Sledujte nás

Ostatné športy

Paddleboarding – áno, áno, ÁNO

Paddleboarding – áno, áno, ÁNO

Na kanoe som jazdil skôr, ako  som vedel chodiť. No, vlastne som si vo veku pár mesiacov len tak ležal rozčapený na jeho dne a moji rodičia so mnou brázdili vlny Domaše. Netuším, ako to mali vyriešené, keby sa loďka prevrhla. Tipujem, že nijak. Ako sa u nás na východe hovorí, buď „poraži, abo odraži“. Odražilo, a odvtedy vždy, keď som chytil do ruky pádlo, zmocnil sa ma pocit čírej detskej radosti a pôžitku z tejto pohybovej aktivity a opantal ma závan dobrodružstva. Veľa vody odvtedy pretieklo v Topli, Laborci, Uhu, Latorici, Bodrogu, Tise, Poprade či Dunajci, všade tam som sa vo viac či menej vratkých plavebných prostriedkoch učil balansovať vo vlnách a spoznával krásu vodných športov.

Keď som pred troma rokmi na dovolenke pri mori prvýkrát uvidel vyšportovanú slečnu, ako stojí s pádlom na nejakej doske, ktorá vyzerala trochu ako neohrabaný surf, a ladne sa kĺže po hladine, hneď ma to zaujalo. Ani nie tak preto, že slečna si o chvíľu začala meniť plavky, ale ako profesionálne zdeformovanému telocvikárovi, nenapraviteľnému dobrodruhovi, tajnému milovníkovi pádla a alternatívnemu turistovi, mi v tej chvíli bolo jasné, aké možnosti a benefity sa mi tu núkajú (ani teraz nemám na mysli tú slečnu). Od komplexného efektu na ľudské telo, cez adrenalínové dobrodružstvá, pôžitok z ovládania dosky v rôznych podmienkach až po spoznávanie turistických krás a zaujímavostí z netradičného pohľadu.

A tak, keď som tohto roku natrafil na informáciu, že na Domaši sa bude konať prvá Veľká cena Domaše v paddleboardingu spojená s predvádzaním výstroje a možnosťou vyskúšať si ju na vlastnej koži, vedel som, že tam chcem byť. Ako to už u mňa býva zvykom, dorazil som o minútu dvanásť – predvádzanie a skúšanie skončilo, mám sa vraj prihlásiť rovno na preteky, ktoré o chvíľu začínajú. Srandisti. Tak som zaplatil tri éčka za predposledné štartové číslo 29 a začal rozmýšľať, aké realistické ciele si mám pred pretekmi stanoviť – spadnúť do vody maximálne trikrát, dôjsť do cieľa, neskončiť v poslednej päťke…. Usporiadatelia sa však nečakane zľutovali a mohol som si board asi na dve minútky vyskúšať. Musím povedať, že moje sebavedomie mierne stúplo, udržať rovnováhu nebol až taký problém, ako som si myslel, nechcem však povedať, že to platí všeobecne, „naskočenie“ je určite závislé od vstupnej úrovne jemnej koordinácie a rovnováhy. To už ale začínala premiérová Veľká cena Domaše, ktorú som poctil svojou účasťou. Po hromadnom štarte, kde sa 30 ľudí s doskami a pádlami vrhne naraz na kopu do vody, 10 – 15 minútach maximálneho fyzického aj psychického vypätia a jednom páde v záverečnom finiši doska na dosku, som zistil, že som na 6.mieste z 30 účastníkov. Tvrdému jak kameň a s roztrhnutými pľúcami mi ale zamrzol úsmev na tvári, keď zahlásili, že to je len prvé kolo, druhé ideme o chvíľu. Heh, ňe ňe, toto nevzdám. Bez pádu, aj keď už s nižším nasadením, z toho nakoniec bolo celkové 9.miesto, na ktoré som bol patrične hrdý. Cenu zlata však pre mňa malo zistenie, že toto je láska na prvý pohľad a ďalší šport, ktorý si ma úplne podmanil a budem ho ďalej rozvíjať.

A tak už o pár týždňov som si prenajal paddleboard a v rámci mojich vízií spred troch rokov som absolvoval celodennú okružnú Tour de Domaša. 22 kilometrov pádlovania v stoji na doske, 8 hodín, 6 rekreačných stredísk, 4 pivá, netradičné nádherné pohľady na pobrežie Domaše, najzáživnejšie opaľovanie, zvedavé pohľady a otázky neznámych ľudí, príjemná fyzická makačka, veľa nového odborného poznania, najkrajší deň leta..

Marek Paddleboard

Skúsim teda zhrnúť, prečo za mňa paddleboarding áno, áno, ÁNO. Nerobím reklamu ničomu a nikomu, o paddleboardingu nemám načítané absolútne nič, všetko sú čisto moje subjektívne pozorovania, zistenia, dojmy a skúsenosti. Okrem emocionálneho pôžitku vyplývajúceho z tejto pohybovej aktivity v atraktívnom prostredí, ktorý som očakával a potvrdil sa mi, ma úplne nadchla flexibilnosť, otvorenosť, efektivita a komplexnosť tohto športu vo vzťahu k ľudskému telu. V prvom rade bolo pre mňa doslova fascinujúce, koľkými spôsobmi môžete v stoji urobiť jeden obyčajný záber pádlom: bicepsom jednej ruky, tricepsom druhej ruky, predklonom trupu, brušným svalstvom, rotáciou trupu, kombináciou viacerých týchto spôsobov. Môžete meniť postavenie nôh či pádlovať v kľaku na jednej alebo dvoch nohách, čím sa všetko opäť modifikuje. Ďalšia variácia je záber na opačnú stranu pri tom istom úchope pádla, čiže vlastne dvakrát toľko ďalších možností. Čo ma ďalej veľmi zaujalo, je podobnosť pohybu pri pádlovaní v stoji s cvikmi mimoriadne účinného liečebného rehabilitačného SM-systému, ktorý sa používa pri problémoch s platničkami a bolesťami chrbtice. Posilňovanie „core“ – jadra tela, dnes také populárne a zdôrazňované, je pri paddleboardingu úplnou samozrejmosťou, navyše v dynamickej a veľmi flexibilnej podobe. Proste trup musí byť pevný, inak sa nepohnete. Ďalšou samozrejmosťou je jemná vnútrosvalová koordinácia, často podceňovaná u mladých nadšencov posilňovania, pritom tak dôležitá, najmä pre ľudí vo vyššom veku. Bez nej sa pri balansovaní na doske vo vlnách budete viac kúpať ako pádlovať, a teda ju významným spôsobom rozvíjate. Čiže o nehybnom státí nemôže byť ani reči, navyše dynamiku pohybu dosky môžete ovplyvňovať podrepmi alebo presúvaním váhy na ľavú alebo pravú nohu. Po „Tour de Domaša“ som mal najväčšiu svalovku na lýtka 🙂 . Pádlovanie je vláčny pohyb, jeho intenzitu si určujete sami, tým pádom je šetrné na kĺby. Ak chcete rozvíjať kondičku, stačí zvýšiť úsilie, a máte „kardio“. A verte mi, hodina v zaujímavom prírodnom prostredí uplynie ani neviete ako. Ako nezanedbateľný bonus si treba uvedomiť, že nafukovací paddleboard si zoberiete so sebou všade, dokonca ho môžete využívať aj na riekach, čo je pre dobrodruhov ako ja „next level“ výzva.

Po týchto zisteniach je pre mňa paddleboarding jeden z najzdravších, najkomplexnejších a najzaujímavejších športov pre širokú verejnosť a rekreačných športovcov, ale vyhrať sa pri ňom môžu aj dríči a extrémisti. Že si za tým stojím a myslím to s paddleboardingom vážne, svedčí aj to, že zatiaľ posledný trip som absolvoval na Domaši 21.septembra, iba v kraťasoch, rybári na brehu už mali zateplené vetrovky, a mám v pláne zainvestovať do vlastného paddleboardu.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy