Sledujte nás

Ostatné športy

Najkrajších 100,5 cm v mojej rybárskej kariére

Rybár Miňo sa s nami podelil o jeho skvostný zážitok.

Najkrajších 100,5 cm v mojej rybárskej kariére

Je streda a ja mám konečne voľno z práce. Tak si vravím, že by som mohol vybehnúť niekde na ryby. Ale kam? Po chvíľke rozmýšľania volám môjmu kamarátovi, dobrému rybárovi, a on mi vraví, že je práve v centre Prahy na rybách.

V centre? Zo žartu mi napadne, že tam asi chytá z Karlovho mostu. Srandy však idú bokom a rovno mu píšem, že teda dôjdem aj ja a nech mi povie, kde sa presne nachádza. Posiela mi fotku mapy, na ktorej vidím, že loví asi pol kilometra od Pražského hradu. Neváham teda ani chvíľočku a už sedím v električke a… som poriadne nervózny. Nikdy som totiž nebol na urban fishingu, čo je rybačka v centre mesta. Vzrušenie zo zážitku však ďaleko prevyšuje akékoľvek obavy.

Prichádzam na miesto a chalani už majú nachytaných zopár menších rýb, konkrétne pár kaprov a dva sumce. Nenápadne od nich zisťujem, na čo berú a ďalšie fígle, ktoré mi pomôžu pri príprave. Po chvíľke rozmýšľania si vravím, že predsa ak chytili tie sumce, vyskúšam chytiť nejakého dravca aj ja. Nachystám si teda jeden prút na jemnú montáž a hneď ťahám z Vltavy malé plotice. Tie majú ideálnu, ba až parádnu veľkosť na nástrahu, vďaka čomu by som mohol loviť na živé rybičky. Ihneď si teda chystám montáž aj na druhom prúte a hádžem plaváčik aj so živou návnadou asi do dvojmetrovej hĺbky. Po necelej minúte príde razantný záber, sekám a v tom začne, ako hovoria nači bratia Česi, „neuvěřitelná jízda“.

Podľa intenzity ťahu a sily ryby tuším, že to bude väčší kúsok a odhadujem to na sumca s veľkosťou okolo metra. Po chvíľke sa na mňa z vody vynorí obrovská papuľa a ja ostávam totálne zmrazený, pričom ma zalieva pot a totálne ma ovláda adrenalín. Nezmôžem sa na nič iné, ako na výkrik: „Chalani, mám veľkú šťuku.“ Vtedy pribehnú aj ostatní kamaráti a boj o každý centimeter pokračuje. Keďže som mal nahodené iba na silóne s hrúbkou 0,22 mm, tuším, že taktúto obludu nemôžem z vody nikdy vytiahnuť.

Po nekonečných minutách tvrdého súboja, z pohľadu šťuky o holý život, sa môj sen stává realitou. Prichádza neuveriteľná radosť a hrdosť zo zdolania takého „macka“. Po odmeraní zisťujem, že šťuka, ktorú som práve vytiahol, meria brutálnych 100,5 cm, čo je už naozaj úspech. Keďže ale uznávam metódu „Catch and release“, rybka hneď po odmeraní a niekoľkých fotkách putuje naspäť do svojho domova. A mne tak okrem zážitku na celý život ostáva v srdci aj dobrý pocit. 

Autor: Miňo Pastorek

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy