Sledujte nás

Bojové športy

McGregor vs. Chabib: Keď sa klietka zavrie, uverím

6.októbra 2018 v Las Vegas organizácia UFC avizuje najväčší zápas vo svojej histórii. Fanúšikovia aj znalci po ňom pištia už dva roky. Peniaze, aké sú v hre, tu ešte neboli. A všetci, čo neverili, že sa tento zápas titanov udeje, zrejme nebudú veriť ďalej, kým…

Vo svete MMA bolo zlomených veľa kostí a ešte viac väzov potrhaných, odkedy sa jeho najväčšia mediálna hviezda, Conor McGregor, naposledy zaskvela v plnej paráde v osemstene z pletiva. Presne 12.novembra 2016 Ír svojou ľavačkou odpinkal Eddieho Alvareza na podlahu a stal sa šampiónom UFC v ľahkej váhe. Odvtedy darmo fanúšikovia aj hejteri po celom svete slintajú, aby McGregora opäť uvideli v klietke. Na rovinu – komu by sa chcelo nechať sa otĺkať od najnebezpečnejších chlapov sveta, keď je štvrtý najviac zarábajúci športovec za rok 2017? Dopomohol mu k tomu ten, kto je prvý, Floyd Mayweather (medzi nimi sú už len akýsi Ronaldo a Messi), ich boxerský zápas bol jednou z top športových udalostí roka.

A tak milý Conor o svoj titul pre svoju pasivitu prišiel. Získal ho ten, o ktorom všetky MMA-vrabce už dlhšie čvirikali, že opasok šampióna by mal byť práve na jeho bokoch. Bilancia ako nik iný, 26-0. V celej MMA-kariére neprehral ani kolo. Ako malý bežne zápasil s medvieďaťom. Keď jeho súperi počas zápasu melú z posledného, on s nimi s obľubou hodí debatku: „Musím bojovať o titul. Ty to vieš. Zaslúžim si to. Musíš sa vzdať. Dobre vieš, že je po boji.“, nakladal napríklad Michaelovi Johnsonovi pomedzi údery, ktorými ho zasypával natlačeného na pletive. Rodák z drsných hôr Dagestanu, v minulosti nepokojného ruského regiónu, kde sú deti aj dnes nútené vyrastať s mentalitou bojovníka. Chabib „Orol“ Nurmagomedov.

Viac antagonistické osobnosti v jednej váhovej kategórii v UFC asi neexistujú. McGregor je „strajker“, súperov máta precíznosť a rýchlosť jeho úderov v postoji. Chabib je v prvom rade zápasník, koho chytí, s tým pozametá ring a na zemi z neho vymláti všetky zbytky odporu. McGregor je veľkohubý pozér, bombastické reči, urážky, vulgárnosť, nezodpovedné vyhlásenia a správanie – to všetko je súčasťou jeho arzenálu. Nurmagomedov je skromný, hlboko veriaci moslim, čo vypustí z úst, je v súlade s jeho najhlbším svedomím a presvedčením, čo povie, to platí, na nič a nikoho sa nehrá. Ale nie je žiaden suchár, rovnako ako Ír dokáže svojimi hláškami náramne pobaviť, každý svojím spôsobom. Conor je biznismen, mohli by sme povedať, že svoju prácu miluje, ale peniaze sú preňho „až“ na prvom mieste. Naopak Chabib sa vždy vyjadruje, že peniaze si dokáže zarobiť aj inak, ako v UFC. Ide si však za svojím snom a tým je výnimočná kariéra šampióna zmiešaných bojových umení.

Aby to bolo pre nás „konzumentov“ ešte chutnejšie sústo, antipatia medzi týmito dvoma prerástla do seriózneho osobného konfliktu. Zásadový Nurmagomedov veľakrát kritizoval, že UFC McGregora protežuje, kvôli peniazom, ktoré pre spoločnosť zarába, že mu dáva súperov, ktorí mu štýlovo sedia a môže ich poraziť, a že reálne nemá na to, aby bol skutočným šampiónom. Práve pred McGregorovým ostatným vystúpením v novembri 2016 sa prvýkrát dostali do ostrej slovnej potýčky. Do konfliktu sa neskôr zamotal Conorov sparingpartner Artem Lobov, keď sa počas interview nevyberavo vyjadril na adresu Chabiba. Ten si ho následne odchytil a k fyzickému napadnutiu nechýbalo veľa. Conor sa svojho kámoša zastal dosť nešťastným spôsobom – v apríli 2018 pred podujatím UFC v New Yorku spolu s partiou napadol autobus vezúci bojovníkov na zápasy, medzi nimi bol aj Chabib. Kovovým vozíkom rozbil okno a poranil ľudí vo vnútri, na čo ho zatkla polícia a musel sa zodpovedať na súde. Chabib ho vysmial, že robí okolo toho zbytočnú show, stačí, keď mu pošle miesto, kde sa majú stretnúť.

Genéza konfliktu medzi Conorom McGregorom a Chabibom Nurmagomedovom:

Že si to ale fakt rozdajú na férovku, tomu realisticky veril málokto. Keď 3.8.2018 UFC na tlačovej konferencii oznámila, že sa tak stane, každému padla sánka. Prečo? Ruský bojovník si nič iné neželá a vybavil by si to s McGregorom hoci aj zajtra za bytovkou: „Chcem ho naučiť pokore. Viete, nielen ho rozdrviť, ale zmeniť jeho tvár. Lebo s tvárou zmením aj jeho myseľ.“ Skeptici však pochybujú o Conorovi. Podľa väčšiny veci znalých je to pre neho samovražedná misia či „mišn imposibl“. Chabib valcuje a McGregor to dobre vie. Koniec koncov, načo by riskoval? Hodnotu jeho majetku vyjadruje 9-ciferné číslo, on a jeho rodina sú zabezpečení do konca života. Ak naozaj nastúpi, tak len z dvoch dôvodov – peniaze alebo česť, prípadne oba naraz. Tomu však neverí ani jeho rival. Chabib to v jednom rozhovore povedal aj za mňa: „Uverím, keď sa klietka zavrie.“

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Bojové športy