Sledujte nás

LOH 2016

„Orli bez krídel“

Za zvukov vlastnej paralympijskej hymny k Riu „Orli bez krídel“ zložila 30. augusta 2016 slovenská paralympijská výprava slávnostný sľub do rúk prezidenta SR a postupne odletela na XV. PH v Riu (7. – 18. september 2016).

Aj keď sa paralympionikom venuje akosi menej pozornosti ako športovcom, ktorí nás len pred pár dňami reprezentovali na LOH, faktom zostáva, že sú tu a že ich miestenka do Ria bola vykúpená možno väčším množstvom sĺz, potu a hodín na športoviskách. Čo je však podstatné, oni v prvom rade nerozvíjali svoj talent, ktorý im bol daný do vienka, ako je to u zdravých športovcov. Oni bojovali s tým (alebo proti tomu), s čím sa narodili alebo k čomu prišli nešťastnou zhodou okolností. Bojovali s chorobami, hendikepom, bojovali so zvedavými i súcitnými pohľadmi okolia. Bojovali a zvíťazili. Sami nad sebou, nad svojím osudom, dokázali ostatným, že nič nie je nemožné… a onedlho budú aj oni stáť pod piatimi kruhmi a hrdo hájiť farby našej krajiny. 

Na základe dosiahnutých výsledkov na najvýznamnejších podujatiach (ME a MS) v roku 2014 nás budú na XV. paralympijských hrách v Riu reprezentovať títo športovci:

atletika – Adrián Matušík, Marián Kuřeja,

boccia – Róbert Ďurkovič, Tomáš Král, Lenka Ďurdinová, Lukáš Baláži (náhradník), Jakub Nagy, Róber Mezík, Michaela Balcová, Samuel Andrejčík, Martin Strehárský (náhradník),

cyklistika – Anna Oroszová, Patrik Kuril, Vlaislav Janovjak, Jozef Metelka,

drezúra – Katarína Jobbágyová,

lukostreľba – Marcel Pavlík, Peter Kinik,

plávanie – Karin Petrikovičová,

stolný tenis – Ján Riapoš, Rastislav Revúcky, Martin Ludrovský, Peter Mihálik, Richard Csejtey, Miroslav Jambor, Alena Kánová,

streľba – Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, Jozef Široký st., Radoslav Morvay, Viera Bučkuliaková,

tlak na lavičke – Marek Kamzík.

Našim paralympionikom želáme veľa športového šťastia, nech sa im podarí zúročiť všetku tú tvrdú drinu, odriekanie a sebazaprenie. Ak by aj domov nedoniesli žiaden kov, sú pre nás víťazmi.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v LOH 2016