Sledujte nás

Futbal

Ak držíš loptu, nemôžeš dostať gól …

possessionDržanie lopty, počet nahrávok, nabehané kilometre alebo taktiež počet striel. Čísla, bez ktorých si sledovanie športového zápasu, či už vo vašom „telkáči“ alebo len na  live výsledkoch, nevieme predstaviť. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako vznikajú tieto štatistiky napríklad pri futbalovom zápase ?

Zoberme si napríklad najzákladnejšiu štatistiku, držanie lopty. Pozeráte zápas a z času na čas vám preblikne tento údaj, podľa ktorého usúdite, ktorý mančaft ako hrá. Ale ako sa meria? Kto má loptu v držaní ak je vo vzduchu alebo ak je hra prerušená?

Na svete existuje niekoľko poskytovateľov týchto údajov, napríklad vo Veľkej Británii je to Opta. Pôvodne sa na ich meranie využívala technológia tzv. šachových hodín /chess clock/, kde každý tím mal svoje tlačidlo, ktoré bolo stlačené, keď daný tím držal loptu. Áno, ak ste si pomysleli „chudák chlapec, ktorý to má na starosť“, máte pravdu. Najväčším nedostatkom tejto metódy bolo, že ste boli odkázaní na jedného človeka. Stačilo hoc aj párkrát zabudnúť stlačiť tlačidlo /chlapík mal zvyčajne na starosti aj sledovanie iných údajov/ a údaje už boli nenávratne skreslené.

Opta ale už teraz zaznamenáva údaje novšou metódou. Ide o automatizovaný výpočet založený na počte prihrávok. Počas hry sa všetky prihrávky pre každý tím spočítavajú a tieto počty oboch tímov sa vydelia celkovým počtom nahrávok. Takto vznikne istý percentuálny pomer, ktorý nám ukazuje, akým percentom sa jeden či druhý tím podieľa na tvorbe hry. /O meraní počtu nahrávok možno nabudúce :)/.

Oná detská otázka v škole na hodine matematiky „a načo nám to bude v živote“ je tu zodpovedaná. Matematika je prítomná dokonca aj vo futbale. Buďme vďační, že MY si môžeme vychutnávať futbalové zápasy, a nie počítať percentá. 

Autor: Samo

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
1 komentár

1 komentár

  1. jastan

    11. novembra 2013 at 17:23

    U nas v telesnej vychove je tiez jedna metoda“meranie cisteho cvicebneho casu“ vola sa chronometraz. Ide o cisty cvicebny cas ziaka na hodine TV. Inspektor si vytipuje ziaka a celu hodinu mu mera cas kedy sa hybe, ked sedi stoji necinne stopky stoja. Naco to bude, tak na to, ze zopar vyskumov hovori o tom(zopar zdravotnickych organizacii to uznava,ako WHO) ! pocet krokov za den menej ako 4999 je sedavy sposob zivota, ludia v ohrozeni zivota(aj menej ako 30rokov) 5000-7499 malo aktivny(mozna aj po 30tke). Menej aktivny su 7500-9999 t.j. obeznies miernejsie, no pribudaju! Az nad 10tisic krokov su ludia aktivny dozijes sa vsetkeho, co si geneticky zdedil. Nad 12,5tisica krokov vysoko aktivny a pomahaju genetike. Meranie krokomer, dobra cena „budze“ nekupis? K tomu patri aj ina aktivita, ina zataz a to napomaha, to vsak chce analyzu,ale zatial len pohyb, heeeeeeeeeeeeeee

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Futbal