Sledujte nás

Bojové športy

Prečo je Vasiľ Lomačenko najlepší boxer na svete?

Tí z vás, ktorí ho poznajú a videli ste nejaký jeho zápas, to už asi tušíte. Tí z vás, ktorí ho nepoznáte, tak dámy i gospoda, zoznámte sa, neoľutujete.

Lomačenko, ktorý pochádza z južnej Ukrajiny z okolia Oddesy, je 170 cm stelesnenej boxerskej dokonalosti. Minulý rok ho snáď všetky uznávané pound-for-pound rebríčky (rebríček boxerov bez ohľadu na váhovu kategóriu) zaradili na prvé miesto. A ja sa im nedivím. V amatérskom boxe Loma vybojoval dve zlaté olympijské medaily z Pekingu a Londýna, pričom jeho skóre v amatérskej kariére činí 396 výhier a len jediná prehra, ktorú však dvakrát odplatil. Do profesionálneho ringu sa dostal v roku 2013 a v už druhom zápase dostal šancu bojovať o svetový titul, ten však kontroverzne prehral. Lomačenko ale ostal skromný, prehra ho neodradila a išiel si ďalej za svojim cieľom. Dnes má okrem jednej spomínanej prehry na konte 12 výhier a za ten čas už si stihol vybojovať aj niekoľko svetových titulov. Skóre ako Lomačenko má však veľa boxerov, niektorí sú dokonca stále neporazení a napriek tomu nie sú považovaní za najlepších na svete. Ako to je možné?

Loma ťahal sériu štyroch zápasov, v ktorých boxeri odmietli nastúpiť proti nemu do ďalšieho kola. Videli proste, že to nemá zmysel. Keď sa bijete proti nemu, netušíte, z ktorého uhla vás udrie, ktorou rukou, ani či sa pohne doľava či doprava, pričom to všetko robí s neuveriteľnou ľahkosťou a rýchlosťou. Jeho trenérom je jeho vlastný otec, ktorý pre neho stále vymýšľa nové metódy a snaží sa synovo majstrovstvo ešte vylepšiť. Loma tancoval tradičné ukrajinské tance, hrá tenis, pričom šprintuje okolo siete aby si vrátil svoje údery, zadržiava dych pod vodou cez tri minúty, žongluje, jazdí na koní, jazdí na skateboarde, jeho sparingové kolá častokrát trvajú 15 minút, pričom v jednom kole vystrieda piatich protivníkov a ešte by sa toho dalo vymenovať oveľa viac. Jeho kondičná výbava je úplne inde, jeho pohyb je úplne inde, rýchlosť a presnosť je tiež kozmická, dalo by sa menovať ďalej, až by sa zdalo, že Lomačenko vlastne vôbec nie je človek.

Lomačenko však može byť za svoje schopnosti a kariéru vďačný jednej osobe – a to svojmu otcovi. Sám Vasiľ vyhlásil, že nikdy nechce, aby ho trénoval niekto iný, než jeho otec. Častokrát tandemy otec-syn v boxe neskončili dobre, Loma chce však prepísať históriu, a to spolu s jeho otcom a zatiaľ sa im to skvele darí. Experti ho prirovnávajú k najväčším menám boxu, Muhammada Aliho nevynímajúc. Pravdou však je, že Loma je natoľko výnimočný, až je ťažké ho vôbec s niekým porovnávať.

Zo všetkých faktorov, ktoré robia Lomačenka Lomačenkom, je však najviac výrazný jeho “footwork”, čiže spôsob, akým sa po ringu pohybuje nohami. Pri sledovaní jeho zápasov sa určite nebudete nudiť, jeho štýl je veľmi atraktívny, pričom aj neznalec boxu musí vidieť, že tento chlapík robí z pästiarstva umenie.

Psychická príprava u každého športovca je veľmi doležitá, Loma pracuje tvrdo aj na tomto, má svojho vlastného psychóloga, ktorý mu pomáha prekonať mentálne prekážky.

Lomachenko

Čo Vasiľa čaká najbližšie? 12. apríla 2019 má naplánovaný duel s britským boxerom Anthonym Crollom. Určite netreba Crollu podceniť, lebo je takisto mimoriadne talentovaným boxerom. Netreba však zdôrazňovať, že Lomachenko je v tomto zápase zjavným favoritom. Zápas prebehne v ľahkej váhe, čiže v kategórii do 61.2 kg, v ktorej Loma drží momentálne dva svetové tituly. Zaujímavý zápas by nepochybne bol s neporazenou vychádzajúcou hviezdou boxu, Gervontou Davisom, ktorého kariéru menežuje sám Floyd Mayweather Jr. Po poslednom zápase však Floyd, ako Davisov manažér nepriamo poznamenal, že Gervonta sa nemá kam ponáhľať a počká si, kým Lomačenko trochu zostarne. Inak povedané, Floyd nechce, aby sa Gervonta stretol s Lomačenkom, teda aspoň nie teraz. Uvidíme, nakoľko bude Lomačenko ochotný ísť do vyšších váhových kategórií, kde by sa mohol stretnúť s Terenceom Crawfordom, alebo i inými boxermi. Najzaujímavejší a jeden z najväčších, možno dokonca najvačší zápas histórie boxu, by bol duel Lomačenko vs Mayweather, neporazený Mayweather však už ukončil kariéru a je otázne, či by bol ochotný riskovať svoj perfektný rekord. Vytočil by z toho avšak podľa mňa ešte viac peňazí, než dostal za zápas s McGregorom (čiže okolo 285 miliónov dolárov). To by však musel Loma ísť, ako som už poznamenal, o jednu či dve váhové kategórie vyššie, čo nevieme, či má v pláne. No pre fanúšikov boxu by to boli malé Vianoce… a pre Lomačenka samozrejme veľký payday.

Lomachenko úder

Ukrajina má teda po ukončení kariéry Kličkovcov ďalšie veľké mená na boxerskej scéne. Okrem Lomačenka je tu Oleksandr Usyk, ktorý zjednotil tituly vo váhovej kategórii do 91kg a teraz sa chystá “vyčistiť” superťažkú váhu. Obidvaja sú to povestní bombardéri s výnimočnými boxerskými schopnosťami.

Ak ste teda ešte nevideli Lomačenka boxovať, ľutujete to, iba to ešte neviete.

Loma je potvrdením toho, že okrem tvrdej práce potrebujete na skutočný úspech aj tie správne metódy a vyšší cieľ. Uvidíme, ako sa mu ešte podarí zapísať sa do boxerskej histórie.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Bojové športy