingu 2022 presadzovať vo svetovej špičke.

Nórsko, krajina s najvyšším počtom medailí a ich astma? Poprosím otvorene /Lieky a medikamenty určené pre 121-člennú výpravu nórskych športovcov na zimných olympijských hrách v Pjongčangu obsahovali aj 6000 prípravkov proti astme/

 Myslím si, že otvorenú odpoveď by na to mali dať WADA so všetkými svojimi lekárskymi expertmi, analytikmi, dopingovými detektívmi na čele s komisárom McLarenom, MOV a príslušné medzinárodné športové federácie – lyžiarska FIS a biatlonová IBU. Čím skôr, tým lepšie. Aby do ďalšej olympiády nevyplával nad nórske medailové zemetrasenie z Pjongčangu taký biľag, ako nad ruské zo Soči 2014. A ak sa náhodou vyjadria k nórskym astmatikom, poprosím, aby sa vyjadrili aj k ďalším, napr. z britskej cyklistiky…

Pochodil si pol sveta, čo ta v Kórei prekvapilo, prípadne šokovalo?

 Šokovala nás neskutočná zima v prvých 8 – 9 dňoch, mrazivé počasie, hnusný chladný vietor, pocitová teplota zachádzala k mínus 25 až mínus 30. Myslím si, že biatlonové rýchlostné preteky žien aj mužov boli neregulárne, podobne ako ku koncu olympiády preteky mužských a ženských štafiet. Inak – organizačný perfekcionizmus, všetko načasované, dodržané. Ak vám počas trojtýždňového pobytu nemešká ani jeden autobus, klobúk dolu.

Ázijská štafeta sa v tomto smere začala brilantne a Tokio s Pekingom určite v kvalite nepoľavia. Športoviská boli nádherné, ultramoderné, len divákov, najmä na večerných disciplínach (biatlon, skoky na lyžiach), alebo na viacerých v zjazdovom lyžovaní, bolo ako na Pasienkoch.

Futbal si predpokladám komentovať nezabudol, ktoré športy si ale nikdy nekomentoval a chcel by si?

Americký futbal. Sledujem NFL intenzívne v posledných troch sezónach, ale potrebujem ešte 2 – 3, aby som si trúfol odkomentovať zápas. Skvelý šport, plný taktiky, stratégie, nečakaných zvratov. Kto chce vedieť viac o jeho čare, nech si pozrie posledné tri Superbowly s New England Patriots (pred tromi rokmi so Seattle Seahawks, vlani s Atlantou Falcons a tohtoročné s Philadelphiou Eagles).

Ktoré /super/suveníry si si priniesol z Pyeongchangu ?

Najsuvenírom z každej olympiády je superpocit, že som mohol byť pri tom, že som videl nevídané, čosi vrcholné, športovo krásne, že olympiáda má zmysel v našom zmätenom svete. A inak klasika – šály, rukavice, tričká a magnetky so Suhorangom či ako sa volá ten maskot – ale v tomto roku sú to magnetky výlučne biatlonové…

Marcel, vďaka za tvoj čas a veľa zdaru!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v S Marcelom na slovíčko