Sledujte nás

Ostatné športy

Poznáte MAS-wrestling?

Poznáte MAS-wrestling?

Volám sa Marek Olejár, mám 19 rokov a študujem na Gymnáziu Leonarda Stőckela. Štyri roky sa pod vedením trénera Zorana Kollaroviča profesionálne venujem atletike. Som majstrom Slovenska vo viacboji v juniorskej kategórii za rok 2019.

Vďaka atletike som sa však dostal aj k druhému športu, a tým je MAS-wrestling. Počas jedného z tréningov prišla k nám Jana Vašková so svojím trénerom Marcelom Matejom. Nejako som si to nevšímal a nevenoval som tomu pozornosť. Zaujalo ma to až vtedy, keď som sa dozvedel, že prišli vybrať chalanov zo základnej školy na súťaž (hoci ja som bol vtedy už stredoškolákom). Pri pasovaní medzi nimi som obkukával techniku a princíp celého zápasu. Nedalo mi to a spýtal som sa, či by som to tiež mohol skúsiť. Išiel som rovno proti majsterke sveta Janke Vaškovej. Vyhrala, ale povedala, že som silný a výbušný, čo je pre mňa veľkým plusom. Mohol by som to vraj vyskúšať naostro, keďže o dva dni by sa mali konať MSR v MAS-wrestlingu. Tréner mi dovolil štart, a tak som sa zúčastnil. Deň pred súťažou mi Janka vysvetlila isté finty a triky na doske, ktoré som neskôr využil v zápase.

Tesne pred súťažou som počas váženia mal aktuálnych 74 kg, a tak ma zaradili do kategórie do 80 kg. Ak by som to bol vedel skôr, hádam by som dal dolu tie štyri kilá. Išli proti mne chlapci, ktorí mali o šesť kíl viac, čo je dosť. Počas prvého zápasu som si zmeral sily s Poliakom, ktorého som rozbil 2:0. Nečakal som to! Bol veľký a silný, no jediná šanca na výhru pre mňa bola na štarte. Nedal som mu čas a získal dva body. Ďalší súperi boli Marek a Matúš Klobušovskí, ktorí boli hrubá sila. Aj keď som vyhral na štarte,  potiahli ma takou silou, že som doslova preletel. Posledný súper pre mňa bol Gdovín. Chalan z Giraltoviec, ktorý robil mŕtvy ťah a jeho osobný rekord bol 180 kg, čo sa mne o takom niečom mohlo len snívať. Bol to zápas o 3. miesto v kategórii do 80 kg. Bratia Klobušovskí mi robili koučov. Začal zápas. V prvom kole som vyhral bod ja, pasovali sme sa na strede. Využil som svoje silné nohy z atletiky a vyhodil som ho z pódia. 1:0. V druhom kole mi to oplatil a získal bod. Bolo 1:1. Remízový stav len zvyšoval napätie. Kockový rozstrel vyhral on a vyberal si úchop. Štart bol napínavý a pasovali sme sa asi 20 sekúnd, naklonil som si ho na svoju stranu a pretiahol. Vyhral som 2:1. Obsadil som 3. miesto v kategórii do 80 kg a zároveň som spravil limit do reprezentácie a nominoval som sa na majstrovstvá sveta v Loczy v kategórii mužov do 70 kg, ktoré sa uskutočnia 16. 11. 2019.

Čo vlastne je ten MAS-wrestling? Je to šport, ktorý vznikol koncom 19. storočia v ďalekej Sibíri v okolí mesta Jakutsk. Bola to náhrada dlhých zím, kde ľudia mali minimálne možnosti na sebarealizáciu, a tak vytvárali hocijaké športy a zábavy. Táto tzv. disciplína sa uchytila a začala sa popularizovať do širokého okolia, ba okolitých štátov. Princípom je zobrať súperovi drevený kolík, ktorý je asi 50 cm dlhý a 5 cm hrubý. V strede sa nachádza lavica, ktorá je otočená vertikálne a na bokoch sú ťažiskové hranoly. Súperi si sadnú oproti sebe a nohami sa zaprú o tú lavicu. Na ľavej strane je červená časť, na pravej modrá. Je to farebne odlíšené, lebo spôsob úchopu si vyberá ten, ktorý je na červenej strane. Úchop môže byť naširoko alebo na úzko. Súperi sa pozdravia tradičným gestom. Po výbere úchopu dá druhý súper na kolík ruky a chytí sa ho. Pozor! Ruky musia byť tak, aby jedna smerovala nahor a druhá nadol. Kolík s rukami sa umiestni na stred, kde rozhodca prispôsobuje súperov tak, aby bol na strede. Je to ťažké, pretože súperi sa naťahujú a je ťažké určiť stred, keďže sa to kolíše zo strany na stranu. Rozhodca, keď si je istý, že je to správne miesto, povie: „Belém, če!“ (podobne ako u nás šprintérov „Pozor, štart!“). Začne zápas. Možnosti, ako ho ukončiť sú nasledovné: buď pretiahnuť súpera na svoju stranu, vytrhnúť kolík z ruky alebo ho zvaliť na zem. Ak ste náhodou vyhrali prvé kolo, máte právo si vy určiť spôsob úchopu. Zápas sa hrá na dva víťazné body. Ak by bola situácia 1:1, hádže sa gumenou kockou, ktorá je farebná. Farby sú tam buď červená, alebo modrá. Na ktorú stranu padne, ten si vyberá úchop.

Ak sa pýtate, či na to máte, nie je jednoduchšia odpoveď, ako si to vyskúšať. Presne ako ja. Inak nezistíte, kde sú vaše možnosti a kde limity.

Autor: Marek Olejár

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy