Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Konštantín Ondrušek

Nemčinár, telocvikár, športový nadšenec, volejbalová legenda. Bardejovčan Šaňo Ondrušek.

Ako si začínal so športom?

Mojím prvým obľúbeným športom bol šerm. Do školy som začal chodiť v Smolníku, kde ma vychovávali starí rodičia. Dlho som nechápal, že v škole je najdôležitejšie učiť sa. Chodil som tam rád najmä kvôli tomu, že sme sa po škole mohli šermovať pravítkami. Robili potom namiesto priamok krásne vlnovky, a nevadilo, keď nás potom učiteľ ťahal za uši. Celé moje detstvo bolo preplnené živelným športovaním bez odborného vedenia. Skúšali sme všetko, čo sa len trochu dalo. Počas štúdia som na Gymnáziu L.Stockela v Bardejove, (vtedy ešte na tzv. 3-ročnej SVŠ-ke trénoval basketbal, takže tú telocvičňu poznám veľmi dobre).  K vážnejšiemu športovaniu ma v Bratislave pritiahol p. Šimonek, keď si ma všimol na prijímačkách na FTVŠ. Vtedy som 175 cm preskočil spôsobom ďaleko vysokým tak, že som po kolmom rozbehu na latku a po odraze skrčil obe nohy pod seba  a na obe som potom aj doskočil (penové matrace ešte neboli).  Vybral si ma do skupiny špičkových skokanov do výšky, kde boli napr. Faithová-Mračnová, Roman Moravec a ďalší.  Moja výkonnosť sa začala neuveriteľne rýchlo zvyšovať, zastavilo ju však vážne zranenie chrbtice a tak som zostal len na 194 cm, ktoré som dal asi po troch štyroch mesiacoch tréningu. Dobré výsledky som mal aj v desaťboji. Volejbal som na vysokej súťažnej úrovni nehrával, ale začal som ho presadzovať na škole na základe prieskumu o vtedy najobľúbenejší šport medzi stredoškolákmi v našom meste. Postupne sa moji zverenci prepracovávali až medzi slovenskú špičku a som hrdý na to, že z našej skromnej základne vyšli traja výrazní reprezentanti našej krajiny.

Čo je vo volejbale najdôležitešie, prípadne čo by si v tejto hre zmenil?

Volejbal je šport, kde je veľmi dôležitá presnosť, súhra jednotlivých hráčov. Pocit aktívneho športového zážitku vzniká až po primeranom technickom zvládnutí tejto hry.

Aby sa volejbal stal príťažlivejším pre diváka, musia sa pravidlá prispôsobiť základnému predpokladu  a tým je vyrovnávanie sa útoku s obranou. Len tak môžu vzniknúť dramatické, dlhšie trvajúce rozohry, ktoré zodvihnú divákov zo sedadiel. Túto myšlienku treba rozvíjať a premietať do zmeny pravidiel. Určitou brzdou volejbalu je, že vo vrcholnej podobe sa v ňom uplatňujú len veľmi vysokí hráči, čím zase nižší hráči strácajú pre tento šport záujem. Možno by sa mohol zmeniť systém tak, že v zadných zónach by hrali dvaja  liberovia, čím by sa zlepšila obrana a mohli by aj nahrávať aj z predných zón, alebo útočná  čiara by sa posunula o 1m ďalej dozadu, čím by útok stratil na úspešnosti. Zaujímavý by bol podľa mňa aj návrat k možnosti priamo zablokovať podanie, bola by to zaujímavá možnosť ako získať bod, aj keď dlhším rozohrám by to asi nepomohlo.

Pre ďalší rozvoj volejbalu  je tak ako všade dôležitá práca jeho čelných predstaviteľov, t.j. dobre platených funkcionárov SVF – tam to viazne. Závidím volejbalovému marketingu v susednom Poľsku, kde 7-9 tisícové návštevy divákov na zápasoch poľskej extraligy nie sú výnimkou, kde na otvárací zápas MS na otvorenom štadióne prišlo vyše 60 000 divákov…

Konštantín Ondrušek 2 - BROsport.sk

Aký bude volejbal v roku 2068?

Dnes má volejbal tuším druhú najväčšiu základňu na svete. Ak to ale na Slovensku pôjde tak, ako to ide so športom v posledných rokoch v Bardejove, tak v roku 2068 žiaden volejbal už nebude. Bude len futbal a na každého futbalistu dvaja parazitujúci funkcionári. Myslím však, že vo svete mu zahynúť nedajú, vždy bude výborným doplnkom pobytov v prírode, bude sa hrať najmä pri vode, na piesku, na snehu, možno na blate a možno aj vo vode. Sranda by bol volejbal v skafandroch na mesiaci, kde je príťažlivosť niekoľkonásobne nižšia ako na zemeguli. To by boli odrazy.

Čo je ťažšie: naučiť sa plusquamperfektum alebo smečovať?

Vtipná otázka! Odpoveď je jednoduchá. Keď som bol mladší tak jednoduchšie bolo smečovanie. Teraz je jednoduchší ten gramatický jav. Ale všetko čo človek už vie, je ľahké, smečovať však už viem len tak teoreticky, kritizovať z lavičky.

Aká je tvoja životná filozofia?

Vlastne ani neviem, či ešte nejakú mám. Beriem život taký ako je, nemám už toľko síl, aby som ho nejako menil. Trpím však učiteľským komplexom. Chcem žiakom odovzdať to čo viem, a to aj napriek tomu, ak to oni nechcú.

Máš obľúbený vtip?

Najlepšie vtipy sú tie, ktoré nie sú vymyslené, ale prináša ich reálny život.  Taký krátky „Anderovský“: Ander s Piťom na poľovačke: „kukaj, tam pri kraku zajac, štriľaj“, hutori Ander. Piťo namiri – „bac“. Piťo hutori : „aňi še ňerušil!“ Ander: „ta štreľ ešči raz, može ňečul“!

Vďaka za rozhovor a veľa optimizmu, Šaňo 🙂

Titulná foto: Dominik Pračko

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Šesť otázok