Sledujte nás

Ostatné športy

René nielen o lezení, časť prvá

Študuje informatiku, rád spoznáva nové miesta a obľubuje turistiku či športy, ktoré širokej verejnosti v štáte Bardejovskom veľa nehovoria. Vítame vás pri prvej časti (nielen) o lezení od Reného Rešetára.

Kedy si prišiel na to, že niečo podobné vôbec existuje?

Vôbec prvýkrát som sa o tom dozvedel od sestry, ktorá sa lezeniu začala venovať po príchode na vysokú školu do Čiech. Vtedy som však robil plávanie a aj napriek jej nadšenému opisu tohto športu a výkonov, ktoré podávala, som tomu nevenoval absolútne žiadnu pozornosť. V tej dobe som si z toho rozprávania neuvedomoval, koľko sily a prekonávania seba samého je potrebné na zdolanie 25-metrovej steny.

Čo ťa viedlo k tomu, aby si premiérovo začal šplhať na stenu?

Tak to musí byť návšteva mojej sestry cez letné prázdniny v Čechách, kedy ma zobrala na spomínanú 25-metrovú indoor stenu (ktorá je vôbec najvyššia v Brne). Tam mi s jej kamarátom ukázali, ako istiť iného lezca, ako ťahať lano a základy lezeckej techniky. Potom ma navliekli do sedáku a povedali LEZ. Teda pokojne môžem povedať, že to moja sestra ma doviedla k tomuto športu a ukázala mi jeho krásu.

Opíš, prosím, v skratke, o čo vlastne ide.

To, čo som zatiaľ opisoval, je výškové lezenie, teda lezenia, kde za sebou ťaháš lano a cvakáš ho po ceste na karabíny, pomocou ktorých si potom istený. Tento konkrétny spôsob si vyžaduje partnera, ktorý ťa istí zo zeme a následne ťa po dolezení alebo po nájdení svojich limitov spustí naspäť. Začiatočníci však väčšinou lezú s lanom už natiahnutým, čo je zo začiatku bezpečnejšie a čo im taktiež dovoľuje sústrediť sa na samotné lezenie. Existujú aj iné spôsoby istenia ako Top Rope, ale to sa v indoor lezení veľmi nevyužíva.

Je lezenie športová aktivita, pri ktorej využívaš celé telo?

Bezpochyby. Od prstov na rukách, cez ramená, chrbát, stehná, lýtka až po chodidlá, či dokonca päty. Neviem, či existuje na tele jediný sval, ktorý by sa pri lezení nedal použiť.

Máš vo svojom okolí podmienky, aby si mohol vykonávať túto aktivitu?

V Bardejove mám k dispozícii maličkú (5×5 metrov) lezeckú boulderovú stenu. Boulderová stena je v skratke stena, ktorá je vysoká max 5 až 7 metrov, a pod ktorou sú žinienky či matrace. Čo je ale podstatné je to, že pri lezení na túto stenu sa nepoužíva žiadne istiace lano.

Ďalšie indoor lezecké steny v blízkosti sú boulder stena v Prešove alebo výšková stena v Košiciach. Keďže však už väčšinu času trávim štúdiom v Čechách, tak s podmienkami na lezenie nemám žiadne problémy. Je to tam veľmi rozšírené a len v Brne je asi 5 výškových a 10 boulderových stien. Outdoor lezenie som zatiaľ ešte neskúšal, ale zopár kopcov, ktoré sa nachádzajú v okolí Bardejova či Brna, by pre skúsenejších lezcov určite spĺňali aj ich náročnejšie podmienky.

Veľká vďaka, René a tešíme sa na pokračovanie.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ostatné športy