Sledujte nás

Ostatné športy

Total immersion

V čom teda spočíva total immersion a čo to vlastne je?

Preklad tohto slovného spojenia je „totálny ponor“. Český kouč TI (total immersion) Tomáš Vojtěchovský to prekladá ako „totální plavání“.

Keď som prvýkrát zhliadol video TI, „totálne“ ma dostalo. Sám som sa prekvapene neubránil otázkam: „Čo to je? Revolúcia v plávaní? Pomalý kraul?“

Plávaním sa trochu intenzívnejšie zaoberám už od roku 1986. Až do roku 2015 som učil seba aj iných lepšie kopať, urobiť lepší záber pažami a trochu polohou tela. Ale toto ma zrazu posunulo niekam úplne inam.

V čom teda spočíva TOTAL IMMERSION?

Tento prevratný zlom v plávaní má tri základné princípy:

  1. POHODA – odpočívajte, kedykoľvek stratíte pocit ľahkosti a uvoľnenosti!
  2. POLOHA – voda je 800-krát hustejšia (ešte trochu viac) ako vzduch, tento princíp nás učí, ako čo najlepšie, najľahšie prekĺznuť cez vodu!
  3. POHON je tretím princípom, a práve tu nie sme doma! Pohon nie je v pažiach a nohách, oni sú len nápomocné. Hnacia sila vychádza z bokov a trupu.

Po šiestich mesiacoch, odkedy som sa začal učiť tento nový spôsob plávania, môžem povedať, že aj keď rozplávam 500 m – 700 m, nezadýcham sa, šetrím energiu.

Keď si to teraz uvedomím, zisťujem, že to vlastne nie je ani tak revolúcia, skôr nespokojní ľudia, ktorí si všimli, že niekto pláva s minimálnym úsilím rýchlejšie ako iní s maximálnym nasadením – a začali to skúmať.

Posledný môj vlastný princíp je parafrázovanie zakladateľa TI Terryho Laughlina: „Robte to niekoľko minút, niekoľko hodín, niekoľko mesiacov, niekoľko rokov!“

Čo k tomu na záver? Možno stačí pozrieť motivačné video zakladateľa TI Terryho Laughlina a prezidenta TI (podľa môjho skromného názoru najlepšieho technika TI Shinjiho Takeuchiho.

Tak ahoj…. a „totálne“!!! 🙂

Autor: Ján Stankovič

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy