Sledujte nás

Hokej

O svoje sny sa nenechá okradnúť

Skúsim malý návrat na MS hokejistov do 20 rokov. Nie preto, aby som velebila víťazov či hanila porazených (to už za mňa dávno urobili iní:) ), skôr by som upriamila pozornosť na mladíka, ktorý oslnil širokú divácku verejnosť. Je ním 19-ročný brankár Linus Söderström, ktorého výkony boli priam nadpozemské. Veď len v zápase s USA vychytal 46 striel a aj jeho ďalšie účinkovanie na šampionáte bolo hodné medaily.

Prečo ale takáto pozornosť?

Linus Söderström je totiž mladíkom, ktorého život príliš nešetrí. Trpí Aspergerovým syndrómom a poruchou pozornosti s hyperaktivitou. Na jedného človeka viac ako dosť. Každý, kto však pozná túto problematiku, vie, že zvyčajne tieto diagnózy idú spolu ruka v ruke. A rovnako tak vie, že okolie na tieto choroby stále ešte nie je pripravené a ľudia zvyknú zazerať i nespravodlivo odsudzovať.

Aspergerov syndróm patrí medzi poruchy autistického spektra a vyznačuje sa predovšetkým ťažkosťami v komunikácii. Nie je to jednoduché pre bežný život, nie to ešte pre život profesionálneho športovca. A práve tento rodák zo Štokholmu bojuje od svojich siedmich rokov so svojím zdravotným stavom i s okolím. Napriek všetkému dokáže o sebe otvorene rozprávať. „Aj vďaka tomu som tým, kým som. Nebol by som bez tých chorôb ani rovnakým hráčom, ani rovnakým človekom, ako som teraz,“ povedal Söderström. V hokeji našiel útechu i útočisko. Kedykoľvek mal problémy s priateľmi, s rodinou, alebo napríklad v škole, vedel, že sem sa môže uchýliť. „Hokej bol pre mňa všetkým a stále je mojím životom,“ popisuje talentovaný gólman.

V detstve kvôli svojmu ochoreniu musel navštevovať špeciálnu školu, ktorá mu veľmi pomohla. Dokázala ho vytvarovať, pripraviť na nástrahy života i zoceliť. Nie vždy to však bolo jednoduché. Detská duša je veľmi krehká a okolie, naopak, príliš kruté. „Moji rodičia vtedy informovali trénerov a tí zase dali vedieť chalanom v kabíne,“ priblížil Söderström a oznámil zároveň, že sa naučil urážky prijímať a dokážu ho skôr posilniť. Aj preto je vzorom a inšpiráciou pre mnohých mladých ľudí. Chce ísť za svojím snom i cez všetky nástrahy života a o svoje sny sa nenechá okradnúť. Ani chorobou, ani neprajníkmi.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Hokej