Sledujte nás

Futbal

Lúči sa švédsky kráľ Zlatan

Dvadsiatydruhý deň v šiestom kalendárnom mesiaci bude v kalendári vyznačovaný od roku 2016 dvoma veľkými futbalovými udalosťami. Jednou z nich je asi tá najkontroverznejšia situácia na medzinárodnom futbalovom poli a v tej druhej je angažovaná asi najkontroverznejšia postava súčasného futbalu. Dňa 22.6.2016 uplynulo presne 30 rokov od legendárnej a zároveň Božej ruky ešte božskejšieho Diega Maradonu. No dobre, mohol by som napísať, že aj Leo Messi sa stal najlepším strelcom argentínskej histórie, ale nie o tom som chcel.

Zlatan ostane v našich srdciach

Tou druhou udalosťou, na ktorú sa bude v tento deň spomínať, bude ukončenie reprezentačnej kariéry najhviezdnejšieho, najlepšieho, najkrajšieho, najdokonalejšieho nielen švédskeho futbalistu, ale celkovo alfasamca všetkých alfasamcov celého vesmíru. Zlatan je len jeden, o tom nikdy nebolo pochýb. Veď presne na jeho popud som v roku 2014 nesledoval mundial v Brazílii. Veď prečo by som aj sledoval, keď tam nebol Zlatan?

Legenda všetkých legiend sa včera rozlúčila nielen s európskym šampionátom pre neho v takmer domácej krajine (hoci on je doma všade), ale hlavne Švédske kráľovstvo prišlo o svoju ikonu, ktorá popisovala celú generáciu švédskeho futbalu, generáciu Zlatan. So 116-mi štartmi v žltomodrom drese bez troch koruniek a 62 gólmi v bránke súpera, čo ho neučinilo ničím iným ako najlepším strelcom krajiny. Lebo Zlatan. Hoci ak by Zlatan chcel, pomer zápasov a gólov mohol byť opačný, ale aj Zlatan je občas len človek a preto súcitil so súperom.

Legenda vo všetkých smeroch

Meno Zlatan Ibrahimovič sa behom jeho profesionálnej kariéry stalo pojmom všade na svete. Svojím egocentrickým a sebavedomým správaním sa stal nie len nenávideným hráčom, ale v drvivej väčšine tým, ktorý bavil divákov nielen na trávniku ale aj každým rozhovorom a každou perlou ktorá vyšla z jeho úst. Veď ktorý hráč by v dnešnej dobe reagoval na pozvanie na skúšku od Arsena Wengera slovami: „Zlatan na skúšky nechodí“. No vidíš, Arsene, mohli byť kanonieri niekde úplne inde.

Samozrejme, Zlatan patrí medzi najvýstrednejších hráčov nielen vzhľadom, ale aj majetkom. Pri otázke novinára, či okomentuje šumy ohľadom kúpy nového Porsche sa vyznamenal perlou: „Objednal som si lietadlo, je oveľa rýchlejšie“. V ďalšom rozhovore zase sebakriticky poznamenal na svoju osobu: „Nemôžem sa prestať smiať na tom, aký dokonalý som“. Kiež by sa všetci ľudia vedeli takto objektívne ohodnotiť.

Čo sa týka futbalových schopností, je taktiež nad slnko jasné, že Zlatan prevyšoval všetkých konkurentov na zelených trávnikoch po celom svete. Na adresu Johna Carewa sa vyjadril: „To čo Carew dokáže s loptou, ja dokážem s pomarančom“. Aby však Zlatan nevyznel ako chvastúň len mimo ihriska, v otázke reportéra na snahu bránenia jeho veličenstva liverpoolskym Stephanom Henchozom odpovedal slovami: „Najprv som šiel doľava, on tiež. Potom som šiel doprava, on tiež. Tak som šiel opäť doľava a on šiel kúpiť hotdog.“ Okrem toho, že bez Zlatana neboli zaujímavé majstrovstvá sveta v 2014, rovnako tomu bude aj na kontinentálnom šampionáte 2016. Podobná situácia nastala aj pred štyrmi rokmi, čo okomentoval svojským spôsobom: „Nezaujíma ma kto to vyhrá, ja idem na dovolenku.“ Nie vždy však bol Zlatan neochotný odpovedať na otázky novinárom. Pri otázke žurnalistu, kto zvíťazí vo vyraďovacej fáze MS sa vyjadril, že len Boh pozná odpoveď na to. Novinár však je len obyčajný smrteľník, ktorý nemá tú možnosť poznať plány Boha, avšak tento mal to šťastie, keďže Zlatanova dobrotivosť nedovolila, aby tento človek odpoveď na otázku nepoznal, preto povedal: „Opýtajte sa ho, stojí pred vami“.

Mimo ihriska

Je jasné, že aj Zlatan bol ovplyvňovaný správaním iných hráčov svetovej triedy. Výnimkou v tomto nebolo ani správanie Mario Blbotelliho, ktorého zhodnotil len veľmi stroho: „Tiež mám rád ohňostroj. Ale postavím ho niekde von na záhrade, prípadne v stánku s kebabom. Nikdy by som nepostavil ohňostroj doma“. Nielen v tomto má Zlatanova manželka šťastie ale tiež v tom, čo vlastne za poklad vlastní. V otvorenom rozhovore aj o Zlatanovom súkromí sa novinárka opýtala, čo plánuje kúpiť pre svoju drahú polovičku. Jeho odpoveď znela: „Nič. Veď už má Zlatana.

Presne tak, ako Zlatanova manželka, by sa mali správať aj všetci futbaloví nadšenci. Našim darom nie je to, že môžeme sledovať futbal, ale to, že môžeme sledovať Zlatana. Čo príde v momente, keď Zlatan ukončí športovú kariéru? Keďže ho Paríž nevyslyšal v jeho túžbe po nahradení Eiffelovej veže jeho sochou, tak možno švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv pri tejto príležitosti abdikuje na svoj post a prenechá trón veľkému Zlatanovi. Veď kto iný by mal stáť na čele kráľovstva ak nie ten najpovolanejší z najpovolanejších?

Toto všetko len je kvapka v mori o Zlatanovi, dalo by sa toho spomínať ešte veľa, avšak neplánujem stráviť mladosť len Zlatanovými výrokmi a jeho životom, preto si ešte užívajme tohto kráľa všetkých kráľov pokiaľ môžeme.

PS: Zlatan sa vydal aj na spevácku dráhu. Lebo je to Zlatan. V roku 2014 so singlom „Du gamla, Du fria“ obsadil vo švédskej hitparáde 13. miesto.

Švédsky futbal skončil v Zlatanovi. Alebo naopak:)

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Futbal