Sledujte nás

Futbal

„Pusinky“ a „Zadky“

Slová, ktoré nemajú nič spoločné? Zdanlivo. Pravdou však je, že sú, podobne ako mnoho ďalších, prezývkami vychytených futbalových klubov. Zarytí fanúšikovia sa len pousmejú, že som práve vymyslela „teplú vodu“. No keď som sa pred pár rokmi dostávala do víru futbalu, trvalo mi istú dobu zorientovať sa v spleti názvov, prezývok a úvodzovkových pomenovaní. Nehovoriac o tom, že ma zaujímalo aj to, prečo práve Los Merengues, Red Devils či Hammers.

Prezývky futbalových klubov tvoria hlavne fanúšikovia, no nie tí, ktorí danému klubu fandia, ale práve jeho odvekí rivali, preto sú zvyčajne také „lichotivé“.

Mnohé prezývky vznikli z farieb dresov, iné z názvov miest, no to by bola určite prezývková nuda. Našťastie sú tu špecialisti, ktorí dokázali okoreniť mnohé názvy klubov prezývkami, ktoré majú vtip, nápad a šmrnc.

Ponúkame aspoň pár najznámejších prezývok futbalových klubov:

„Los Merengues“, čiže Pusinky patria Realu Madrid. Keďže ten hráva vo väčšine duelov v striktne bielej rovnošate, niekto, kto sa evidentne vyzná v gastronómii, si spomenul, že rovnako biele sú práve pusinky – lahodné francúzske koláčiky. Zrejme najslávnejší klub sveta tak vďačí za prezývku obyčajnému čajovému pečivu.
Madridský klub však má aj inú prezývku a tú nepočujú hráči ani fanúšikovia bieleho baletu veľmi radi. „Los Galacticos“ vznikla v dobe šialených transferov bývalého vedenia, kedy sa v kádri Realu objavilo niekoľko svetových superhviezd. Toto obdobie však neskončilo šťastne, a tak sa názov „Galacticos“ stal skôr nadávkou ako prezývkou.

Ani Barcelona nie je na tom o nič lepšie. Je síce pravdou, že verní fanúšikovia ju prezývajú „Blaugranas“, ale oveľa častejšie sa katalánskemu veľkoklubu povie „Los Culé“. Je to skratka od katalánskeho „culer“ – zadok. Prezývka vznikla ešte v časoch, keď Barca hrávala svoje zápasy na starom štadióne Les Corts. Chýbali tam totiž sedadlá, a tak ľudia sedeli na betónovom plote. Nuž a ak sa vtedy človek pozrel z ulice smerom k štadiónu, videl miesto ľudí len zadky trčiace z plota do ulice. Veľmi jednoduché vysvetlenie J.

„Los Colchoneros“ – Matrace. Je to neoficiálny názov Atlética Madrid, čo určite neznie veľmi poeticky. Avšak Atlético hráva zápasy v pruhovaných červeno-bielych dresoch a tie skutočne pripomínali staré matrace, ktoré sa začiatkom storočia v Európe hojne vyskytovali. Nežičlivcom nebolo viac treba, aby bola prezývka na svete. Bola a ujala sa.

„Red Devils“ – Červení diabli. Je to určite najznámejšia prezývka, ktorou sa pýšia hráči z Manchesteru United. Avšak pri jej vytvorení sa nikto príliš nezapotil, ani nezasmial. Prezývku si totiž požičali od neďalekého rugbyového tímu Salfordu.

„The Gunners“ – hráči Arsenalu prišli k prezývke úplne jednoducho. Súviselo to s bežnou realitou, a síce, že ako Woolwich Arsenal začínali hrávať zápasy v juhovýchodnom Londýne a neďaleko boli sklady plné zbraní a munície. Tejto svojej prezývky sa už ani po presťahovaní nezbavili…

„Hammers“ – Kladivári. Každému je jasné, že je to známy klub West Ham, no málokto vie, že prezývku zdedili po predchodcoch, začínali totiž ako Thames Ironworks. A keďže klub mal oceliarske základy, kladivá v jeho znaku sa podpísali aj pod novú prezývku.

„Spurs“ – prezývka Tottenhamu vznikla skrátením klubového Hotspur. Tottenham mal počas svojej existencie viacero prezývok, no väčšina narážala na židovský pôvod ich fanúšikovskej základne, a tak si sami fanúšikovia zvolili neutrálne Spurs. Zvykne sa im hovoriť aj „Kohúti“, keďže kohúta majú vo svojom klubovom znaku.

Prezývok futbalových klubov je nespočetné množstvo. Môžu byť žartovné, hanlivé, neutrálne, vždy budú odrážať vzťah fanúšikov k svojim klubom. Rokmi sa možno zmenia, tak ako sa generačne vymenia fanúšikovia, no láska k futbalu pretrvá. A teda zostanú aj prezývky.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Futbal