Sledujte nás

Ostatné športy

Koronavírus a šport?

Koronavírus a šport?

Koronavírus a šport nemajú v podstate nič spoločné, pretože pri infekcii šport robiť nebudete. Netreba však pritom zabúdať na fanúšikov športu, a tam sa už veru infikovať môžete. 

Koronavírus je vírus, takže samozrejme zabudnite na antibiotiká a zabudnite aj na vakcináciu, keďže tento vírus je nový. Proti vírusom sa niekedy dávno odporúčali len vitamíny a tekutiny. Pivo spĺňa oba. Nazdravie. 

Koronavírusy infikujú hlavne cicavce a vtáky. Na človeka preskočia poväčšine zo zvierat. Možno si spomínate na vírus typu H1N1, ktorý spôsobil u ľudí prasaciu chrípku a vírus H7N9, ktorý v roku pána 2016 spôsobil  vtáčiu chrípku. Jaj, a aby som nezabudol, Ebola, ktorá nie je koronavírusom, tá hrá svoju vlastnú ligu a preskočila na človeka z mäsa divých zvierat z pralesa, hlavne netopierov a opíc. V 2018 mala priemernú mortalitu 50% – len zvýrazním ešte raz slovo priemernú.

Koronavírusy sa tak volajú preto, že pod elektrónovým mikroskopom vyzerajú akoby mali korunu, či „halo“, pri troške predstavivosti a z uhla možno aj aureolu, alebo si predstavte strašne chlpatú sálovú futbalku. Tieto vírusy nie sú ničím nové, objavené boli v r.1960. Historicky sa odhaduje, že sa objavili na svete v cca 8000BCE. Ich výhodou a našim problémom je to, že mutujú, a pri takejto mutácii sa môže udiať zmena, ktorá umožní vírusu infikovať človeka – rôzne zmeny, rôzne efekty. Nechcem písať detaily, ale vírus neútočí, podobne ako West Ham United – vírus je pozvaný do bunky, pretože má na sebe proteíny, ktoré bunku oklamú – ako keď nájdete lístok do VIP lóže a je tam all you can eat buffet, ktorý spráskate.

Koronavírusy sú celkom známe, pretože väčšinou spôsobia veľké škody. Koronavírus SARS(SevereAcuteRespiratorySyndrom) mal mortalitu 10% v r.2003, alebo MERS(MiddleEastRespiratorySyndrome-related coronavirus), ktorý tu bol trikrát a v r.2012 zabil cez 400 ľudí. V r.2015 ich bolo 36 a v 2018 mal mortalitu 34.5%.

Koronavírus, ktorý tu máme teraz je vlastne SARS ale s trošku novšou verziou softvéru, takže sa volá SARS-CoV-2. Alebo COVID-19(COronaVIrusDisease2019) a momentálne má mortalitu cca 2%. Pre porovnanie, mortalita chrípky je cca 0.1%.

Koronavírusy, ako je možné vidieť v názve, útočia na bunky dýchacích ciest a tak sa aj prenášajú –  kýchaním, soplíkami, podávaním rúk, obzvlášť, ak si ich ľudia neumývajú. Prenos cez objekty na vzduchu ako sú balíky, rôzny tovar z Aliexpresu a podobne je zatiaľ OK, ale len preto, že vírus dlho na vzduchu neprežije. Takže keď už sme pri tom pive, označte si svoj tuplák. 

Na záver by som len dodal, že my, vedecké typy, berieme vírusy ako samozrejmosť, ale predsa – nedá mi. Toto všetko sú veci známe, ale keďže je tu vírus krátko, je málo informácií o tom, aký naozaj je, a tak ho dokážeme len porovnať s tým, čo už poznáme. Preto je ešte stále Ebola v inej lige, lebo bola taká iná, že jediný spôsob, ako sa nenainfikovať bolo dať si na seba skafander. Asi ako keď začala dominovať Tiky-Taka – tiež si s ňou nik nevedel dať rady. Aj tento koronavírus môže mať zákernú zbraň o ktorej sa nevie, ale taký je už vzťah medzi parazitom a hosťom – každý z nich útočí na druhého o dušu, len aby mohli pokračovať v remíze čo najdlhšie. Ako také El Klasico o pár dní.

Autor: Michal Fabián

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy