Sledujte nás

Anglicko

MU alebo Mourinhov United

Eric Cantona raz vyhlásil: „Môžete zmeniť svoju ženu, svojich politikov, svoj domov, ale nikdy nemôžete zmeniť svoj obľúbený a milovaný futbalový tím.” Po troch rokoch od odchodu Sira Alexa do futbalového dôchodku a následnom dianí v ManUnited tomuto výroku naozaj začínam veriť. Prinesie José čerstvý vietor a prinavráti United späť tam, kam patria, teda na špicu ligy? Všetko ukáže až čas, avšak niečo možno naznačí už predsezónna príprava a doterajšie Josého počínanie, tak si to poďme v krátkosti zhrnúť. 

27. mája podpísal José Mourinho s Manchestrom United trojročný kontrakt s následnou opciou do roku 2020. Od svojho príchodu na Old Trafford stihol do A-mužstva priviesť stopéra Erica Baillyho, Henrikha Mkhitaryana a Zlatana Ibrahimoviča. Hlavne od Ibrovho príchodu si fanúšikovia sľubujú najviac, uvidíme, ako sa popasuje s náročnosťou ligy, ale minimálne z marketingového hľadiska je tento prestup jednoznačná výhra. Šepká sa aj o príchode strateného syna Paula Pogbu z Juventusu Turín za vyše 100 miliónov libier, čo by bol najdrahší prestup v histórii futbalu. Či sa tieto špekulácie potvrdia a Pogba zamieri za tieto nekresťanské peniaze späť do Manchestru, sa zrejme dozvieme už v najbližších dňoch. Čo sa týka odchodov smerom von zo starého Traffordu, tak tam sa zatiaľ nič zaujímavé neudialo, ale vo všeobecnosti sa očakáva odchod viacerých hráčov z éry Lousia van Gaala, a to hlavne Marcosa Roja a podľa posledných správ aj Bastiho Schweinsteigera, aj keď tento odchod by asi nahneval mnohých fans a osobne si myslím, že minimálne nasledujúcu sezónu ešte Bastiho uvidíme v drese United. Neistá je aj budúcnosť Juana Matu, ktorý bude zrejme v dohľadnej dobe mátať hlavu súperom už v inom drese. Mimochodom, Juan už raz pod Josého vedením pôsobil v Chelsea, odkiaľ sa pobral práve do United, bad luck Juan. Hlavne podľa skorých príchodov hráčov je zrejmé, že José nechcel nechať nič na náhodu a svoje mužstvo chce mať kompletne pokope čo možno najskôr, čo je oproti jeho predchodcom v tejto funkcii príjemná zmena.

Letnú prípravu začali United 16. júla zápasom proti Wiganu Athletic, ktorý zvládli bez väčších problémov a zvíťazili 2:0. Nasledoval zápas proti Borusii Dortmund, ktorý prehrali vysoko 1:4 a v ktorom sa najviac ukázalo, koľko práce má José pred sebou, aby mužstvo bolo schopné bojovať o najvyššie priečky. Zápas proti Manchestru City bol z dôvodu nepriaznivého počasia v Číne zrušený. Potom nasledovali ešte 2 zápasy, a to konkrétne s Galatasarayom Istanbul (výhra 5:2 a Zlatanov prvý gól v drese United; kto nevidel, šup na youtube) a nakoniec stredajší Rooneyho „Testimonial match“ s Evertonom na Old Trafford, ktorý skončil 0:0 a ktorý bol pre diváka asi tak zaujímavý ako Živá panoráma po lyžiarskej sezóne. Toľko suché zhrnutie výsledkov prípravných zápasov. V rámci týchto zápasov bol skôr zaujímavý herný prejav jednotlivých hráčov, a ten už čo to stihol napovedať. Prvá vec, ktorú si mnohí všimli a ktorú vyhlásil aj samotný Mourinho, je koniec Rooneyho v strednej zálohe. Vďaka ti José! Áno, Wazza má možno super pasy za obranu, no to je asi tak všetko a to je na platného stredného záložníka proste málo. Ďalším zistením je, že stred zálohy potrebuje ešte nutne posilniť o hráča do základu. Carrick má už najlepšie roky skrátka za sebou a aj keď je jeho futbalové myslenie stále na vysokej úrovni, iba ťažko by dokázal odohrať celú sezónu zápas čo zápas. Basti je momentálne iba tieň toho supermana z Bayernu, Herrera sa posledný rok iba hľadá a Schneiderlin proste nie je typ hráča, ktorý by diktoval tempo hry. Už spomínaný Pogba by tento problém mohol vyriešiť na mnoho rokov dopredu, aj keď tá prestupová suma je jednoducho šialená, ale z futbalu sa pomaly stáva jedna veľká práčka peňazí a pokiaľ si tie peniaze zarobil samotný klub, tak prečo ich neinvestovať ďalej. Čo sa týka ostatných hráčov, tak všetci v príprave ukazovali zhruba to, čo v uplynulej sezóne, nikto špeciálne nevyčnieval. Akurát Martial vyzerá byť po tom svojom francúzskom výlete trošku bez chuti, snáď len chvíľkový výpadok. Ináč zaujímavý fakt, Fella zrejme bude pokračovať na Old Trafforde aj pod tretím manažérom. Vedieť tak, ako to ten belgický nezmar robí. Takže zhrnuté a podčiarknuté, zatiaľ sa neudialo nič, čo by malo nejako predurčovať, ako by mohli United obstáť v novej sezóne Premier League a sám som zvedavý, ako sa José s touto, nepochybne najväčšou výzvou vo svojej trénerskej kariére popasuje.

United, ako víťaza FA Cup-u, ešte čaká pred začiatkom Premier League zápas v rámci FA Community Shield proti Leicester City, ktorý sa odohrá v nedeľu 7. augusta vo Wembley. Tento zápas už bude oveľa smerodajnejší a načrtne aj základnú zostavu, s akou vybehnú „devils“ v nedeľu 14. augusta na prvý ligový zápas proti Bournemouthu. Neviem, ako vy, ale ja sa na novú sezónu teším ako prváčik do školy. Dočítania, diabli!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Anglicko