Sledujte nás

Športové legendy

Čierny panter odohral 812 zápasov

Lev Ivanovič Jašin, najlepší brankár 20. storočia, si získal srdcia fanúšikov svojimi vynikajúcimi zásahmi a rýchlymi reflexiami.

Lev Jašin - Čierny panter odohral 812 zápasov

Lev Ivanovič Jašin (*22. október 1929, Moskva – †20. marec 1990, Moskva), najlepší brankár 20. storočia, si získal srdcia fanúšikov svojimi vynikajúcimi zásahmi a rýchlymi reflexiami.

Hoci jeho začiatky boli skôr nešťastnou náhodou, ako premysleným krokom, dlho boli fanúšikovia i celý bývalý ZSSR radi, že sa tak stalo. Aj keď od siedmich rokov, odkedy videl Kassilov film Brankár, túžil byť raz veľkým brankárom, vojna linajkovala mladému chlapcovi inú „kariéru“. Už ako 13-ročný musel začať tvrdo pracovať v továrni, a futbal bol len krátkym únikom z drsnej reality.

Na jednom z továrenských futbalových turnajov ho postavili do brány a odvtedy sa z nej už vlastne nedostal. Keď ako mladý chalan, veľmi ťažko pracujúci pri sústruhu, začal mať psychické problémy a za absencie v práci mu hrozilo väzenie, našiel únik v armáde. Tá jediná ho mohlo zachrániť. Tu si jeho schopnosti všimol legendárny tréner Arkadij Černyšev a priviedol ho do dorasteneckého tímu Dynama. Keďže tu bol až tretím brankárom (po Alexejovi Chomičovi a Valterovi Sanajovi), veľa si nezachytal. Do roku 1953 vysedával na lavičke a žiadnu ponúknutú príležitosť nedokázal využiť. Robil príliš veľa chýb a po zápase s Gruzínskom, kedy počas niekoľkých minút dostal tri hlúpe góly, zavesil kopačky na klinec.

Paradoxne bol to práve Alexej Chomič, jeho najväčší konkurent v bráne, ktorý neprestal veriť jeho schopnostiam a ako tréner brankárov sa mu začal intenzívne venovať. Za krátky čas urobil z Jašina špičkového brankára, ktorý dokonale ovládal koordináciu pohybu a na každú situáciu vedel včas reagovať. Súpera dokázal bezchybne prečítať a práve predvídanie súperových akcií sa stalo jeho najväčšou zbraňou. Kvôli jeho nezameniteľnému „mačaciemu“ štýlu dostal výstižný názov Čierny panter. Začali sa hrnúť úspechy a neprekonateľný Jašin sa stával postrachom všetkých futbalových klubov.

Lev Ivanovič Jašin v číslach a faktoch:

  • 1x majster ZSSR v ľadovom hokeji,
  • 5x 1. miesto, 5x 2. miesto, 1x 3. miesto v sovietskej futbalovej lige,
  • 3x víťaz pohára ZSSR vo futbale,
  • 1x zlato z Olympijských hier,
  • 1x víťaz ME vo futbale (1960),
  • 1x striebro z ME vo futbale (1964),
  • 3x najlepší brankár sveta (1960, 1963, 1966).

Tieto čísla hovoria len o úspechoch a víťazstvách. Bolo by však naivné myslieť si, že Jašin neprehrával. Aj jeho život vedel byť sínusoidou, kde sa striedali dobré a menej dobré obdobia. No napriek niekoľkým neúspešným zápasom, kedy by ho fanúšikovia najradšej ukameňovali, napriek vtedajšiemu režimu, ktorý mu nedovoľoval presadiť sa tak, ako by sa na brankára jeho formátu patrilo, napriek mnohým ďalším prekážkam a obmedzeniam i napriek niekoľkým pokusom skončiť s kariérou, vždy dokázal napokon vstať a hrdo sa postaviť do brány.

Počas svojej bohatej kariéry odohral neuveriteľných 812 zápasov, z toho v 207 stretnutiach nedostal ani jediný gól. Vďaka svojim kvalitám, ktoré nestaval na piedestál, ale prijímal ich s pokorou a skromnosťou, získal ako prvý brankár v histórii Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu Európy.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Športové legendy