Sledujte nás

Tenis

Preview | Davis Cup – 1.kolo

Začiatkom februára sa každý rok tenisoví fanúšikovia zameriavajú na medzinárodné zápasy. Tento rok pripadol začiatok Davis Cupu na 3. februára. Najväčšie hviezdy svojich krajín sa tak po Australian Open presúvajú do medzinárodných výberov, aby reprezentovali svoju krajinu v jednej z najprestížnejších tenisových súťaží.

Častokrát nám Davisov pohár dokáže ponúknuť kvalitnejší tenis a atmosféru v porovnaní s niektorými ATP Masters, ba aj grandslamami, teda určite sa je na čo tešiť. V prvom kole nás čaká až osem duelov v prvej – celosvetovej skupine, ktoré už na prvý pohľad vyzerajú veľmi zaujímavo a vyrovnane. Poďme si teda predstaviť jednotlivé duely.

Argentína – Taliansko

Obhajcovia titulu budú v prvom kole hostiť Taliansko. Bude to už ich štvrté vzájomné stretnutie, pričom za posledné štyri roky už tretie. Celková vzájomná bilancia je 2:1 v prospech Argentíny po tom, čo minulý rok vo štvrťfinále Taliani nezvládli duel na domácej pôde. Domáci vybrali na toto stretnutie im najklasickejší povrch, teda antuku.

Nominácie:

Argentína – D. Schwartzman, C. Berlocq, G. Pella, L. Mayer
Taliansko – P. Lorenzi, F. Fognini, A. Seppi, S. Bolelli

Nemecko – Belgicko

Na tento duel vybrali domáci tvrdý povrch, logicky sa teda zápasy odohrajú v halovom prostredí. Oba národy spolu odohrali už osem zápasov, pričom víťazom všetkých duelov bolo tentoraz domáce Nemecko. Posledné stretnutie je datované na rok 2007, kedy sa tieto národy stretli vo štvrťfinále. Zaujímavosťou je, že oba tímy sú v najvyššej skupine vďaka zvládnutej kvalifikácia (play-off) v minulom roku.

Nominácie:

Nemecko: A. Zverev, M. Zverev, P. Kohlschreiber, J.L. Struff
Belgicko: S. Darcis, R. Bemelmans, A. De Greef, J. De Loore

Austrália – Česko

Po ani nie týždni sa opäť vraciame do tenisového Melbourne, povrch tohto duelu je tak určite všetkým jasný. Celkovo to bude ôsme stretnutie týchto krajín, pričom Austrália zvíťazila hneď sedemkrát. Posledné stretnutie sa konalo v rovnakej fáze súťaže, teda v prvom kole, presne pred dvoma rokmi, kedy Austrália zvíťazila 3:2 na zápasy. Tento duel zaraďujeme medzi jeden z najzaujímavejších z prvého kola napriek tomu, že hosťom bude chýbať opora Tomáš Berdych.

Nominácie:

Austrália: N. Kyrgios, J. Thompson, S. Groth, J. Peers
Česko: J. Veselý, R. Štepánek, J. Šátral, Z. Kolár 

USA – Švajčiarsko

Veľmi zaujímavé stretnutie nás čaká aj v USA. Jediná a dosť veľká škoda je, že Federer a Wawrinka nebudú reprezentovať svoju krajinu, Federer zrejme už vôbec. Na strane hostí tak nastupuje omladina. V tomto zápase je tak jednoznačný favorit USA, vzhľadom už len na nominácie. Obe krajiny sa spolu stretli štyrikrát, pričom trikrát sa z víťazstva tešili Američania. Zápasy sa odohrajú v hale na tvrdom povrchu.

Nominácie:

USA: J. Sock, J. Isner, S. Querrey, S. Johnson
Švajčiarsko: H. Laaksonen, M. Chiudinelli, A. Bossel, A. Bellier

Japonsko – Francúzsko

Opäť zápas na tvrdom povrchu v halovom prostredí. V tomto zápase máme opäť veľkého favorita. Francúzi majú kvalitnejší výber, takisto aj povrch im je dobre známy. Obe krajiny sa spolu stretli trikrát, no to je zbytočne brať do úvahy, keďže posledný vzájomný zápas odohrali v roku 1981. V minulom roku bojovali Japonci o udržanie sa vo svetovej skupine, proti Ukrajine to však zvládli.

Nominácie:

Japonsko: Y. Nishioka, T. Daniel, Y. Sugita, Y. Uchiyama
Francúzsko: R. Gasquet, G. Simon, N. Mahut, P.H. Herbert 

Kanada – Veľká Británia

Veľmi zaujímavý a vyrovnaný duel nás čaká v Kanade. Opäť sa zápasy odohrajú na tvrdom povrchu. Oba národy si zmerali sily už veľmi dávno. Pred rokom hrala Kanada o udržanie sa vo svetovej skupine, naopak Veľká Británia hrala semifinále, kde však skončili na raketách neskorších víťazov Davisovho pohára 2016.

Nominácie:

Kanada: P. Polansky, V. Posposil, D. Shapovalov, D. Nestor
V. Británia: D. Evans, K. Edmund, J. Murray, D. Inglot

Srbsko – Rusko

Opäť raz tu máme duel, ktorý sa bude odohrávať v halových podmienkach na tvrdom povrchu. Vzhľadom na nominácie nás čaká veľmi zaujímavé stretnutie, no miernym favoritom sú práve Srbi. Tieto krajiny sa spolu stretli len raz, v roku 2008, kedy Rusko zvíťazilo 3:2. V minulom roku sa Rusi prebojovali do svetovej skupiny po úspešnom play-off, ich súper skončil vo štvrťfinále.

Nominácie:

Srbsko: N. Djokovic, V. Troicky, D. Lajovic, N. Zimonjic 
Rusko:
K. Khachanov, A. Kuznetsov, D. Medvede, K. Kravchuk

Chorvátsko – Španielsko

Minuloročný finalista Chorvátsko bude hostiť Španielov. Tento duel má podľa nominácie jednoznačného favorita – Španielov. Je však treba podotknúť, že tvrdý povrch a halové podmienky  Španielom veľmi vyhovovať nemusia. Oba národy sa spolu stretli len raz. V roku 2003 proti sebe odohrali štvrťfinále, v ktorom sa z víťazstva tešili Španieli. 

Nominácie:

Chorvátsko: F. Skugor, N. Mektic, A. Pavic, M. Draganja
Španielsko: R. Bautista Agut, P. Carreno Busta, F. Lopez, M. Lopez

Tipy na tieto zápasy nájdete na facebookovej stránke TipujemeTenis.sk. Športu zdar!

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Tenis