Sledujte nás

Športové legendy

Bratia Čapkovičovci – futbalové dvojičky

Nebýva samozrejmosťou, aby sme na futbalových trávnikoch videli pobehovať dvojičky a nevedeli narýchlo určiť, kto je kto.

Tí skôr narodení si však určite pamätajú dvojičky Jána a Jozefa Čapkovičovcov (*11. január 1948, Bratislava), ktorých nespája len súrodenecké puto, ale aj takmer identická futbalová kariéra, spojená predovšetkým s bratislavským Slovanom. V belasom drese dvojčatá oslavovali v roku 1969 triumf v Pohári víťazov pohárov, keď Slovan v bazilejskom finále zdolal slávnu Barcelonu. Obaja bratia získali so Slovanom tri tituly majstra Československa a dvakrát triumfovali v Československom pohári.

V najvyššej domácej súťaži nastúpil Jozef Čapkovič za Slovan v 268 zápasoch. Vo svoje dobe patril k dôrazným a najrýchlejším obrancom. Traduje sa, že dokázal stovku zabehnúť tesne pod 11 sekúnd. Napriek tomu, že bol obranca, nedostal počas svojej kariéry ani jednu žltú kartu.

Ján Čapkovič si belasý dres obliekol v 286 dueloch, v ktorých ako útočník nastrieľal celkovo 100 gólov a rovnako ako brat, aj on dokázal zabehnúť 100 metrov za 11 sekúnd.

To, že hrávali na iných postoch, pravdepodobne spôsobilo, že si spoločne nezahrali v národnom tíme (a hlavne, tréneri museli na šampionát zobrať aj zopár Čechov 🙂 ). Ján Čapkovič za československú reprezentáciu prvýkrát nastúpil 25. septembra 1968 v zápase proti Dánsku. Zúčastnil sa aj na MS 1970 v Mexiku, celkovo v reprezentácii odohral 20 zápasov a strelil šesť gólov.

Jozef si reprezentačný debut odkrútil 25. septembra 1974 v dueli proti NDR. V roku 1976 sa v Belehrade stal majstrom Európy. Reprezentačný dres si obliekol v 16 zápasoch.

Boli spolu, aj keď neboli spolu. ,,Jano sa zúčastnil na MS 1970 v Mexiku a ja som tam bol s ním na 50 percent. To isté platilo na ME 1976 v Juhoslávii, kam som cestoval ja. Dvojčatá spolu cítia,“ pripomenul Jozef. Slávne futbalové dvojičky si dnes, vo veku 70 rokov užívajú dobré zdravie a v spomienkach sa veľmi často vracajú do čias nezabudnuteľnej futbalovej slávy.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Športové legendy